REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kontrabanda lietuviams tampa blogu įpročiu

Kas trečias lietuvis perka kontrabandines cigaretes, kokybė rūpi tik estams

Dauguma lietuvių kontrabandą ne tik pateisina, bet ir pasitiki nelegalių prekių kokybe. Tai atskleidė Lietuvos laisvosios rinkos instituto antrą kartą atliekamas tyrimas Baltijos šalyse apie gyventojų požiūrį į kontrabandą ir nelegalių prekių pardavimą ir vartojimą.

Dauguma lietuvių kontrabandą ne tik pateisina, bet ir pasitiki nelegalių prekių kokybe. Tai atskleidė Lietuvos laisvosios rinkos instituto antrą kartą atliekamas tyrimas Baltijos šalyse apie gyventojų požiūrį į kontrabandą ir nelegalių prekių pardavimą ir vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas parodė, kad visų trijų Baltijos šalių gyventojai nurodo panašias kontrabandos priežastis ir panašius kovos su ja būdus. Gyventojai mano, kad pagrindinės kontrabandos priežastis yra vis menkstančios galimybės įpirkti legalias prekes ir ne pagal gyvenimo lygį aukšti mokesčiai, dėl kurių atsiranda kainų skirtumai, palyginti su šalimis kaimynėmis. Visiškai ar iš dalies cigarečių, alkoholio, degalų ir kuro kontrabandą ir nelegalų vartojimą Lietuvoje pateisina 62 proc. apklaustųjų, Latvijoje 51 proc. , o Estijoje iš trijų Baltijos šalių mažiasiai – 31 proc.

REKLAMA

Kas trečias lietuvis – kontrabandos vartotojas

59 proc. lietuvių teigia, kad kontrabandinių cigarečių vartojimas 2012 metais didėjo. Latvijoje taip manančių buvo 53 proc., Estijoje – 37 proc. Net 60 proc. lietuvių mano, kad pernai augo kontrabandinių degalų, 50 proc. – kad augo alkoholio vartojimas.

Kas trečias lietuvis prisipažino 2012 m. pirkęs kontrabandines cigaretes (35 proc.), degalus ir kurą (29 proc.), alkoholį (16 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia turėti omenyje, jog ne visi apklaustieji atsakė nuoširdžiai. Bent dalis apklaustųjų tikrai įsigijo nelegalių prekių ar paslaugų, nors iš tikro ji gali būti ir didesnė“, – sakė Vytautas Žukauskas, LLRI vyresnysis ekspertas, tyrimo vadovas.

Pastebima akivaizdi tendencija, kad kontrabandinių prekių toleravimas auga blogėjant ekonominei situacijai.

Lietuvoje, labiau nei Latvijoje ar Estijoje, pasitikima nelegalių prekių kokybe – cigarečių 54 proc., degalų ir kuro 52 proc Labiausiai Lietuvoje nepasitikima nelegalaus alkoholio kokybe (33 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandą skatina akcizai

Didelė dalis gyventojų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje teigia, kad augančios produktų kainos, mažėjantys atlyginimai yra viena svariausių kontrabandos priežasčių. Kita priežastimi įvardinama galimybė užsidirbti iš kainų skirtumo tarp Baltijos šalių ir kaimynių, kuriose netaikomi ES privalomi aukšti akcizai. Tarp pagrindinių priežasčių taip pat minima korupcija valdžioje – taip mano ketvirtadalis Lietuvos ir Latvijos gyventojų, Estijoje – 10 proc. gyventojų.

Įvairūs draudimai, pavyzdžiui, pasiūlytas draudimas prekiauti įvairių skonių cigaretėmis, pasak apklausos dalyvių, tik paskatintų pamėgtos produkcijos ieškoti kitais, nelegaliais būdais.

REKLAMA

„Akcizai daro ne tokią didelę neigiamą įtaką kaip griežti draudimai. Tokiu būdu, manau, į šešėlį buvo pastumti tie, kurie apie šešėlį iki tol net negalvojo“, – sakė Žilvinas Šilėnas, LLRI prezidentas.

Siūlo mažinti mokesčius

Baltijos šalių gyventojai mano, kad efektyviausias kovos su kontrabanda būdas yra mokesčių (akcizų) mažinimas. Valdžios reguliavimų, trukdančių užsiimti verslu, sumažinimą Lietuvoje ir Latvijoje žmonės laiko antra efektyviausia priemone. Estijos gyventojų nuomone, antra svarbiausia priemonė yra sienos kontrolės stiprinimas. Visose trijose šalyse gyventojai teisėsaugos pareigūnų algų ar įgaliojimų didinimą vertina labiau neigiamai nei teigiamai.

Pasak Ž. Šilėno, labai pamažu pasitikėjimas akcizinėmis kontrabandinėmis prekėmis mažėja, tai vyksta kartu su nežymiai gerėjančia gyvenimo kokybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų