REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metų pradžioje reformavus Valstybinę lošimų priežiūros komisiją ir padarius ją pavaldžią Finansų ministerijai, vis dar nerandamas naujas institucijos direktorius. O rinkos dalyviai ir buvęs komisijos vadovas stebisi konkurso vadovo pareigoms užimti sąlygomis.

Metų pradžioje reformavus Valstybinę lošimų priežiūros komisiją ir padarius ją pavaldžią Finansų ministerijai, vis dar nerandamas naujas institucijos direktorius. O rinkos dalyviai ir buvęs komisijos vadovas stebisi konkurso vadovo pareigoms užimti sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę žiniasklaidą pasiekė Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos valdybos pirmininko, įmonės „Tete-A-Tete“ vadovo Samoilo Kaco pranešimas apie Valstybinės lošimų priežiūros tarnybos (VLPT) vadovo konkursą, kurį paskelbė Finansų ministerija (FM). Jis taip pat nepagailėjo kritikos lošimų rinkos reguliuotojams, sakydamas, kad tai „gali daryti bet kas ir bet kaip“.

REKLAMA

Vis dėlto S. Kaco pranešimas nedaug tesiskyrė nuo praėjusią savaitę socialdemokratų partijos frakcijos narės Seime Vilijos Vertelienės paskelbto komentaro interneto portale Balsas.lt. Žodis žodin abu visuomenės veikėjai kritikavo rinkos reguliavimą, FM paskelbto konkurso VLPT vadovo pareigoms eiti reikalavimus bei Seime siūlomas Azartinių lošimų įstatymo pataisas.

Valstybinė lošimų priežiūros komisija į tarnybą pertvarkyta nuo šių metų kovo, pasikeitus Azartinių lošimų įstatymo nuostatoms. Vietoje komisijos, dabar sprendimus priima tarnybos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas Ekonomika.lt pakalbino buvusį komisijos vadovą Robertą Kvietkovskį, kurį buvo paskyrusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Daugelį metų institucijoje dirbęs specialistas iš posto pasitraukė reformavus komisiją, tačiau neslepia ambicijų dalyvauti paskelbtame FM konkurse.

„Mano atleidimo priežastys paprastos: buvo pakeistas Azartinių lošimų įstatymas ir panaikintos komisijos narių pareigybės. Iš kolegialios institucijos, VLPT dabar tapo vieno asmens valdoma įstaiga. O konkursas naujo vadovo pareigoms buvo organizuojamas kelis kartus. Man sunku komentuoti detaliau (kodėl neranda vadovo – aut. past.), bet mano nuomone, norint surasti direktorių, turi būti keliami atitinkami reikalavimai dėl kompetencijos, išmanymo, gebėjimų, nes tai labai specifinė veikla“, - sako R. Kvietkovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžia, kad kandidatui nepakenktų ekonomikos bei teisės žinios, tačiau nesupranta, kodėl konkurso sąlygose nurodomas reikalavimas mokėti anglų kalbą C2 lygiu. Būtent dėl šio reikalavimo, jis tvirtina negalintis dalyvauti konkurse.

„Toks reikalavimas paprastai keliamas vertėjams, nes tai pats aukščiausias kalbos mokėjimo lygis. Aš taip anglų kalbos nemoku, nuoširdžiai sakau. Man tik kyla klausimas, jei Finansų ministerijai reikia specialisto, kuriam netaikomi jokie specialūs išsilavinimo reikalavimai, bet yra specialus reikalavimas mokėti anglų kalbą C2 lygiu, tai gal jiems tokio žmogaus ir reikia?“, - ironizuoja R. Kvietkovskis.

REKLAMA

Reikia tvarkos

Anot jo, pertvarkius VLPT ir ilgokai nerandant jai nuolatinio vadovo, institucija yra eliminuota iš įvairių procesų, nes direktorius formuotų ar atstovautų jos poziciją bei turėtų reikalingų žinių.

„Kai institucija susitvarkys, Finansų ministerijos bus aiškiai nustatyti prioritetai, bus sudėliotos principinės nuostatos, viskas bus gerai. Kai buvo diskutuojama su valstybininkais, politikais, verslininkais, visi sutarė dėl bendrų dalykų. Taigi esminių ginčų rinkos reguliavimo srityje niekuomet nebuvo“, - sako buvęs VLPK vadovas.

REKLAMA

Jis atremia, S. Kaco kritiką, kad rinka buvo prižiūrima prastai, sakydamas, jog per dešimt metų buvo padaryta nemaža pažanga: „Mes galime apskaičiuoti, kokią naudą ir žalą atnešė lošimų verslas. Jokios katastrofos tikrai neįvyko, pavieniai nelaimingi epizodai yra išimtis, o ne taisyklė. Mes netgi galime būti pavyzdys kitoms valstybėms.“

Dabartinis VLPT vadovas - Lošimo įrenginių techninės kontrolės ir registro skyriaus vedėjas, atliekantis direktoriaus funkcijas Danielius Stašys nenorėjo leistis į išsamias kalbas apie FM paskelbtą konkursą naujam tarnybos vadovui. Anot jo, ministerija kriterijus nustatė savo nuožiūra, o to jis negali vertinti. D. Stašys taip pat nepatvirtino, ar pats planuoja dalyvauti skelbiamame konkurse, sakydamas, kad tokia informacija yra konfidenciali. Tačiau R. Kvietkovskio žiniomis, D. Stašys tokių ambicijų turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencijos pagal iššūkius

Finansų ministerija patvirtino, kad reformavus VLPK, konkursas naujos tarnybos direktoriaus pareigoms užimti buvo paskelbtas kovą, tačiau netrukus nutrauktas. Naujas konkursas vėl paskelbtas šį spalį. Anot Finansų ministerijos atstovo Vytauto Lenkučio, nuspręsta peržiūrėti konkurso sąlygas įvertinus institucijos laukiančius iššūkius, todėl atsižvelgiant į jos veiklos specifiką buvo koreguojamos ir konkurso sąlygos.

„Vyko vidinis pareigybės aprašymo derinimo procesas, - trumpai paaiškina jis. –Reikalavimas dėl anglų kalbos mokėjimo įgudusio vartotojo lygmens nustatytas atsižvelgiant į numatomą ES lošimų priežiūros institucijų formalizuoto glaudesnio bendradarbiavimo perspektyvą, Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai 2013 m. antrąjį pusmetį. Atsižvelgiant į siaurą institucijos veiklos srities specifiką, atsisakyta reikalavimo turėti patirtį loterijų ar lošimų srityje siekiant sudaryti didesnes galimybes konkurse dalyvauti platesniam pretendentų ratui.“

REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos ministerijos atžvilgiu, V. Lenkutis teigė, kad dėl skirtingų tikslų abiems pusėms sutarti sudėtinga.

„Mūsų tikslai reguliuojant lošimų veiklą yra skirtingi – lošimų verslo atstovai siekia verslo plėtrai palankesnių sąlygų, tuo tarpu Finansų ministerijos tikslai reguliuojant lošimų veiklą yra viešojo intereso gynimas, o taip pat vartotojų, ypač nepilnamečių ir asmenų, turinčių problemų dėl lošimų, apsauga“, - sakė jis.

Ekonomika.lt primena, kad pagal iki šį kovą galiojusį Azartinių lošimų įstatymą, Valstybinę lošimų priežiūros komisiją sudarė 6 nariai, iš kurių po 2 narius į pareigas skirdavo ir atleisdavo prezidentas, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas. Valstybinės lošimų priežiūros komisijos pirmininką (kuris buvo ir įstaigos vadovas) iš savo tarpo išsirinkdavo komisijos nariai. Nuo šiol įstaigos vadovas – direktorius – atrenkamas konkurso būdu, taigi jis karjeros valstybės tarnautojas, o nebe politinio pasitikėjimo pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų