REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Finansų ministras Rimantas Šadžius tikina, kad Vyriausybė ketina įpareigoti verslą laikytis sąžiningų taisyklių siekiant įsivesti eurą.

REKLAMA
REKLAMA

Sėkmės atveju ir vėliau, nuo 2015 metų pradžios. Tai reiškia, bent kelis mėnesius iki numatytos euro įvedimo datos prekių kainas reikia nurodyti dviejomis valiutomis, o atlyginimus perskaičiuoti kuo tiksliau, bene su nuline paklaida.

REKLAMA

Premjero patarėjas, finansų analitikas Stasys Jakeliūnas sako, kad tokia detali informacija, skelbiant kainą ir lito, ir euro išraiška, leis vartotojams stebėti, lyginti kainas, o tai esą padės užtikrinti, kad sėkmės atveju, įsivedus eurą, nuo 2015 m. sausio ar vasario kainos parduotuvių lentynose nesikeis.

Gudraujantiems gali prireikti baudų

„Nežinau, ar bus siekiama drausmės priemonių, baudų, reglamentuotų įstatymais. Teoriškai ypač regionuose darbdaviai gali piktnaudžiauti perskaičiuodami darbo užmokestį. Tačiau žmonės skaičiuoti moka, lygina kainas tarpusavyje, o euro kursas juk jau senokai visiems puikiai žinomas“, – teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras R. Šadžius svarsto ir apie galimas sankcijas, kurių kol kas nėra numatyta.

„Gal didesnė problema, kuri ne taip akivaizdžiai matoma, yra atlyginimų vertimas į eurus. Reikia išvengti atlyginimų perskaičiavimo į eurus darbuotojui nenaudinga kryptimi. Jeigu mes rasime tokių „pagudravimų“ o žmonėms patiems yra pakankamai sunku apsiginti, parduotuvėje ar su darbdaviu ginčytis nenorės, tas geros praktikos susitarimas su verslu turėtų garantuoti galimybę spręsti kylančius konfliktus pasitelkiant ir valstybines institucijas ir geranoriškai visų priimtas sankcijas“, – vakar po Vyriausybės pasitarimo komentavo finansų ministas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigiamų pasekmių baimintis nereikia

Jis tikina, kad neverta baimintis, jog dėl euro šoktels kainos ar padidės infliacija. Be to, 2009–2012 metais Lietuvoje žymiai kilusioms kainoms ir infliacijai euro įvedimo galimybė įtakos neturėjo.

„Bet kokie kainų judesiai yra nebūtinai susiję su euru. Jie tikrai nebus juntami perkamiosios galios prasme. Kainos per pastaruosius ketverius metus ir taip žymiai pakilo, todėl Vyriausybės politika – vienaip ar kitaip tramdyti jų augimą“, - tikina jis.

Anot S. Jakeliūno, kol kas sunku numatyti pereinamąjį laikotarpį įvedus eurą, kada gyventojai ir verslas priprastų prie bendros euro zonos valiutos. Vis dėlto, Lietuva turi artimų pavyzdžių, kurie lemtų sklandesnį pasiruošimą valiutos keitimui.

„Estai siūlo mielai pasidalinti informacija, kaip buvo pas juos, kokia komunikacija, kaip skelbiamos kainos. Jei Latvija įsives eurą, galėsime mokytis ir iš jų. Nebūsime pirmokai ir naujokai, turėsime pavyzdžių, kad priimtume optimalius sprendimus“, - dėsto premjero patarėjas S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų