REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje spalio mėnesį pakilo 0,6 proc., iki 15,47 cento už kilovatvalandę (ct/kWh). Estijoje ir Suomijoje, kurios kartu su Lietuva patenka į „Nord Pool Spot" kainų zoną, elektros energija praėjusį mėnesį pigo. Šiose šalyse elektros energijos kaina sumažėjo atitinkamai 4,6 ir 6 proc. iki 13,88 ct/kWh ir 13,33 ct/kWh.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Enefit" generalinio direktoriaus Liudo Liutkevičiaus teigimu, Helsinkio kainų zonoje mažėjo net išankstinių 2013 m. sandorių kainos ir mėnesio pabaigoje nukrito iki 14,97 ct/kWh. Metų pradžioje išankstinių sandorių kainos šiam laikotarpiui siekė 15,8 ct/kWh ir visus metus kito priklausomai nuo situacijos ir prognozių,.

REKLAMA

„Lietuvoje ateinančių metų išankstinių sandorių kainos keičiasi panašiai, tačiau jau dabar matyti, kad dėl didinamo viešuosius interesus atitinkančių paslaugų tarifo išlaidos elektrai kitąmet augs“, - sako L. Liutkevičius.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija spalio mėn. 49 proc. padidino VIAP tarifą. Nuo 2013 m. šis mokestis išaugs 3,45 ct, iki 10,49 ct/kWh. Pagrindinės tarifo didinimo priežastys - iš atsinaujinančių šaltinių gaminamos elektros energijos kiekio didinimas ir išaugusi elektros energijos gamybos šildymo sezono metu kogeneracinėse elektrinėse bei Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose kaina.

REKLAMA
REKLAMA

Nors elektros kaina galutiniams vartotojams kitais metais bus papildomai apmokestinta, L. Liutkevičius mato ir elektros energijos kainos augimo amortizavimo galimybių.

„Vandens lygis Skandinavijos hidroelektrinių rezervuaruose pasiekė 12 metų rekordą. Jeigu oro sąlygos nesikeis, elektros energijos kainos metų pabaigoje ir 2013 m. pirmąjį ketvirtį galėtų mažėti", - sako „Enefit“ generalinis direktorius.

Elektros energijos kainą lemia daugiau kriterijų, todėl ar taip tikrai nutiks garantijų nėra. Viena iš elektros kainos komponenčių yra žaliavinės naftos kaina, kuri spalį sumažėjo 4 proc., iki 108,7 JAV dolerių už barelį. Taip pat mažėjo ir akmens anglies kaina. Per praėjusį mėnesį ji nukrito 4,8 proc. iki 252,94 lito už toną. Spalį 1,9 proc. mažėjo ir Vokietijos 2013 m. bazinės elektros energijos sutarčių kainos iki 16,19 ct/kWh.

Vis dėlto, praėjusį mėnesį labai išaugo taršos leidimų paklausa. Rekordinę prekybą lydėjo 3,5 proc. kainos augimas iki 28,45 lito už toną mėnesio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų