REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį skubos tvarka  surengtame Valstybinės kainų ir energetikos komisijos posėdyje (VKEKK) nuspręsta suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) infrastruktūrai 2013 metais skirti beveik 114 mln. litų, kurie bus paimti iš vartotojų. Kitaip sakant, pinigai bus įskaičiuoti į tarifą, ir už tai susimokės dujas naudojančios įmonės ir paprasti vartotojai.

Penktadienį skubos tvarka  surengtame Valstybinės kainų ir energetikos komisijos posėdyje (VKEKK) nuspręsta suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) infrastruktūrai 2013 metais skirti beveik 114 mln. litų, kurie bus paimti iš vartotojų. Kitaip sakant, pinigai bus įskaičiuoti į tarifą, ir už tai susimokės dujas naudojančios įmonės ir paprasti vartotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VEKK pirmininkė Diana Korsakaitė žurnalistams po posėdžio patvirtino, kad gyventojams dėl SGD skirtų lėšų gamtinės dujos pabrangs 3,7 ct už kubinį metrą.

REKLAMA

Kitą savaitę VKEKK ketina priimti sprendimą, kiek kainuos gamtinės dujos gyventojams, „tačiau jau dabar galima pasakyti, kad mažiausiai suvartojantiems gyventojams kaina padidės maždaug 3,7 ct už kubinį metrą  dujų“. Tačiau ji negalėjo pasakyti, kiek dėl tokio sprendimo brangs dujos verslui.

Šilumos tiekėjai dėl sprendimo finansuoti SGD terminalo infrastruktūrą per padidintą dujų tarifą tvirtina, kad šiluma vartotojams dėl to pabrangs per metus maždaug 100  litų.

REKLAMA
REKLAMA

D. Korsakaitė tvirtino, kad tai esąs optimaliausias projekto finansavimo būdas. „Kai mes uždavėme klausimus, kodėl nenumatytos kitos priemonės, mes gavome atsakymą, kad žmonės, kurie už tai atsakingi, atliko savo darbą. Mes turime pareigą nustatyti priedą tam, kad būtų būtų padengtas finansavimo trūkumas, ir mes tai padarėme“, – pareiškė ji.

SGD terminalui finansuoti – vartotojų  lėšos

Penktadienį VKEKK skubos tvarka surengtame posėdyje,  vienintelis svarstomas klausimas buvo dėl lėšų, skiriamų SGD, jo infrastruktūros ir jungties įrengimo bei eksploatavimo sąnaudoms ar jų daliai kompensuoti 2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Posėdyje buvo pabrėžta, kad SGD terminalo projektas yra labai svarbus valstybei projektas – tai vienas iš prioritetinių projektų, siekiant užtikrinti energetinę Lietuvos nepriklausomybę. Taip pat buvo pabrėžta, kad jo finansavimas iš dalies gali būti įtrauktas į paslaugos kainą.

Komisijos posėdyje buvo pranešta, kad AB „Klaipėdos nafta“ pateikė prašymą dalį projektui reikalingų lėšų sukaupti (visa projektui reikalinga suma 453 mln. litų) finansuoti iš vartotojų lėšų. Taip esą patarė ir finansinis konsultantas AB „Swedbank“.

REKLAMA

Konsultanto tvirtinimu, naujų akcijų išleidimas ar paskolų iš kitų įmonių paėmimas esą užimtų daug laiko, jos galimai būtų brangesnės. Taip pat buvo nurodyti ir kiti galimi finansavimo šaltiniai, tačiau jie AB „Klaipėdos nafta“, Energetikos ministerijos ir finansinių konsultantų teigimu, nėra priimtini.

Posėdyje taip pat teigta, kad galima būtų pasinaudoti ES fondų parama, tačiau dėl jos galima būtų kreiptis tik nuo 2014 metų, o parama, jeigu ji būtų skirta, ateitų tik 2015 metais. Tačiau pinigai esą reikalingi jau dabar. Todėl esą lieka vienintelis šaltinis – vartotojų lėtos, –  teigiama VKEKK posėdžiui pateiktuose dokumentuose. Panaudoti vartotojų lėšas esą įprasta praktika,  buvo teigiama posėdyje.  Todėl bendrovė esą ir prašo dalį pinigų kompensuoti iš vartotojų lėšų. Iš viso prašoma  kompensuoti 2013 metais 200 mln. litų.

REKLAMA

VKEKK posėdyje – įtarimai piktnaudžiavimu ir siūlymai kreiptis į teismą

Pristačius AB „Klaipėdos nafta“ prašymą, posėdyje kilo kilo nepasitenkinimas. Neplanuotoje diskusijoje įmonių-vartotojų atstovai pareiškė esantys nepatenkinti dėl tokios skubos, nes nepakako laiko susipažinti su dokumentais.

VKEKK pirmininkė D. Korsakaitė aiškino, kad raštą  ji pasirašė ketvirtadienį apie 15val. po pietų, tačiau paaiškėjo, kad dokumentai buvo paskelbti tik penktadienio rytą. į tai D. Korsakaitė atsakė, kad posėdį galima sukviesti ir per trumpesnį  laiką, o komisijos nariai esą neprivalo jiems aiškintis. Esą kainos riba turi būti nustatoma prieš 30 dienų iki jai įsigaliojant. Tačiau posėdžio dalyviai skaičiavo,  kad iki termino yra dar dvi savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių įmonių-dujų vartotojų atstovų (visų pirma AB „Achema“) teigimu, jiemes nesuprantama, kodėl SGD infrastruktūrai finansuoti bus naudojamos vartotojų lėšos, o savo lėšas AB „Klaipėdos nafta“ naudos verslui, tačiau įmonių išgirdo VKEKK  narių ir Energetikos ministerijos atstovų atsakymą – klausimą, ar jie norėtų kreiptis į teismą, ir ar daro prielaidą, kad galimai pažeidžiami įstatymai.

D. Korsakaitė taip pat aiškino, kad kol kas „bendrovė nesinaudos ES parama, kadangi tam nėra realių prielaidų“, o daugiau aiškumo bus tik kitų metų pabaigoje.

REKLAMA

Įmonės sutinka skolinti, bet ne duoti

„Mes irgi tuos pinigus iš kažkur turime paimti. „Achema“ siūlė jums paskolinti trūkstamus pinigus. Žinoma, už palūkanas, bet už protingas. Mes norėtume, kad ir tiems 200 mln. litų būtų skelbiamas konkursas. Ar iš mūsų norima pasiimti už dyką?“ – AB „Klaipėdos nafta" ketinimais pasinaudoti vartotojų lėšomis piktinosi įmonių atstovai. Anot jų, verslas ne kartą siūlė paskolinti pinigų, tačiau nebuvo išgirstas.

Diskusijoje D. Korsakaitė patvirtino, kad šilumos tiekėjų skaičiavimai, jog dėl tokio sprendimo nukentės vartotojai, nes „galutiniams vartotojams padidės šilumos kilovatvalandės kaina".  „Tam tikru tarifu bus įtakotas šilumos ūkis“, – pripažino ji.

Nepaisant to, kad posėdyje buvo siūloma klausimą dėl lėšų skyrimo SGD terminalui atidėti, D. Korsaikaitė po beveik pusantros valandos trukusių diskusijų pateikė jį VKEKK nariams balsuoti, ir buvo nuspręsta skirti SGD terminalui infrastruktūrai bei kitoms reikmėms 2013  metais maždaug 114 mln. lirų, įskaičiuojant šiuos pinigus į gamtinių dujų tarifą vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų