REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl pro­duk­tų ga­my­bos, lai­ky­mo są­ly­gų ir ki­tų rei­ka­la­vi­mų pa­žei­di­mų šie­met jau su­stab­dy­ta ne vie­nos įmo­nės veik­la.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių VMVT vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ja--vals­ty­bi­nė mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė Aud­ro­nė Mi­ka­laus­kie­nė kai ku­rių įmo­nių veik­lą ver­ti­na kaip ne­są­ži­nin­gą ir pa­ta­ria var­to­to­jams bū­ti bud­riems.

REKLAMA

Kai­mo so­dy­ba li­ko be vir­tu­vės

Rugp­jū­čio vi­du­ry­je Kel­mės VMVT spe­cia­lis­tai su­stab­dė kai­mo tu­riz­mo so­dy­bos „Ąžuo­lų slė­nis“ Tra­gaus­kių kai­me (Kel­mės ra­jo­nas) mais­to ruo­ši­mo veik­lą.

Mais­to ins­pek­to­riai šios mai­ti­ni­mo įmo­nės val­gyk­los vir­tu­vė­je ap­ti­ko pro­duk­tų – sil­kės, pie­no, duo­nos, viš­tie­nos ir ba­ra­vy­kų sul­ti­nių, uni­ver­sa­lių prie­sko­nių, sau­lėg­rą­žų alie­jaus, po­mi­do­rų pa­da­žų – su pa­si­bai­gu­siais tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nais.

REKLAMA
REKLAMA

Tik­rin­to­jus šo­ki­ra­vo ir pro­duk­tų lai­ky­mo bei hi­gie­nos są­ly­gos: ne­šva­ra, pie­nas ir sil­kė lai­ky­ti ne šal­dy­mo įren­gi­ny­je, o kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ro­je.

Va­ly­mo ir plo­vi­mo prie­mo­nės su­krau­tos ne­si­lai­kant rei­ka­la­vi­mų, kar­tu su mais­to pro­duk­tais.

Net­var­ka – šo­ki­ruo­jan­ti

Šiau­lių VMVT spe­cia­lis­tai per sep­ty­nis šių me­tų mė­ne­sius at­li­ko 942 mais­to tvar­ky­mo įmo­nių pa­tik­ri­ni­mus ir maž­daug pu­sė­je jų nu­sta­tė mais­to tvar­ky­mo pa­žei­di­mų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vals­ty­bi­nė mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė A. Mi­ka­laus­kie­nė var­di­ja daž­niau­siai ap­tin­ka­mus pa­žei­di­mus: ne­šva­rios mais­to tvar­ky­mo pa­tal­pos, as­me­nys, tvar­kan­tys ne­fa­suo­tą mais­tą, ne­dė­vi gal­vos ap­dan­ga­lo, dar­bo dra­bu­žiai ne­šva­rūs, prie ran­kų plau­tu­vių nė­ra hi­gie­nos prie­mo­nių, ne­re­tai pa­tal­pos ir ža­lia­vos bū­na už­krės­tos ken­kė­jais, grei­tai gen­dan­tys mais­to pro­duk­tai (pie­no mė­sos ga­mi­niai) lai­ko­mi aukš­tes­nė­je nei lei­džia­ma tem­pe­ra­tū­ro­je.

REKLAMA

„Lai­ky­mo są­ly­gų pa­žei­di­mai daž­niau nu­sta­to­mi karš­tuo­ju me­tų lai­ku ir daž­niau ma­žo­se par­duo­tu­vė­lė­se, ypač ra­jo­no“, – tei­gia mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė.

Pa­sak jos, daž­nai to­kio­se par­duo­tu­vė­lė­se nė­ra įreng­tų kon­di­cio­na­vi­mų sis­te­mų, se­nos šal­dy­mo vit­ri­nos ne tik ne­šal­do, bet dar ir šil­do pre­ky­bi­nės sa­lės pa­tal­pas.

To­kio­se pre­ky­bos vie­to­se tem­pe­ra­tū­ra sie­kia +30 C, dėl to nu­ken­čia ne­greit gen­dan­čių pro­duk­tų ko­ky­bė (tirps­ta šo­ko­la­dai, pe­lė­ja duo­na, su­da­ro­mos pa­lan­kios są­ly­gos ken­kė­jams).

REKLAMA

Pir­kė­jai klai­di­na­mi?

Kai ku­rios įmo­nės, kaip ro­do Šiau­lių VMVT pa­tik­ri­ni­mų re­zul­ta­tai, ne­pai­so tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nų – pre­ky­bo­je ran­da­ma pro­duk­tų su pa­si­bai­gu­siais vartojimo terminais.

Kai ka­da (nu­sle­piant pro­duk­to tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­ną) eti­ke­tės nu­tri­na­mos, pa­kei­čia­mos ar­ba vi­sai nu­plė­šia­mos.

VMVT spe­cia­lis­tai ant par­duo­da­mų pro­duk­tų ne­re­tai pa­si­gen­da išsamios ženk­li­ni­mo in­for­ma­ci­jos, kai eti­ke­tė­se ne­tin­ka­mai nu­ro­do­ma su­dė­tis, neį­var­di­ja­mi vi­si ga­my­bo­je nau­do­ti prie­dai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pas­ta­ruo­ju me­tu daž­nai nu­sta­to­ma, kad mil­ti­nės, kre­mi­nės kon­di­te­ri­jos ga­mi­nių (tor­tai, py­ra­gai, sau­sai­niai) ga­min­to­jai ženk­li­ni­mo eti­ke­tė­je nu­ro­do vie­nas ža­lia­vas, o rea­liai nau­do­ja ki­tas.

„Na­tū­ra­lu, kad nu­si­pir­kęs vy­nio­ti­nį su varš­kės kre­mu var­to­to­jas ti­ki­si įsi­gy­ti pro­duk­tą su varš­ke – ženk­li­ni­me varš­kė nu­ro­dy­ta, – tei­gia A. Mi­ka­laus­kie­nė. – Ta­čiau pa­tik­ri­ni­mo me­tu nu­sta­to­me, kad ga­mi­nių ga­my­bai nau­do­ja­mas varš­kės ir au­ga­li­nių rie­ba­lų mi­ši­nys.“

REKLAMA

Var­to­to­jai, anot ins­pek­to­rės, klai­di­na­mi ir ap­gau­di­nė­ja­mi kal­bant ir apie ki­tus pro­duk­tus. Štai sau­sai­nių „Grie­ti­nie­čiai“ pa­va­di­ni­mas sa­ko, kad juo­se yra grie­ti­nės, ta­čiau su­dė­ty­je tė­ra mar­ga­ri­nas, kiau­ši­niai, varš­kės prie­das. Ar­gi var­to­to­jas ne­klai­di­na­mas?

Ga­min­to­jai kai ku­riuos pro­duk­tus kei­čia pi­ges­niais šių pro­duk­tų ga­mi­niais ar mi­ši­niais: vie­to­je sū­rio – sū­rio pro­duk­tas, šo­ko­la­dą kei­čia ka­ka­vos kon­di­te­ri­nis glais­tas.

REKLAMA

„Pro­duk­tų ga­mi­niai ar mi­ši­niai yra pi­ges­ni, il­ges­ni ga­lio­ji­mo ter­mi­nai, – in­for­muo­ja mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė. – Šias ža­lia­vas lei­džia­ma nau­do­ti ga­my­bai, ta­čiau var­to­to­jui tu­ri bū­ti pa­teik­ta tei­sin­ga in­for­ma­ci­ja apie pro­duk­te esan­čias su­dė­ti­nes da­lis.“

Pro­duk­tai var­to­to­jo ga­li ne­pa­siek­ti

Per sep­ty­nis šių me­tų mė­ne­sius Šiau­lių VMVT su­stab­dė tri­jų mil­ti­nės kon­di­te­ri­jos ga­my­bos, de­šim­ties pre­ky­bos ir aš­tuo­nių vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įmo­nių veik­lą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daž­niau­si pa­žei­di­mai, dėl ku­rių mi­nė­toms įmo­nėms te­ko su­stab­dy­ti sa­vo dar­bą – hi­gie­nos pa­žei­di­mai ir anks­tes­nių pa­tik­ri­ni­mų me­tu nu­sta­ty­ti, ta­čiau ne­pa­ša­lin­ti trū­ku­mai.

Šie­met Šiau­liuo­se už­fik­suo­tas 91 at­ve­jis, kai į rin­ką už­draus­ta tiek­ti at­ski­rus pro­duk­tus, ku­riems pa­si­bai­gę var­to­ji­mo ter­mi­nai, ne­tin­ka­mos lai­ky­mo są­ly­gos, ko­ky­bės pa­žei­di­mai ar­ba tie­ki­mas dėl tam tik­rų rei­ka­la­vi­mų bu­vo lai­ki­nai su­stab­dy­tas.

REKLAMA

„Tie­ki­mas lai­ki­nai su­stab­do­mas dėl ženk­li­ni­mo pa­žei­di­mų, – in­for­ma­vo VMVT vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ja A. Mi­ka­laus­kie­nė. – Pa­ženk­li­nus ga­mi­nį tei­sin­gai, lei­džia­ma jį tiek­ti į rin­ką.“

Štai gai­vio­jo ener­gi­nio gė­ri­mo su cuk­ru­mi, sal­dik­liais ir vi­ta­mi­nais eti­ke­tė­je ne­bu­vo nu­ro­dy­tas da­žik­lis E 122.

Ki­to gė­ri­mo eti­ke­tė­je ins­pek­to­riai ap­ti­ko ne­tei­sin­gai nu­ro­dy­tą re­ko­men­duo­ja­mą vi­ta­mi­nų pa­ros nor­mą.

REKLAMA

Abie­jų gė­ri­mų rea­li­za­ci­ja su­stab­dy­ta iki tol, kol eti­ke­tė­se bus nu­ro­dy­ta var­to­to­jui pri­va­lo­ma ži­no­ti in­for­ma­ci­ja.

Di­džio­ji įmo­nių da­lis rea­guo­ja į teik­tus VMVT nu­ro­dy­mus, ta­čiau, anot A. Mi­ka­laus­kie­nės, yra to­kių, ku­rie lai­ku ne­ša­li­na nu­sta­ty­tų trū­ku­mų, trū­ku­mai kar­to­ja­si. To­kios įmo­nės įtrau­kia­mos į ne­są­ži­nin­gų įmo­nių są­ra­šą, ku­ris yra skel­bia­mas vie­šai.

Bū­ki­te bud­rūs

VMVT ins­pek­to­rė pa­ta­ria mais­to pro­duk­tus pirk­ti tik par­duo­tu­vė­se, tur­ga­vie­tė­se, kur lei­džia­ma pre­ky­ba grei­tai ir ne­greit gen­dan­čiais mais­to pro­duk­tais, vai­siais, dar­žo­vė­mis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pre­ky­bos vie­to­se, pa­tvir­tin­to­se Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės, – prie dau­gia­bu­čių na­mų ga­li­ma pre­kiau­ti gė­lė­mis, vai­siais, dar­žo­vė­mis, ta­čiau ne­lei­džia­ma pre­kiau­ti pie­nu, mė­sa ir jų ga­mi­niais.

Įsi­gi­jus ne­ko­ky­biš­ką pro­duk­tą pir­miau­sia de­rė­tų kreip­tis į par­da­vė­ją – jis pri­va­lo grą­žin­ti pi­ni­gus ar­ba pa­keis­ti pre­kę. Jei ne­pa­vy­ko, var­to­to­jas tu­ri tei­sę pra­neš­ti VMVT.

E. Karklelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų