REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip jau anksčiau rašė LRT.lt, Trevi fontane Romoje surenkamos rekordinės monetų sumos – per šių metų pusmetį, kai vasaros turistinis sezonas dar nebuvo įsibėgėjęs, iš fontano jau ištraukta 540 tūkst. eurų vertės monetų. Tuo metu Lietuvoje gidai pastebi, kad turistai nelinkę mėtyti pinigų į fontanus – iš viso galima išgriebti vos vieną kitą litą. Prižiūrintys fontanus sako nuostolių daugiau turintys ne dėl primetamų monetų, o pripilamų indų ploviklių.

REKLAMA
REKLAMA

Užsieniečiai linkę taupyti

Paklaustas, ar Kaune yra vietų, kuriose metamos monetos, Kauno regiono turizmo informacijos centro (KRTIC) direktorius Sigitas Sidaravičius suskubo skaičiuoti: „Turgaus aikštėje yra metama, tačiau tas fontanas Senamiestyje nelabai lankomas. Pagrindiniu laikyčiau Laisvės alėjos fontaną, ten primetama tikrai nemažai monetų ir turistams šis fontanas patinka. Dar Rotušės aikštėje, kur jaunavedžiai meta „ant laimės“. Kitas romantiškas fontanas yra Kauko laiptų apačioje, bet nemanau, kad ten meta.“

REKLAMA

Pasak S. Sidaravičiaus, suomiai bei norvegai fontanams nepagaili paaukoti 1 ar 5 Lt. „Jie kavinėse nuolat klausia, ar čia parašyti visi nuliai – jiems per mažos kainos, nesupranta, kaip gali tiek kainuoti, kai palygina su savo šalimi“, – priduria S. Sidaravičius.

Visai kitokia situacija sostinėje – dalis LRT.lt kalbintų gidų sakė, kad turistai čia gerokai taupesni ir pinigų į fontanus taškyti nelinkę. Gido paslaugas Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose teikianti Birutė Narvilaitė pastebi, kad vyresnio amžiaus turistai prietarais beveik neužsiima: „Kiek aš pastebėjau, mėto tik prie Raganų kalno Juodkrantėje, tai ten yra mada, matau primėtytų monetų.“

REKLAMA
REKLAMA

„Čia ne Italija, istorija nutyli, ar randama pinigų fontanuose. Bent prie Rotušės matosi, kad primesta po 10 centų ar blizga baltos monetos, bet ne kažin ką. Gal reikėtų bandymą padaryti, įdomu būtų [sužinoti, kiek pinigų sumetama į fontaną]“, – išgirdęs klausimą svarstė Antanas Mikalauskas, Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto direktoriaus pavaduotojas.

„Įmeta tų monetų, bet simboliškai Jūratės ir Kastyčio skvere fontane prie tilto. Kiekvieną rytą apie 6 pravažiuojame, tai iš viso gal 30 centų būna. Gal per naktį benamiai išsitraukia, nes fontanai naktį išjungiami. Prietaras tai yra, įmeta po kelis centus, dominuoja 1 ar 2 centai, kurie praktiškai vos skęsta vandenyje“, – apie situaciją Palangoje pasakojo UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Stepas Šeputis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad monetos išgraibstomos, mano ir S. Sidaravičius: „Kiekvienas turi savo pajamų šaltinį ir ką padarysi, tai irgi yra romantikos dalis“.

„Kiekvienas prietaras veža turistus“

Pasak S. Sidaravičiaus, kiekvienas prietaras turistams yra įdomus – prisiliesti prie tam tikros skulptūros ar atlikti kitą ritualą, iš kurio vėliau gali tikėtis sėkmės meilėje ar karjeroje.

„Grubiai sakant, veža turistus šitie dalykai. Jiems jie patinka. Mes, aišku, pasakojame įvairiausias legendas ir ypač eksploatuojame Napoleono tematiką, nes šis vardas gal net labiau žinomas nei Kauno ar Lietuvos. Stengiamės pasakoti turistams istorijų, kurios yra senos, jas iš istorikų profesionalų ar vyresnio amžiaus gidų išgirstame, ir šis miestas turtingas šiais reikalais“, – apie būtinybę pasakoti legendas ir mitus turistams užsimena KRTIC direktorius.

REKLAMA

B. Narvilaitė svarsto, kad Lietuvoje, skirtingai nei užsienyje, veikiausiai nėra prigijusi tradicija mėtyti pinigus į fontanus ar kam nors aukoti: „Netgi bažnyčiose katalikai nelabai meta pinigėlius, jeigu kalbėtume apie aukojimą. Kiek pastebėjau, užsieniečiai nelinkę mesti. Taupūs užsieniečiai neišmes cento, kur nereikia – taupo ir tualeto sąskaita“, – LRT.lt kalbėjo gidė.

Turi nuostolių dėl vandalų

Anot A. Mikalausko iš Vilniaus savivaldybės, kur kas didesnių išlaidų patiriama ne dėl primetamų monetų, o chuliganiškų paskatų – praėjusiais metais į vieną iš Vilniuje esančių fontanų buvo pripilta indų ploviklio, nuo kurio užputojo visas fontanas.

Pasak S. Šepučio, pajūryje vandalai fontanus laužo: „Yra iš fontano išlindę plastmasiniai vamzdeliai, kurie purškia vandenį. Tai kartais juos nuspiria, nulaužia.“

Vytenis Radžiūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų