REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ventės ragas – tai nedidelis pusiasalis rytinėje Kuršių marių pakrantėje, kuris savo unikalumu stebina ne tik lietuvius, bet ir kitų šalių gyventojus. Čia užsukantys susipažįsta su vienu svarbiausių paukščių migracijos taškų pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Ornitologinė stotis Ventės rage buvo įkurta prieš daugiau nei 80 metų, tačiau per tiek metų nebuvo renovuota. Netrukus situacija turėtų kardinaliai pasikeisti, nes taip reikalingiems atnaujinimo darbams lėšas planuojama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo, pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

REKLAMA

Pasiruošimo darbai

Pagrindinis rekonstrukcijos tikslas – visuomenės informavimas ir lankymasis ornitologinėje stotyje, nedarant žalos natūraliai gamtai. „Įkūrus modernų informacinį centrą, įrengus naujas ekspozicijas ir sutvarkius aplinką, bus lengviau valdyti lankytojų srautus. Taip pat planuojama įrengti distancinio paukščių stebėjimo sistemą, kurios pagalba filmuotas vaizdas būtų transliuojamas į monitorius“, – apie planus pasakoja Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pradedant rekonstrukcijos darbus, būtina pasiruošti, todėl šiuo metu yra planuojami konkretūs darbai, jų atlikimo sąlygos ir terminai, ruošiami techniniai projektai bei sąmatos. „Tik parengus detalųjį planą, galėsime pradėti rekonstrukcijos darbus. Tai turėtų įvykti kitų metų pradžioje. Įgyvendinus visus darbus, bus patogiau ir stoties darbuotojams, ir lankytojams, ir paukščiams. Šiuo metu labai dažnai pasitaiko situacijų, kai stoties darbuotojams vienu metu tenka atlikti kelis darbus. Viena dažniausiai pasitaikančių situacijų, kai darbuotojai į stotį užsukusiems lankytojams pasakoja apie sparnuočius, jų žiedavimo ypatybes, o tuo pačiu metu į tinklą atskrenda daugybė paukščių, kuriuos reikia sužieduoti, pasverti, pamatuoti, atlikti įvairius tyrimus. Sieksime sukurti tokią darbo sistemą, kad tie, kurių darbas susijęs su paukščių migracija, − tai ir darytų, o lankytojų centre dirbantys darbuotojai bendrautų su žmonėmis, pristatytų jiems Ventės rago išskirtinumą, supažindintų su ekspozicijomis“, – pasakoja L. Budrys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia 10 mln. litų

Planuojant rekonstrukcijos darbus bei distancinio gyvūnų stebėjimo sistemos įdiegimą, buvo žvalgomasi ir į užsienio šalių patirtis. „Pavyzdžiui, Danijoje galima laisvai stebėti gyvūnus per žiūronus ar specialiuose monitoriuose, kuriuose vaizdas iš gyvūnų buveinių transliuojamas tiesiogiai. Tam skirti ir specialūs bokštai. Taip gyvūnai nėra trikdomi, elgiasi natūraliai ir džiugina lankytojus,“ – pasakoja Aplinkos ministerijos atstovas.

Preliminariais duomenimis paskaičiuota, kad visai stoties rekonstrukcijai ir informacinės sistemos įrengimui reikės apie 10 mln. litų, kuriuos artimiausiu metu ketinama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo. Pirmuosius rekonstrukcijos rezultatus išvysti bus galima po kelių metų. Nors laikinų nepatogumų gali kilti, tačiau lankytojai Ventės rage bus priimami ir vykstant rekonstrukcijos darbams.

REKLAMA

Lankytojai į Ventės ragą plūsta ne tik iš Lietuvos, bet iš viso pasaulio. Pasak L. Budrio, šiuo kraštu ypač susidomėję vokiečiai. Nors šio unikalaus gamtos kampelio tikslas nėra pritraukti kuo daugiau turistų, tačiau metams bėgant jų nemažėja, nes įspūdžiais po apsilankymo besidalinantys žmonės sugundo į šią unikalią vietą užsukti ir savo pažįstamus“.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

Aplinkos ministerijos logo (nuotr. Balsas.lt)

 

Užsakymo nr. 2613

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų