REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažų nuostolių  Lietuvos miškams padarė praėjusį savaitgalį siautusi vėtra. Skaičiuojama, kad vien valstybiniuose miškuose teks sutvarkyti 200 tūkst. kubinių metrų vėjovartų, itin daug jų Panevėžio, Radviliškio, Raseinių, Anykščių urėdijose.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nei prieš dvejus metus, kai škvalas buvo išklojęs dalį Dzūkijos miškų, šį kartą labiausiai nukentėjo Vidurio Lietuvos miškai. Daugiausia išrauta, išlaužyta pavienių medžių prie kelių ir elektros linijų.

REKLAMA

„Iš pradžių padėjusios elektrikams ir kelininkams šalinti išgriuvusius medžius, dabar urėdijos, sustabdžiusios planinius kirtimus, imasi tvarkyti vėjavartas ir vėjolaužas. Kadangi bus atidėtos plyno kirtimo biržės, kirsime tik išvartas, keisis medienos gamyba, teks koreguoti kai kurias sutartis, kadangi keisis medžių rūšys. Siūlysime pirkėjams, kiek galima greičiau įvykdyti sutartis, kurios buvo pasirašytos. Jei neturėsim to kiekio, tai stengsimės siūlyti tą, ką iškirsime iš išvartų“, – sako Radviliškio urėdijos vyriausiasis inžinierius Vilius Baublys.

REKLAMA
REKLAMA

Paruošti medieną iš netvarkingai suverstų vėjovartų ir vėjolaužų daug sunkiau ir brangiau nei iš plynų kirtimų. Skaičiuojama, kad urėdijos turės sutvarkyti maždaug 200 tūkst. kubinių metrų tokios medienos, dar tikslinami privačių miškų patirti nuotoliai.

„Be abejo, asortimentas, pakis – bus daugiau malkinės medienos, kadangi ten rąstų mažai, tai ir geros medienos mažai tikimės gauti. Bendros kirtimo biržės tikrai neviršysim, mes kasmet kertame 3,5 mln. kubinių metrų“,– teigia generalinio urėdo pavaduotojas Petras Kanapienis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miškininkai įspėja, kad žmonės, lankydamiesi miškuose būtų atsargesni, ypač kylant vėtrai.

Generalinė urėdija kviečia ir privačių miškų savininkus pasirūpinti savo mišku nelaukiant žiemos – pirmiausia pašalinti nugriuvusius ar vos besilaikančius medžius prie kelių, kad miško lankytojai būtų saugūs.

Salomėja Pranaitienė, Lidija Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų