REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

HP vadovės M. Whitman verslo taisyklės

„Hewlett-Packard“ generalinė direktorė Meg Whitman apie gėrį, „eBay“ sėkmę, politiką ir dietą

 Dabartinė „Hewlett-Packard“ generalinė direktorė Meg Whitman 1998–2007 metais vadovavo internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetainei „eBay“. Jai vadovaujant „startuolis“ su 30 darbuotojų tapo korporacija su didesne kaip 8 mlrd. dolerių apyvarta.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2011 metų rugsėjo M. Whitman bando ištraukti techninės įrangos gamintoją „Hewlett-Packard“ iš užsitęsusios krizės. Ji palaiko Mitto Romney politines ambicijas, kadangi seniai su juo yra susibičiuliavusi, ir pati balotiravosi Kalifornijos gubernatoriaus rinkimuose 2010 metais, tačiau pralaimėjo Demokratų partijos kandidatui Jerry Brownui. M. Whitman asmeninis turtas vertinamas 1,9 mlrd. dolerių. „Forbes“ ją įtraukė į pačių įtakingiausių moterų dvidešimtuką.

REKLAMA

Jeigu manote, kad žmonės iš esmės yra geri, tai konfliktinėje situacijoje jūs laikotės pozicijos, jog susidūrėte su nesupratimu, kurį, tikriausiai, sugebėsite įveikti, ir nemanote, kad reikia pereiti prie grasinimų ir įžeidinėjimų. Rodydami pagarbą tampate partneriais, kurie kartu ieško sprendimo. „eBay“ sėkmės laidas buvo mūsų visuomenės pasirengimas pasitikėti „eBay“ ir vienas kitu.

Aš tikiu <...>, kad realus požiūris į daiktus būtinas, tačiau cinizmas ir neigiamas požiūris yra pragaištingi. Aš taip pat tikiu, kad atskiri įkvėpimo pagauti žmonės gali pakeisti pasaulį. Jeigu „eBay“, „Netflix“ ir daugelio kitų internetinių kompanijų kūrėjai būtų skeptiškai vertinę žmogaus prigimtį ir juos būtų kamavęs įtarumas, jie niekada nebūtų ėmęsi kurti savo įmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Neveiklumo kaina žymiai aukštesnė už klaidos kainą. Norint būti efektyviu lyderiu nebūtina būti tobulam, bet tikrai negalima būti baikščiam.

Didėjant biurokratijai susisluoksniuoja vis nauji valdininkų lygmenys, kurie visada bijo sakyti „taip“. <...> Kaip lyderis, jūs privalote kovoti su šiuo mąstymo būdu 24 valandas per parą. Turite sukurti tokią kultūrą, kurioje „taip“ tariama be baimės.

Jeigu bet kuriai komandai duodama neribotai laiko ar išteklių kokiai nors užduočiai atlikti, retai kada gaunami teigiami rezultatai... Apribojimai verčia susikoncentruoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu laukiame, stengdamiesi iš anksto nuspėti visas problemas, delsimo kaina gali būti pernelyg aukšta. Išmoksime kur kas greičiau, pamėginę veikti.

Kokios bebūtų nevienareikšmės, sudėtingos ir netgi paralyžiuojančios aplinkybės, kaina, kurią sumokėsite už stovėjimą vietoje, neryžtingumą ir nenorą eiti į priekį, kur kas aukštesnė už klaidos kainą.

Svarbiausias dalykas – panaudoti technologijas ne tik išlaidoms sumažinti ir efektyvumui padidinti, bet ir kaip būdą leisti pasireikšti žmonių energijai, idėjoms ir geriausioms savybėms, skatinti jų norą dirbti kartu su tais, kas turi tuos pačius interesus ir siekius pagerinti savo gyvenimą ir apskritai žmonijos gyvenimą.

REKLAMA

Aš mačiau daug finansinių ataskaitų. Nors esu bandžiusi daug įvairių verslo krypčių ir paleidusi daug įvairių prekių ženklų, niekada nemačiau, kad naujai susikurta įmonė rodytų tokius aukštus rodiklius, kokius rodė „eBay“.

Per pirmuosius metus, kai mokiausi verslo mokykloje, numečiau devynis kilogramus, kurie visai nebuvo man nereikalingi. Tai atsitiko vien dėl pastangų, kurias dėjau, kad atlaikyčiau konkurenciją.

Dirbkite su geriausiais žmonėmis geriausioje kompanijoje, kokią sugebėsite rasti. Kalbant apie atlyginimą – nemaišykite „dolerių“ su „vertybe“. Prisiminkite, kaip svarbu įgyti patirties ir mokytis iš geriausių.

REKLAMA

Didžioji dauguma sėkmę pasiekusių žmonių, kuriuos pažįstu, išsiskiria tuo, kad kelias, kurį jie pasirinko gyvenime, atitinka jų esmę.

Kai užsiimi politika, visada galima sulaukti priimtinų atsakymų į žurnalistų klausimus. Jeigu mes versle atsakinėtume tokiu būdu į bendradarbių ar akcininkų klausimus, seniai jau būtume atleisti. Vadovauti „eBay“ buvo žymiai įdomiau, negu dalyvauti gubernatoriaus rinkimuose.

Šaltiniai: M. Whitman, The Power of Many: Values for Success in Business and in Life (2010); http://management.fortune.cnn.com/2011/10/04/meg-whitman-transcript/

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų