REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2008 m. finansų krizės metu Kinijos valdžia puikiai susitvarkė su sunkumais panaudodama ekonomiką skatinančias priemones. Tačiau šį kartą, kaip praneša „Caixin“, Kinijos valdžia nebeturės tiek lengvų pinigų, rašo „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio banko teigimu, Centrinės vyriausybės pajamos iš mokesčių augo 8 proc., tačiau išlaidos padidėjo 37 proc.

REKLAMA

Markas Williamsas, iš „Capital Economics“ sako, kad fiskalinio skatinimo priemonės šį kartą yra tik miražas. Dauguma numatytų, ekonomiką turinčių paskatinti projektų yra užstrigę vystymo stadijoje, o vyriausybės žadamos išlaidos bus paskirstytos per ateinančius metus.

„Mes nematome šviežio stimulo ženklų“, - sakė M. Williamsas.

Pasak „Reuters“ tikimasi, kad Kinijos ekonomikos sulėtėjimas žemiausią lygį pasieks šį ketvirtį, o atsigavimo ženklai pasirodys paskutinį ketvirtį. Tai reiškia, kad visų 2012 m. ekonomikos augimas bus mažesnis už 8 proc., tai žemiausias lygis nuo 1999 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Prarastas pranašumas

Prie Kinijos sulėtėjimo prisideda ir jos sumažėjęs konkurencinis pranašumas su JAV ir kitomis šalimis.

„Pricewaterhouse Coopers“ ataskaitoje teigiama, kad dabar JAV klasteriams yra pigiau gaminti namuose, arčiau savo rinkų. Įmonės atkelia atgal gamybą tam, kad sutaupytų transporto ir inventorizacijos sąnaudų bei pasinaudotų pigiomis skalūnų dujomis. Pigesnis doleris dar labiau paskatino šį procesą.

„PricewaterhouseCoopers“ teigia, kad JAV prieš Kiniją, bent jau Š. Amerikos rinkoje, susigrąžino 2 proc. pranašumą plieno gamyboje. JAV turi pranašumą chemikalų, pagrindinių metalų, elektros produktų, mašinerijos, popieriaus, transporto įrangos bei medienos sektoriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat juanis daugiau nėra nepagrįstai nuvertintas. „Nomura“ teigia, kad Kinija iki 2014 metų turės einamosios sąskaitos deficitą.

„Google“ gamina savo „Nexus Q Music“ ir vaizdo grotuvus JAV. „General Electric“ ir „Ford“ renkasi gamyklas namuose.

„Boston Consulting Group“ jau seniai teigė, kad JAV firmos pradės grįžti namo, nes dešimtmetį trunkanti 16 proc. metinė algų infliacija sužlugdė Kinijos pranašumą. 2005 m. algą suderinus su produktyvumu, Kinijoje darbo jėgos sąnaudos siekė 22 proc. JAV lygio. 2015 m. jos sieks 43 proc. Kinijos lygio ( JAV Pietuose – 61 proc.).

REKLAMA

Grupės ataskaitoje „Lengvo augimo pabaiga“ įspėjama, kad Kinijos primaujančių įmonių pelno marža mažėjo nuo 2009 m. Pasak tyrimo, Kinijos įmonės atsidūrė istorinėje kryžkelėje. Jos arba turi imtis pokyčių, kurie padėtų išsiveržti į pasaulines rinkas, kaip padarė Brazilijos „Vale“, Meksikos „Cemex“ ar Indijos „Wipeo“, arba joms gresia žlugimas.

Pasaulio bankas teikia tokias pačias rekomendacijas. Pasak jo, eksporto vedamo augimo modelis, kurį prieš trisdešimt metų pradėjo Dengas Xiaopingas, yra pasenęs.

REKLAMA

„Inovacijų vykdymas technologijų fronte nėra tas pats, kas technologiškas vystymasis. To negalima pasiekti vyriausybės planavimu“, - sakė bankas.

Praeitą savaitę vykusio Pasaulio ekonomikos forumo Tiandzine metu vienas įtakingas Kinijos ekonomistas „Financial Times“ sakė:

„Aš tikiu, kad Kinija patirs labai rimtą ekonominį nuosmukį ir aš tikiu, kad jis jau prasidėjo. Vyriausybė bando dabar stabilizuoti ekonomiką, tačiau instrumentai, kuriuos ji turi yra labai riboti. Jei jai nepavyks pakeisti situacijos, manau, kad kils dideli socialiniai neramumai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Blogėjantys prekybos ryšiai

Tačiau Kinijos ekonomiką slegia pokyčiai, vykstantys užsienyje, kurių ji negali pakeisti. Pirmadienį Kinijos vadovybė išreiškė susirūpinimą dėl euro zonos krizės pasekmių tarpusavio prekybos ryšiams, skelbia „Reuters“.

Kinijos eksportas į Europą rugpjūtį per metus nukrito 12,7 proc. , skelbia „Reuters“. Kinijos bendras eksportas per tą patį laikotarpį augo mažiau nei tikėtasi – 2,6 proc., o importas krito 2,6 proc.

Tuo tarpu JAV – antroje svarbiausioje Pekino prekybos partnerėje – Kinija atsidūrė prezidento rinkimų kovos sūkuryje.

REKLAMA

Tikimasi, kad JAV prezidentas Barackas Obama pateiks prekybos skundą prieš Kiniją, apkaltindamas ją nelegaliai subsidijuojant automobilių ir jų dalių eksportą, skelbia BBC.

Baltųjų rūmų atstovai teigia, kad Kinijos veiksmai verčia JAV gamintojus perkelti gamybą į užsienį.

Šis B. Obamos žingsnis laikomas politiniu. Prezidentas paskelbs apie savo ieškinį Kinijai, kai lankysis JAV Ohajo valstijoje, kurioje daugiau nei 50 tūkst. darbuotojų dirba automobilių industrijoje.

Praeitą savaitę, B. Obamos varžovas, respublikonų kandidatas Mittas Romney, apkaltino B. Obamą, kad šis su Kinija elgiasi per švelniai.

Taip pat šiandien Kinija įsivėlė į rimtą ginčą su Japonija, kuris gali neigiamai atsiliepti Kinijai.

Dviem Azijos šalims susikivirčijus dėl salų, Kinijoje kilo antijaponiškos nuotaikos. Dėl išpuolių grėsmės savo gamyklas uždarė „Panasonic“ ir „Canon“ padaliniai Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų