REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominės krizės akivaizdoje sumažinus ligos ir motinystės išmokas, per pustrečių metų „Sodra“ ligonių ir mamų sąskaita sutaupė 803,7 mln. litų, teigia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK).

REKLAMA
REKLAMA

Jos pirmininko Artūro Černiausko teigimu, šie skaičiai papiktino darbuotojų teisių gynėjus, todėl skubos tvarka ruošiamasi inicijuoti atitinkamas įstatymų pataisas.

REKLAMA

„Tarsimės su kitais profesinių sąjungų centrais ir skubos tvarka inicijuosime atitinkamas įstatymų pataisas. Laikinas nedarbingumas dėl ligos privalo būti kompensuojamas bent 85 proc., o ne 40, kaip dabar. Jau pirmąją ligos savaitę sunegalavęs darbuotojas, jeigu jis ryžtasi pasiimti nedarbingumo pažymėjimą, netenka pusės savo pajamų. Tai – nesąmonė“, – kalbėjo jis.

LPSK šiuo metu susiklosčiusią padėtį vertina kaip sąmoningą tautos naikinimą. Konfederacijos teigimu, vienas infekuotas darbuotojas darbe užkrečia kitus ir darbo rezultatų prasme nuostolių patiria ne tik jis, bet ir darbdavys, nes ligotas žmogus produktyviai dirbti tiesiog negali.

REKLAMA
REKLAMA

A. Černiauskas priminė, jog dabar galiojanti tvarka nustato, kad už dvi pirmąsias kalendorines ligos dienas moka darbdavys – ši pašalpa negali būti mažesnė negu 80 proc. asmens vidutinio darbo užmokesčio. Toliau mokama iš „Sodros“ biudžeto: nuo trečiosios iki septintosios ligos dienos kompensuojama 40 proc. ir tik nuo aštuntosios dienos – 80 proc. asmens kompensuojamojo uždarbio.

„Kiekvienas dirbantis žmogus susirgęs jau pirmąją darbo savaitę realiai praranda pusę savo pajamų. Dėl kuklios išmokos jis per 6 mėnesius privalo kreiptis į „Sodra“, o ši, jeigu nevėluoja, išmoka tą išmoką geriausiu atveju per 15 dienų, kai žmogus pateikia visus reikalingus dokumentus. Išmaldą primenančių išmokų turi pakakti būtiniausioms žmogaus reikmėms, vaistams įsigyti, todėl nenuostabu, kad dažnas nusprendžia nesigydyti, o ligą „išvaikščioti“, – pastebi LPSK pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, jog sumažinti kompensacijų dydžiai ekonominės krizės sąlygomis buvo nustatyti siekiant gelbėti „Sodros“ biudžetą. Per aštuonis 2012 m. mėnesius išlaidos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, palyginti su 2011 m., sumažėjo 12,1 proc. (121,8 mln. litų) ir siekė 883,2 mln. litus.

„Sodra“ skelbia, kad šiemet jos biudžeto deficitas mažesnis nei pernai. 2012 m. sausį-rugpjūtį Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos biudžeto deficitas sudarė 1 mlrd. 517,4 mln. litų – 322,9 mln. litų mažiau nei planuota ir 73,6 mln. litų mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu“, – teigė A. Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų