REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Facebook“ vakar buvo apkaltintas „apgaulingu ir amoraliu“ mokesčių vengimu po to kai paaiškėjo, kad JK įsikūrusi „Facebook“ atšaka pernai sumokėjo tik 238 tūkst. svarų, nors industrijos ekspertai teigia, kad „Facebook“ Britanijoje uždirbo 175 mln. svarų, rašo „The Independent“.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ galėjo išvengti mokesčių dalį savo pardavimų nukreipdama per Airiją. Nors „Facebook UK Limited“ naudodama legalią schemą deklaravo, kad jos apyvarta siekė 20,4 mln. svarų, pasak nepriklausomos tyrimų įmonės „Enders Analysis“, „Facebook“ pardavimai JK pernai siekė 175 mln. svarų.

REKLAMA

Pasak naujausios analizės, Londone esanti „Facebook“ atšaka pernai patyrė 13,9 mln. svarų sterlingų nuosmukį prieš mokesčius (2010 m. ji pelnė 1,1 mln. svarų), nes įmonė daug išleido algoms, nors įmonės darbuotojų skaičius padidėjo tik iki 90 žmonių.

„Facebook“ išlaidos JK darbuotojams patrigubėjo nuo 7,9 mln. iki 24,8 mln. svarų – tai lygu po 275 tūkst. svarų vienam žmogui.

Kai kurie iš darbuotojų, pavyzdžiui Londono skyriaus vadovė Joana Shields, kuri taip pat yra Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos „Facebook“ viceprezidentė, tikriausiai uždirbo žymiai daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ gali išvengti JK korporacijų mokesčių, nes pardavimai yra vykdomi Dubline, kur tinklas turi didelį tarptautinį biurą.

Tokie veiksmai yra visiškai teisėti, tačiau kontraversiški, turint omeny, kad „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas tikina, jog jo tinklalapis pirmiausia veikia ne dėl pinigų.

„Facebook“ originaliai nebuvo kuriamas kaip įmonė, - sakė M. Zuckerbregas, kai „Facebook“ pradėjo prekybą akcijomis biržoje. – Jis buvo įkurtas tam, kad įvykdytų socialinę misiją – padarytų pasaulį atvirą ir sujungtą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ gynė savo sprendimą įkurti tarptautinę būstinę Dubline, kur jie moka korporacijų mokesčius.

„Kaip yra įprasta bet kuriai organizacijai, veikiančiai daugelyje pasaulio šalių, mes nuolat pateikiame ataskaitas apie savo vietines operacijas. Informacija nebūtinai atspindi visą pasaulinę veiklą, todėl būtų klaidinga daryti išvadas iš šių ataskaitų“, – sakė „Facebook“ atstovė spaudai ir atsisakė komentuoti skaičiavimus apie „Facebook“ pelną JK.

„Facebook“ yra tik viena iš interneto milžinių, kurios savo pelną, uždirbtą JK, nukreipia per Airiją ar kitas Europos šalis, turinčias mažesnius mokesčius.

REKLAMA

Šiais metais atliktas tyrimas rodo, kad penkios didžiausios interneto įmonės – „Apple“, „Amazon“, „Google“, „eBay“ ir „Facebook“ – sugebėjo sutaupyti daugiau nei 650 mln. svarų mokesčių naudodamos tokias schemas.

„Amazon“ pernai JK iš pardavimų uždirbo 3,2 mlrd. svarų. Tačiau įregistravusi savo Europos būstinę Liuksemburge ji sugebėjo išvengti didelių mokesčių Britanijoje. Nepaisant to, kad viena iš keturių „Amazon“ parduodamų knygų buvo įsigyta Britanijoje, įmonė nemokėjo JK mokesčių.

REKLAMA

„Google“ pernai už 395 mln. svarų pajamų sumokėjo 6 mln. svarų pelno mokesčio, teigia įmonės apskaitos firma „Companies House“. Tačiau tai tebuvo nedidelė dalis „Google“ tikrų JK pajamų, nes duomenys iš JAV pirminės įmonės rodo, kad interneto įmonė Britanijoje pernai uždirbo 2,53 mlrd. pajamų.

Nė viena iš šių schemų nėra nelegali, tačiau jos kelia klausimą, ar tarptautinės interneto milžinės daro pakankamai, kad atiduotų dalį šalims iš kurių užsidirba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų