REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patariamajame referendume dėl Visagino atominės elektrinės rinkėjai pasisakė prieš branduolinės jėgainės statybas Lietuvoje.

Patariamajame referendume dėl Visagino atominės elektrinės rinkėjai pasisakė prieš branduolinės jėgainės statybas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiavus duomenis 1914 apylinkių iš 2017 apylinkių 34,07 proc. lietuvių pasisakė už atominės statybas, o 62,65 proc. – prieš.

REKLAMA

Tiesa, dar neaišku ar referendumas įvyko. Negalutiniais duomenimis rinkimuose dalyvavo 52,16 proc. rinkėjų – tiek užtektų, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu.

Palankiausiai į Visagino AE statybas žiūri Zarasų, Utenos, Ignalinos gyventojai.

Visagino atomonės elektrinės vadovas Rimantas Vaitkus ekonomika.lt teigė, kad su „Hitachi“ atstovais formaliai susitiks už keletos valandų.

„Aptarsime esamą situaciją, tačiau be abejo „Hitachi“ supranta sprendimo svarbą. Jie pasirengę toliau projekto vystymui skirti jėgas tol kol bus priimtas galutinis sprendimas“, – teigė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nelinkęs svarstyti juodžiausio – VAE projekto nutraukimo – scenarijaus: „Visų pirma nėra galutinio rezultato formalaus ir tai nėra vienpusis sprendimas.“

Kaip numato Referendumo įstatymas, konsultacinis (patariamasis) referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Tuo atveju, kai konsultaciniame (patariamajame) referendume dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių ir konkretaus sprendimo priėmimui pritarė ne mažiau kaip pusė jame dalyvavusių piliečių, sprendimas yra laikomas priimtu. Klausimas dėl šio referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime Seimo statuto nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų, o likusią sumą padengs regioniniai partneriai.

Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos „Hitachi“.

Numatoma, kad „Hitachi“ priklausys 20 proc. Visagino AE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų