REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Štai jau tris savaites Amerikos doleris brangsta visų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Kai kur daugiau, kai kur mažiau, tačiau visur vyksta augimas. Kame tokio elgesio priežastis? Kokie faktoriai sukelia amerikietiškosios valiutos pabrangimą? Ir kada laukti sustojimo?

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, dolerio augimo priežastis – tai pozityvi makroekonominė statistika mėnesio pradžioje. Nedarbo lygis nukrito nuo 7,6% iki 7,5%. Tačiau ši naujiena tik viso labo suteikė bendrą foną nuotaikoms. Pagrindinis judėjimas prasidėjo gegužės 10-ą dieną po Filadelfijos banko vadovo komentarų apie galimą kiekybinio sušvelninimo programos sumažinimą.

REKLAMA

Gana neblogos makrostatistikos ir mažėjančios bedarbystės fone – tokie pareiškimai palaikė dolerio kursą. O jei dar pridėjus ne labai gerus duomenis iš Europos, palūkanų normos sumažėjimą Europoje ir Australijoje, sustiprintą Japonijos CB savo nacionalinės valiutos silpninimą – tai visi šie faktai bendrai teikia pirmenybę JAV doleriui. T.y. pagrindinis klausimas: jei ne į dolerį, tai kur dėti savo pinigus stambiems investuotojams?

REKLAMA
REKLAMA

Amerikietiškųjų akcijų ralis taip pat pritraukia rizikingus kapitalus, ir sukelia susidomėjimą amerikietiškąja valiuta. Pelno fiksavimo laukimas ir išėjimas į „pinigus“ verčia agresyviai nusiteikusius spekuliantus iš anksto įsigyti dolerį tikintis, kad pozicijų fiksavimas dar labiau sustiprins amerikietiškąją valiutą.

Ar ir toliau doleris stiprės, ar pradės kristi priklauso nuo dviejų fundamentalių šios dienos įvykių: 17:00 Federalinės rezervų sistemos vadovo Beno Bernankės kalbos, ir 21:00 FOMC (federal open market committee) protokolų paskelbimo. Jei pasitvirtins spekuliantų lūkesčiai, ir bus kokios nors užuominos apie stimuliavimo programų sumažinimą, tai doleris ir toliau stiprės. O akcijų rinkoje gali prasidėti ilgai laukta korekcija. Jei spekuliantų lūkesčiai nepasitvirtins – greičiausiai, dolerio augimas lėtės iki sustos ir pradės silpnėti. Apskritai šiandien bus nuspręsta – ar pirkti dolerį, ar pagalvoti apie kitų valiutų pirkimą. Viena galima pasakyti tiksliai – ilguoju laikotarpiu amerikietiškoji valiuta atrodo patraukliau už visas likusias. Todėl smarkiai įsitraukti į žaidimą prieš JAV aš nebūčiau linkęs. Be rimtų priežasčių tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O rimtų priežasčių gali būti keletas: pirma – brangus doleris yra trikdis Amerikos ekonomikos atsistatymui. Brangus doleris – tai, visų pirma, smūgis eksportuotojams, visų antra – aptarnaujant valstybės skolą. Todėl smarkiai sutvirtėjęs doleris – tai problema. Ir ji anksčiau ar vėliau atsilieps makroekonominiuose rodikliuose. Antra priežastis – problemos su JAV kredito reitingu. Gegužės 19 d. buvo pasiektos valstybės skolos lubos ir Amerikos vyriausybė negali skolintis išorės rinkose be kongreso leidimo. Tai gali tapti kredito reitingo sumažinimo priežastimi. Agentūra Moody‘s pasiruošusi žengti šį žingsnį, jei problemos su biudžeto deficitu ir valstybės skolos lubomis nebus išspręstos artimiausiu laiku.

Taigi aklai pirkti dolerio taip pat neverta, jei jūs atidžiai nestebite įvykių ir nesate pasiruošę per labai trumpą laikotarpį iškeisti dolerį į bet kokią kitą valiutą.

Maksim Pavlovskij

Vyr.analitikas TeleTRADE Lietuvoje

Užsk. nr. 3102_13

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų