REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žmonės turi keletą spragų, pro kurias byra jų pinigai. Kai kurios iš jų yra beveik nepastebimos, tačiau pro šias spragas, gali nutekėti daug pinigų. Tiesiog reikia jas rasti ir užkaišyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kiplinger.com pateikia sąrašą dažniausiai pasitaikančių spragų.

Kreditas

Skolos dažnai tuština mūsų pinigines. Pavyzdžiui, jei turite 1000 Lt skolą kreditinėje kortelėje su 18 proc. palūkanų normą, kasmet palūkanoms išleidžiate 180 Lt. Dėl to verta įprasti susimokėti visas skolas kiekvieną mėnesį.

REKLAMA

Kuras

Nėra reikalo piltis aukščiausios rūšies degalus, jei pasak gamintojo, tinka ir įprastas. Be to, reikia pasirūpinti, kad padangos būtų pakankamai pripūstos ir būtų pasiektas optimaliausias kilometražas.

Žalingi įpročiai

Rūkymas kainuoja daug daugiau nei tai, ką jūs sumokate už cigaretes. Jis padidina sveikatos ir gyvybės draudimo kainą. Pasak JAV tyrimo, 24 metų moteriai rūkymas per visą gyvenimą kainuos 86 tūkst. JAV dolerių, o bendraamžiui vyrui - 183 tūkst. JAV dolerių.

Kitas žalingas įprotis, kurį apsimokėtų mesti, - soliariumas. Kaip ir cigaretės, taip ir soliarumas daro didesnį nuostolį nei kaina už apsilankymą jame. Pasaulio sveikatos organizacijas priskiria jį prie blogiausių žinomų kancerogenų.

REKLAMA
REKLAMA

Mobilus telefonas

Daug žmonių išleidžia krūvas pinigų prašmatniems telefonams ir po to dar kiekvieną mėnesį moka tam, kad galėtų jais naudotis. Telefonas nėra statuso simbolis. Tai yra komunikacijos būdas. Daug žmonių sumoka už telefonų sutartis ir neišnaudoja visų minučių.

Prekės ženklai

Nuo maisto produktų iki rūbų, iki vaistų – perkant šias prekes būtų galima daug sutaupyti, jei vietoj įmantrių etikečių, rinktumėtės paprastesnes. Daugeliu atveju kokybė nenukentėtų. Gudri reklama ir graži pakuotė nebūtinai reiškia geresnę kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tylėjimas

Niekas nenori būti įkyrus, tačiau tiesiog paklausdami galite gauti mažesnes palūkanas savo kredito kortelei. Netgi pirkdami, pavyzdžiui, rūbus prie kasos pasidomėkite ar nebūtų galima gauti nuolaidos. Juk paklausti neskauda.

Gėrimai

Jei perkate geriamą vandenį arba kas rytą kavą išsinešimui, jūsų biudžete yra skylė. Vandenį puikiai galima gerti iš krano, o kavą – pasidaryti namie. Jei perkate limonadą, tai geriau pirkite jo dideliais kiekiais arba nepirkite išvis – juk tai nesveika.

Nemokamos paslaugos

Jei tik mokėsite ieškoti, rasite daug dalykų, kuriuos galite gauti nemokamai. Pavyzdžiui, programinė įranga, restorano valgiai vaikams, receptiniai vaistai ir techninė pagalba. Be to, daugelį trokštamų knygų, muzikos ar filmų, galite rasti vietinėje savo bibliotekoje.

REKLAMA

Neorganizuotumas

Netvarka kainuoja pinigus. Pamestos sąskaitos, čekiai, pamirštos deklaracijos ir neiškios išlaidos gali kasmet atsieiti tūkstančius litų. Pradėkite nuo automatinio reguliarių mėnesinių sąskaitų apmokėjimo nustatymo. Po to, sudėliokite į papkes visus svarbius čekius, draudimus, mokesčių dokumentus, garantinius talonus ir kitus svarbius finansinius dokumentus.

Mažos palūkanos

Jūs sunkiai dirbate dėl savo pinigų. Ar jie jums irgi neturėtų sunkiai dirbti? Įprastoje taupomojoje sąskaitoje palūkanos dažnai tokios žemos, kad jūs nieko negaunate. Paieškokite aukščiausias palūkanas mokančių taupomųjų sąskaitų. Taip pat verta pasidomėti fondais ar akcijomis.

REKLAMA

Vėlavimas

Grąžinkite tas bibliotekos knygas. Sumokėkite telefono sąskaita laiku. O jei įsigijote blogą pirkinį, grąžinkite jį kuo greičiau, kol nepasibaigė grąžinimo terminas.

Bankomato mokesčiai

Stenkitės naudotis tik savo banko bankomatais. O jei jūsų bankas ima mokestį už grynųjų pinigų nuėmimą, pažiūrėkite, galbūt verta banką pakeisti.

Į parduotuvę - su skaičiuotuvu

Paskaičiuokite, kiek kainuoja jūsų norimo įsigyti produkto 100 gramų, litras ar kitas matavimo vienetas. Naudodami tokį palyginimą, galite sutaupyti labai daug, nes pamatysite, kokio dydžio pakuotę labiausiai apsimoka pirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenaudojami daiktai

Ar jūs tikrai žiūrite visus tuos kabelinės televizijos kanalus? Ar tikrai jūsų telefonui reikia visos komplektacijos? Ar jūsų narystės sporto klube mokestis – vertas kokybės? Ar tikrai jums reikia to žurnalo prenumeratos? Karts nuo karto verta gerai pagalvoti, kurie dalykai jums yra reikalingi ir naudojami.

Nelankstus keliavimas

Sutaupytumėte daug pinigų, jei taptumėte lanksčiu keliautoju. Apsvarstykite galimybę keliauti ne sezono metu, kai kainos būna žemesnės. Arba paieškokite lėktuvo bilietų įvairiomis datomis, kad surastumėte jums tinkamiausią variantą. Taip pat galima išbandyti paskutinės minutės kelionės variantą, kai skrydžių bendrovės ir viešbučiai stipriai sumažina kainas bilietams ir viešbučiams.

REKLAMA

Lojalumas

Visi mes linkę būti lojaliais savo patikimiems paslaugų tiekėjams: bankui, draudikui, kredito kortelės įmonei, mobiliojo ryšio operatoriui ar kabelinės planui. Tačiau bėgant laikui kainos ir sąlygos gali keistis. Gudrūs vartotojai visada ieško gerų pasiūlymų.

Impulsyvūs pirkiniai

Kai perkate prieš pagalvodami, nesuteikiate sau laiko paieškoti geriausios kainos. Pasilikite laiko palyginti kainas internete, paskaityti produktų vertinimus ir pasidairyti galimų akcijų. Įpraskite prieš pasiryždami brangiam pirkiniui leisti vieną dieną sau pagalvoti.

REKLAMA

Restoranai

Kasdien išleidžiami 10, 20, 30 litų pietums yra gan nemaži nuostoliai jūsų piniginei. Geriau nusipirkite pigesnį sumuštinį arba išmokite gaminti ir atsineškite į darbą pietus iš namų. Taip per mėnesį sutaupysite kelis šimtus litų.

Bandymas atspėti rinką

Žmonės bandydami pirkti pigiai ir parduoti brangiai, iš tiesų daro priešingai. Geriausia strategija – reguliarios investicijos, kurios kompensuoja rinkos poslinkius.

Draudimas

Gyvybės draudimas yra reikalingas tik tuo atveju, jeigu turite artimąjį, kuris yra nuo jūsų finansiškai priklausomas, pavyzdžiui, vaikas. Daugeliui vienišų žmonių, pensininkų ar vaikų, tokie draudimai yra nereikalingi. Taip pat pasidomėję, galite sužinoti, kad jums yra nereikalingas kredito kortelės draudimas, nuomojamo automobilio draudimas ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauji daiktai

Tai ne jūsų biudžeto spraga, o visas tarpeklis. Automobilis, kai tik išrieda iš salono, praranda 20 proc. savo vertės, o per pirmus penkis metus – 65 procentus. Naudoti modeliai gali būti tiek pat techniškai tvarkingi ir dvigubai pigesni už šviežutėlius automobilius. Taip pat verta pirkti panaudotas knygas, žaislus, sporto įrangą, vaikų drabužius ir baldus.

Elektra

Iš visos namų elektronikos sunaudojamos energijos 10-35 proc. sunaudoja išjungti daiktai. Įrenginiai, turintys laikrodžius ar nuotolinį valdymą, yra pagrindiniai švaistymo kaltininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų