REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Evelina Povilaitytė

Pateikiame svarbiausius verslui ir ekonomikai šių metų įvykius.

Naujos investicijos

Vasario mėnesį Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pranešė, kad savivaldybėje priimtas sprendimas steigti naują oro bendrovę „airLITUANICA“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skelbiama, kad šalia Vilniaus oro uosto iki 2013 m. išdygs Švedijos baldų milžinės „Ikea“ parduotuvė, investicijos į šį projektą siekti 47 mln. eurų (163 mln. litų).

REKLAMA

Be to, 2013-aisiais į Lietuvą ateis ir tarptautinis drabužių parduotuvių tinklas „Hennes & Mauritz“ (H&M).

Spalį skelbiama, kad Lietuvoje investuos dar keturios užsienio kompanijos, kurių projektų vertė mažiausiai 113 mln. litų. Tai Vokietijos bendrovės „Bio-chem Cleantec“ biologinių valymo produktų gamykla Lietuvoje, „Danske Bank“ finansinių operacijų centras, norvegų elektroninės įrangos gamintojos „Kitron“ plėtra Kaune bei nauja „Intersurgical“ medicinos įrangos gamykla Alytuje.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų pakeitimai

Šiemet net du kartus buvo didinama minimali mėnesinė alga: rugpjūtį ji padidinta 50 litų iki 850 litų. Gruodį nutarta, kad nuo 2013 metų minimali alga didinama iki 1 tūkst. litų.

Gegužės mėnesį priimtas fizinių asmenų bankroto įstatymas, numatantis galimybę nemokius asmenis atleisti nuo likusių skolų mokėjimo ir padėti išvengti skurdo. Šis įstatymas taip pat įsigalios kitąmet - nuo kovo 1 d.

Makroekonominiai šuoliai

Lietuvos bendrasis vidaus produktas augo sparčiausiai tarp Europos Sąjungos narių nuo 1995 metų, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Remdamasis „Eurostat“ duomenimis, jis skaičiuoja, kad Lietuvos BVP nuo 1995 metų padidėjo 132 proc. Arčiausiai Lietuvos buvo Estija su 125 proc. augimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalio mėnesį taip pat skelbta apie rekordines eksporto apimtis: palyginti su tuo pačiu mėnesiu pernai, eksportas didėjo 33 proc., o importas 20,3 proc. Spalį eksportuota prekių už 8,1 mlrd. litų, importuota – už 8,4 mlrd. litų – tai didžiausi įvertinimai nuo 2007 metų pradžios.

Tikrino ir baudė

Vasario mėnesį Valstybinės mokesčių inspekcijos ir policijos pareigūnai vienu metu surengė patikrinimą Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune veikiančiose taksi bendrovėse. Tuomet skelbta, kad jos galėjo nuslėpti dešimtis milijonų litų.

REKLAMA

Lapkričio mėnesį pranešta, jog su šešėline ekonomika kovojantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai krėtė Gariūnų turgavietę. Sulaikytiems verslininkams ir smulkiesiems prekeiviams pareikšti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, bet ir dėl dokumentų klastojimo bei apgaulingos apskaitos tvarkymo.

Metų pabaigoje taip pat paskelbta, jog grupė asmenų, atitinkanti organizuotos grupės požymius, iš Nacionalinės kredito unijos galėjo apgaule gauti kreditų už beveik 25 mln. litų, nors turto, kuriam įsigyti buvo išduoti kreditai ir kuris buvo įkeistas paskoloms užtikrinti, vertė nesiekia 800 tūkst. Lt. Unijai paskelbtas moratoriumas, suimti vadovai.

REKLAMA

Gruodžio mėnesį Konkurencijos taryba paskyrė bendrą daugiau nei 57 mln. litų baudą saugos tarnybai „G4S Lietuva“ ir trims didžiausiems Lietuvos bankams: DNB, SEB ir „Swedbank” už susitarimus, nepagrįstai ribojusius G4S konkurentų galimybes veikti grynųjų pinigų tvarkymo bei inkasavimo paslaugų rinkose.

Atominiai kazusai

2012-ųjų birželį Lietuva žengė dar vieną žingsnį branduolinės valstybės ateities link. Metus trukusios derybos su strateginiu investuotoju „Hitachi“ baigėsi. Vyriausybės rūmuose parafuota sutartis dėl Visagino atominės elektrinės statybų. Tačiau spalį įvykus konsultaciniam referendumui Lietuvos gyventojai naujos atominės elektrinės statybai ištarė „ne“. 34,07 proc. dalyvavusių pasisakė už atominės elektrinės statybas, 62,70 proc. - prieš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų pasiutpolkė

2012-aisiais nuolat buvo pranešama, jog degalų kainos muša visų laikų rekordus. Portalo degalukainos.lt duomenimis aukščiausia A95 rūšies benzino kaina šiemet siekė 5,13 lito rugpjūčio mėnesio.

Įspūdingai brango ir kiaušiniai: dėl brangstančių pašarų ir mažėjančios pasiūlos, rudų kiaušinių kaina, nelygu kategorija, per metus vidutiniškai išaugo 36,7, o baltų - 44,7 proc. Tiesa, kai kuriose parduotuvėse jie brango net daugiau nei 80 proc.

Nauja valdžia

Spalio mėnesį Lietuvoje vyko Seimo rinkimai, kuriuose daugiausia balsų gavo Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ir Darbo partija.

Naujai suformuota koalicija pirmiausia nusprendė didinti minimalią mėnesinę algą ir diskutuoja dėl galimybės šalyje įvesti progresinius mokesčius.

Naujoji Vyriausybė taip pat koregavo šalies Biudžeto projektą: didino išlaidas bei biudžeto deficitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų