REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį priimtos Europos Komisijos ataskaitos duomenimis, 2011 m. Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondas (toliau – EGF) padėjo rasti kitą darbą daugiau nei 21 000 darbuotojų, atleistų iš darbo dėl ekonomikos krizės ir globalizacijos padarinių. 2011 m. šiems darbuotojams dvylikoje valstybių narių (Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Portugalijoje) EGF iš viso skyrė 128 mln. EUR paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Už užimtumą, socialinius reikalus ir įtrauktį atsakingas ES Komisijos narys Lázsló Andoras sakė: „EGF – veiksminga ir rentabili priemonė darbą praradusiems žmonėms. Tai – tiesioginė Europos solidarumo išraiška ir praktinė priemonė, padedanti žmonėms ir regionams atsigauti masinio darbuotojų atleidimo atveju. Visų pirma EGF suteikia galimybę valstybėms narėms taikyti remtinų darbuotojų poreikiams pritaikytas pagalbos priemones. Nuo EGF įsteigimo 2007 m. paramą (profesiniam mokymui, darbo paieškoms ir kt.) gavo arba greitai gaus maždaug 91 000 atleistų darbuotojų. EGF ir toliau atliks svarbų vaidmenį kovoje su nedarbu.“

REKLAMA

Penktosios metinės EGF veiklos ir rezultatų ataskaitos duomenimis, 2011 m. valstybės narės gavo 50 proc. daugiau EGF paramos nei 2010 m. Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos Taryba 2011 m. priėmė 22 sprendimus panaudoti EGF lėšas. 2011 m. EGF finansavimą pirmą kartą gavo Čekija ir Graikija.

Parama teikta 24 mėnesius nuo paraiškos pateikimo dienos bendrai finansuoti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėms, kurias darbuotojams pasiūlė ir parengė dvylika valstybių narių. EGF bendrai finansuojamoji dalis buvo 65 proc., likusius 35 proc. lėšų skyrė nacionaliniai šaltiniai. Konkrečios darbo ieškantiems asmenims skirtos priemonės – tai intensyvi, individualiems poreikiams pritaikyta pagalba ieškant darbo, įvairių sričių profesinis mokymas, įgūdžių gerinimo ir perkvalifikavimo priemonės, laikinos paskatos arba išmokos, teikiamos taikant aktyvias pagalbos priemones, ir kita parama, pvz., pagalba steigiant verslą ir valstybinės įdarbinimo programos.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje taip pat apžvelgta, kaip naudojantis ankstesniais metais trims valstybėms narėms (Belgijai, Švedijai ir Airijai) skirtais keturiais EGF paramos įnašais atleistiesiems darbuotojams padėta rasti naują darbą. Rezultatai teikia vilčių – automobilių, tekstilės ir kompiuterių sektoriuose darbdavių atleisti 2 352 darbuotojai (45 proc. iš 5 228 gavusiųjų EGF paramą) iki EGF paramos laikotarpio pabaigos (2011 m. vidurio) vėl rado darbą arba pradėjo dirbti savarankiškai.

Tai, kad daug darbuotojų grįžta į darbo rinką, rodo, kad ilgesnis paramos laikotarpis ir didesnis ES bendrasis finansavimas (nustatyti 2009 m. EGF reglamento pakeitimu) naudingi tiek darbuotojams, tiek vietos ir regiono darbo rinkoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų