REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios pasaulio ekonomikos stuburui – vidurinei klasei JAV – kyla grėsmė, praneša cnbc.com. Tai rodo ir statistika: vidurinės klasės šeimos pajamos piką pasiekė 2000 metais. Nuo tada jos yra nukritusios apie 6 proc. Tai yra blogiausias rodiklis per pastaruosius 12 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma verslų, kurie anksčiau įdarbindavo vidurinės klasės atstovus, dabar yra persikėlę į užjūrio valstybes arba darbo jėgą yra pakeitusios naujausiomis technologijomis. Kitas nerimą keliantis rodiklis – 5 mln. amerikiečių neturi darbo, o Darbo departamentas juos jau vadina ilgalaikiais bedarbiais. Trumpai tariant, Amerikos vidurinė klasė traukiasi dėl įvairių ir itin sudėtingų veiksnių.

REKLAMA

Rugpjūtį „Pew Research Center“ atlikos apklausos duomenimis,  net 85 proc. vidurinės klasės JAV atstovų pasisakė jaučiantys,  kad tampa vis sunkiau išlaikyti tokius pačius gyvenimo kokybės standartus, kurių paisydami gyveno pastarąjį dešimtmetį.

Šiuos pokyčius nulėmė ne tik šalį valdžiusios demokratų ir respublikonų partijos, bet  ir 2008 metais pasaulį apėmusi finansinė krizė,  itin paveikusi darbo ir nekilnojamojo turto  (NT) rinkas, kurios yra pagrindinis vidurinės klasės JAV pajamų ir gerovės šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi vidurinė  klasė turi mažiau finansinių išteklių savo šeimos reikmėms, menkėja ir jų perkamoji galia, kuri galėtų paskatinti JAV ekonomikos atsigavimą. Milijonai žmonių praranda viltį ne tik, kad artimiausiu metu galės surasti darbo vietą savo šalyje, bet abejoja, ar tai pavyks padaryti ir ateityje.

Kol vidurinė klasė JAV po pasaulio ekonomikos krizės vis labiau traukiasi, tokiose šalyse kaip Kinija, Indija ji auga. Panaši tendencija pastebima ir Azijos regione bei Lotynų Amerikoje. Anot profesoriaus Cheng Li, iki 2030-ųjų beveik 5 mlrd. pasaulio žmonių, o tai reiškia, kad beveik du ketvirčiai pasaulio žmonijos, priklausys vidurinei klasei. Cnbc.com nuogąstauja, koks likimas laukia JAV, jei išnyks vidurinė klasė, kuri sudaro šalies ekonomikos pagrindą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų