REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė Seimui pristatė Akcizų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIP-4921), kuriuo numatoma didinti akcizą cigaretėms, cigarams, cigarilėms ir gazoliui (dyzeliniams degalams).

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė Seimui pristatė Akcizų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIP-4921), kuriuo numatoma didinti akcizą cigaretėms, cigarams, cigarilėms ir gazoliui (dyzeliniams degalams).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teikiamu projektu siūloma nuo 2013 m. kovo 1 d. akcizų už cigaretes specifinį elementą padidinti nuo 140 iki 148 litų už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis nei 244 litai. Padidinus akcizų tarifą cigaretėms šių produktų pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,30 lito.

REKLAMA

Nuo 2013 m. kovo 1 d. cigarams ir cigarilėms taikomą akcizų tarifą siūloma padidinti nuo 84 iki 88 litų už kilogramą šių produktų. Dėl šio akcizų tarifo padidinimo cigarilių pakelis, kuris šiuo metu kainuoja 5,69 lito, galėtų pabrangti apie 0,16 lito.

Lietuvos Respublika taip pat yra įsipareigojusi nuo 2013 m. sausio 1 d. taikyti minimalų pagal Europos Sąjungos teisę akcizų tarifą gazoliams, kuris turi būti ne mažesnis nei 330 eurų (1140 litų) už 1000 litrų produkto. Atsižvelgiant į tai, projektu siūloma nuo 2013 m. sausio 1 d. akcizų tarifą gazoliams padidinti nuo 1043 litų iki 1140 litų už 1000 litrų. „Dėl šio akcizų tarifo padidinimo vidutinė mažmeninė šio produkto litro kaina galėtų padidėti apie 0,12 lito už produkto litrą. Tačiau, nors pastaraisiais metais Lietuva taikė mažiausią gazolių akcizų tarifą visoje Europos Sąjungoje ir dėl to mažmeninė gazolių kaina turėjo būti keliolika centų mažesnė nei kaimyninėse Europos Sąjungos šalyse, tokio kainų atotrūkio nebuvo stebima ir gazolių kainos tuo laikotarpiu buvo artimos kaimyninėse šalyse buvusioms gazolių kainoms. Taigi, tikėtina, kad degalais prekiaujančios įmonės turi rezervų amortizuoti kainų padidėjimą ir dėl akcizų tarifo didinimo kaina galutiniam vartotojui gali keistis nežymiai“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymima teisės akto aiškinamajame rašte, dėl padidinto akcizų tarifo cigaretėms, cigarams, cigarilėms ir kitam rūkomajam tabakui valstybės biudžetas 2013 m. papildomai gautų apie 19 mln. pajamų. Dėl didesnio akcizų tarifo gazoliams valstybės biudžetas papildomai turėtų gauti apie 94 mln. litų pajamų.

Po pristatymo už Akcizų įstatymų pataisas balsavo 46 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 22 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete, papildomu – Ekonomikos komitete. Teisės akto pakeitimus svarstyti Seimo posėdyje numatoma kartu su 2013 m. valstybės biudžeto antruoju svarstymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų