REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusio mėnesio viduryje nukritusi temperatūra atnešė staigų elektros energijos kainos šuolį „Nord Pool Spot“ rinkoje. Tai jau antras mėnuo iš eilės, kai orai nulėmė netikėtus elektros energijos kainų svyravimus, praneša nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Enefit“. Vidutinė momentinė elektros energijos kaina šoktelėjo Lietuvoje – iki 16 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) arba 7,9 proc. daugiau nei vasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Kitose „Nord Pool Spot“ rinkos šalyse elektros energijos šuolis buvo dar ryškesnis dėl neįprastai šaltų orų ir nukritusio vandens lygio hidroelektrinių rezervuaruose. Estijoje vidutinė elektros energijos kaina kilo 13,7 proc. iki 15,63 ct/kWh, o Suomijoje net 14,2 proc. – iki 15,54 ct/kWh.

REKLAMA

„Prie elektros kainų kilimo Lietuvoje kai kuriomis dienomis prisidėjo remonto darbai Kaliningrado termofikacinėje elektrinėje ir apriboti jungčių tarp Estijos ir Latvijos pralaidumai. Tačiau praėjęs mėnuo gali būti puikus vadovėlinis pavyzdys, kiek oro sąlygos turi įtakos elektros energijos kainoms. Kovą jos buvo lemiamas kainų kilimo veiksnys visoje Skandinavijoje ir Baltijos šalyse – kitos kainų sudedamosios kito nežymiai“, – sakė „Enefit“ generalinis direktorius Artūras Šyvokas.

REKLAMA
REKLAMA

Žaliavinės naftos kaina per mėnesį kito labai nežymiai, o lyginant su vasario pabaiga – nukrito 1,2 proc. iki 110,02 JAV dolerių už barelį. Akmens anglies kaina ir toliau mažėjo, per kovą nukritusi 5,7 proc. iki 92,6 JAV dolerių už toną. Jos kritimą lėmė didžiulė akmens anglių pasiūla Europos rinkoje ir žemos kainos Kinijoje. Taršos leidimų kaina per mėnesį sumažėjo 2 proc. iki 16,57 lito už toną. „Enefit“ analitikai teigia, jog rinka neskuba pirkti rekordiškai žemų taršos leidimų, kol Europos parlamentarai nebalsavo dėl siūlymo atidėti naujų leidimų išdavimų 2015 metais.

A. Šyvoko teigimu, biržoje elektros energijos kainos turėtų pigti antroje balandžio pusėje. „Kovą vandens kiekis hidroelektrinių rezervuaruose buvo iki 10 proc. punktų mažesnis nei vidutinis daugiametis. Tačiau balandžio antrojoje pusėje tikimasi sulaukti šiltesnių orų ir atlydžio, kuris žymiai pakels vandens lygį. Hidroelektrinėse pagamintos elektros kiekis turėtų augti ne tik Skandinavijoje, bet ir kaimyninėje Latvijoje, o tai darys įtaką ir Lietuvos „Nord Pool Spot“ kainų zonoje – jos turėtų mažėti“, – sako „Enefit“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų