REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje jaunimo nedarbas toliau nuosekliai mažėja. Lietuvoje jis mažėjo sparčiausiai Europos Sąjungoje (ES) ir per metus susitraukė 7,7 procentinio punkto.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje jaunimo iki 25 metų nedarbas Lietuvoje mažėjo 7,7 proc. punkto – nuo 32,5 iki 24,8 proc., lyginant šių metų liepos mėnesį ir 2011 m. tą patį laikotarpį. Tai didžiausias jaunimo nedarbo mažėjimas Europoje Sąjungoje, nors kurį laiką Lietuva pagal jaunimo nedarbą „pirmavo“.

REKLAMA

Jaunimo nedarbas kurį laiką buvo Lietuvos rykštė – 31,1 proc. siekęs jaunimo nedarbas Lietuvoje smarkiai viršijo ES vidurkį, kuris sudarė 21 proc. Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pareiškusi, jog aukštą šalies jaunimo nedarbą lėmė tai, kad valdžia jaunimo nedarbo problemos nevertino kaip rimtos ir ją sprendė fragmentuotai.

Pasak kadenciją baigiančio socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, mažėjantį jaunimo nedarbą lemia Vyriausybės kovos su jaunimo nedarbu programa – yra priimta daug priemonių, kurios skatintų jaunimo įdarbinimą. Jaunuoliams siūlomos įvairios priemonės, skatinančios užimtumą per Lietuvos darbo biržos įgyvendinamus projektus, skatinant verslumą ir darbdavius, kurie įdarbina jaunus, patirties neturinčius žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2010 m. liepos 1 d. darbdaviams buvo suteikta galimybė naudotis „Sodros“ įmokų lengvata įdarbinant pirmą kartą pagal darbo sutartį dirbančius žmones. Už tokį įdarbintą žmogų darbdaviui „Sodros“ įmokos buvo sumažintos nuo 31 proc. iki 7,7 proc. Tai, pasak D. Jankausko, paskatino darbdavius įdarbinti jaunimą. „Sodros“ duomenimis, per visą lengvatos galiojimo laikotarpį buvo įdarbinta 100,4 tūkst. asmenų.

„Jauni žmonės jau tuo išmoko naudotis ateidami pas darbdavį ir sakydami, kodėl tu turi priimti mane, nors ir be patirties. Aš tau kainuoju pigiau. Jeigu per 100 tūkst. jaunų žmonių pasinaudoja lengvata – tai vis dėlto yra įspūdinga, tai reiškia, kad jie dirba Lietuvoje“, – naujienų agentūrai ELTA sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita, anot D. Jankausko, veiksminga priemonė yra Verslumo skatinimo fondas, iš kurio lengvatinėmis sąlygomis verslo pradžiai ar plėtrai mikrokreditus iki 86 tūkst. litų yra paėmę daug jaunų žmonių iki 29 metų, ši grupė sudaro daugiau kaip trečdalį tokių paskolų gavėjų, kuriems kompensuojama 95 proc. palūkanų.

Kaip ir iki šiol, taip ir toliau darbdaviai, kurie įdarbina jaunus patirties neturinčius žmones, gali gauti dalies darbo užmokesčio, kurį moka jaunuoliui ar darbo patirties neturinčiam žmogui, subsidiją.

„Šiandien mes ištrūkome iš aštuntuko, kur jaunimo nedarbas didžiausias, ir priartėjome prie ES vidurkio“, – teigė D. Jankauskas.

Didžiausias jaunimo nedarbas ES fiksuojamas Graikijoje – čia jis siekia 53,8 proc., Ispanijoje – 52,9 proc. Tuo tarpu Airijoje – 30,7, o kaimyninėje Latvijoje – 29,4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų