REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams Alvinui E. Rothui ir Lloydui S. Shapley. Nobelio ekonomikos premija skirta už ekonominę inžineriją ir instrumentus, kuriant veikiančias rinkas.

Šių metų Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams Alvinui E. Rothui ir Lloydui S. Shapley. Nobelio ekonomikos premija skirta už ekonominę inžineriją ir instrumentus, kuriant veikiančias rinkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų tyrimas padėjo suprasti ir gerinti daugybės rinkų veiklą. Premijos vertė - 8 mln. kronų (1,2 mln. JAV dolerių). A. Rothas yra ekonomikos profesorius Harvardo universitete, o L. Shapley - atsistatydinęs nusipelnęs profesorius Kalifornijos universitete Los Andžele.

REKLAMA

L. Shapley panaudojo vadinamąją „kooperacinę žaidimo teoriją“, kad išanalizuotų ir palygintų skirtingus būdus, kaip suderinti dvi suinteresuotas šalis. Jis su kolegomis išvedė Gale'o - Shapley algoritmą, kad užtikrintų stabilų suderinimą. L. Shapley parodė, kaip specifinis metodo modelis gali būti sistemingai naudingas vienai ar kitai rinkos pusei.

A. Rothas naudojosi L. Shapley teorijomis, kad parodytų, kaip stabilumas praktikoje veikia tam tikrų rinkos institucijų sėkmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors šie du mokslininkai dirbo atskirai vienas nuo kito, L. Shapley pagrindinės teorijos ir A. Rotho empirinių tyrimų, eksperimentų ir praktinių projektų derinys sukūrė klestinčią tyrimų sferą ir pagerino daugybės rinkų veiklą“, - pažymima pranešime spaudai.

Anksčiau šią premiją jau laimėjo ar ją dalinosi 47 JAV piliečiai.

Nobelio ekonomikos premija – Nobelio premijos nominacija, prestižiškiausias ir garbingiausias pasaulyje apdovanojimas už nuopelnus ekonomikos mokslui. Tai labai didelės pagarbos ženklas. Jį kasmet įteikia Švedijos karališkoji mokslų akademija. Apdovanojimą sudaro auksinis medalis, diplomas bei piniginė premija, kuri paskutiniaisiais metais yra lygi 10 milijonų Švedijos kronų (apie 1 milijonas eurų arba 1,3 milijono JAV dolerių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premija teikiama nuo 1969 metų. Premija ekonomikos srityje nebuvo Alfredo Nobelio testamento dalis, tačiau 1969 metais Nobelio Fondas, gavęs Švedijos Banko paramą, įtraukė ir šį apdovanojimą šalia penkių, jau seniai teikiamų apdovanojimų sąrašo.

Apdovanojimo nugalėtojas paskelbiamas iš anksčiau atrinktų nominantų. Jis paskelbiamas po Apdovanojimo Komiteto, Akademijos socialinių mokslų tarybos pasirinkimų bei visos Akademijos slapto balsavimo. Laureatas paskelbiamas kiekvieną spalį, o apdovanojimas įteikiamas Stokholme gruodžio 10 dieną.

Ekonomikos Premija nebuvo originaliojo Alfredo Nobelio testamento teksto dalimi, tačiau 1968 metais trijų šimtų metų jubiliejų šventęs Švedijos Bankas nutarė inicijuoti naujos premijos atsiradimą. Premija, oficialiai pavadinta The Central Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, pirmą kartą įteikta 1969 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų