REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacija apie tai, kodėl kenksminga organizmui persivalgyti, šiandien mirga dažnas leidinys bei naujienų tinklalapis. Tačiau tik nedaugelis mūsų esame girdėję, jog saikas valgant yra glaudžiai susijęs su žiniomis, kaip vartoti maistą atsakingai. Atsakingas ir tausojantis maisto vartojimas gali padėti tausoti ir aplinką.

Informacija apie tai, kodėl kenksminga organizmui persivalgyti, šiandien mirga dažnas leidinys bei naujienų tinklalapis. Tačiau tik nedaugelis mūsų esame girdėję, jog saikas valgant yra glaudžiai susijęs su žiniomis, kaip vartoti maistą atsakingai. Atsakingas ir tausojantis maisto vartojimas gali padėti tausoti ir aplinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakingu maisto vartojimu besirūpinantis Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) ėmėsi švietėjiško visuomenės informavimo projekto „Tausojantis vartojimas ir maistas“. Projektas buvo finansuojamas projekto vykdytojo ir ES fondų lėšomis. Plačiau apie projektą pasakoja NMVRVI direktorius Gediminas Pridotkas.

REKLAMA

Yra teigiama, kad šiandieniame pasaulyje atsakingas ir tausojantis maisto vartojimas yra susijęs ne vien su asmenine kiekvieno iš mūsų sveikata, bet ir su visa mus supančia aplinka. Kaip?

Elementarus pavyzdys: dauguma mūsų dėl darbų ir rūpesčių gausos maistą esame linkę nusipirkti jau paruoštą arba pusiau paruoštą, užuot gaminę ką nors patys. Retas kuris savo šiltnamyje auginame daržovių – paprasčiau ir patogiau jų nusipirkti parduotuvėje. Rezultatas? Visa tai ne tik kartais ne iš pačios geriausios pusės veikia mūsų sveikatą, bet ir augina, plečia maisto pramonę. Tuo pačiu daugėja ne tik pramoninių, o ir buitinių atliekų.

REKLAMA
REKLAMA

Kam buvo skirtas projektas „Tausojantis vartojimas ir maistas“?

Projekto metu Vilniaus regiono mokyklose šia tema buvo surengta 20 seminarų, kuriuose sudalyvavo daugiau kaip 2000 moksleivių. Jie klausėsi lektorių patarimų apie tai, kaip reikia tausoti vandenį, rinktis sezoninius ir geriausiai savo šalyje pagamintus maisto produktus, kaip pasirinkti tinkamą maisto kiekį ir jo gaminimui sunaudoti mažiau energijos. Akcijos metu buvo dalijamos ir atmintinės, kurios, tikimės, pasiekė ir moksleivių tėvus. Projekto metu taip pat buvo sukurti ir nacionaliniuose televizijos kanaluose transliuojami edukaciniai vaizdo klipai bei publikuoti straipsniai Lietuvos dienraščiuose. Projekto vertė siekia virš 360 tūkst. litų, o iš Europos regioninės plėtros fondo pagal priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“ buvo skirta virš 300 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl tiksline auditorija pasirinkti moksleiviai?

Tiksline auditorija pasirinkome mokyklinio amžiaus vaikus, todėl, kad projektu siekiame ilgalaikių tikslų: ugdyti nevartotojišką požiūrį į gamtą, aplinkosauginę moralę kaip neatsiejamą asmenybės dalį bei gyventojų atsakomybę už visos planetos ateitį. Be to, moksleiviai yra patikimiausias kanalas, norint į vartojimo problemas atkreipti ir vyresniųjų dėmesį. Seminaruose dalyvavę vaikai daugiau sužinojo ne tik apie buitinius tausojančio vartojimo aspektus, bet ir apie vartojimo įtaką biosferos išsaugojimui, ekosistemų ilgaamžiškumui bei poveikį visuomenei ir ekonomikai.

REKLAMA

Projekto „Tausojantis vartojimas ir maistas“ rengėjų teigimu, tokie faktoriai kaip namų ūkyje naudojamų elektros prietaisų skaičiaus augimas, gyventojų mobilumo didėjimas, dirvožemio ir vandens išteklių rūgštėjimas, buitinių atliekų kiekių augimas perspėja apie neigiamą vartojimo įtaką gamtai ir visai planetai, todėl gyventojams būtina pateikti integralią informaciją, kuri skatintų ne tik tinkamą vartotojų elgseną, bet ir suteiktų geresnį esamos situacijos suvokimą, platesnę vartotojo atsakomybę.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

Užsakymo numeris 1123.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų