REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai pradedate verslą, esate nepaprastai judrus, kontroliuoti situaciją nėra sudėtinga. Kai išaugate kūdikio „sauskelnes“ ir tampate stambesne bendrove, darosi sunku valdyti didžiulius išteklius, išsaugoti prekės ženklo reputaciją ir tinkamai motyvuoti darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Abi stadijos pateikia tam tikrų iššūkių, tačiau pati pavojingiausia situacija yra tarp jų. Perėjimo stadijoje jums trūksta stambios bendrovės resursų ir smulkios bendrovės judrumo. Būtent šiame – perėjimo – etape žlunga dauguma įmonių iš viso pasaulio.

REKLAMA

Man teko tą patirtį asmeniškai. Kai plėtojau savo įmonę, vienais metais darbuotojų skaičius buvo 88, o kitais jau 265. Padariau keletą didžiulių klaidų, kurių buvo galima išvengti. Vis dėlto tapome stipresni ir pelningesni. Žemiau pateikiu penkis spąstus, kurie perėjimo stadijoje man kainavo daug nervų (ir išlaidų).

Instinktyvus noras taisyti kiekvieną klaidą

Neišvengiamai verslo plėtra apima daugybės problemų sprendimą. Bus akimirkų, kai atsidusite kaip Houmerio personažas iš animacinio filmuko „Simpsonai“. Aptikus savo padarytą klaidą kils natūralus instinktas viską daryti priešingai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarkim, konkurentas perviliojo talentingą darbuotoją. Paaiškėja, kad buvusiam darbuotojui trūko iššūkių ir mokymosi džiaugsmo. Taigi, jūs suorganizuojate dviejų savaičių mokymų sesiją. Taip neišsprendę senos problemos sukuriate naują. Atsispirkite pagundai taisyti klaidą, veikiau stenkitės surasti balansą.

Manymas, kad pinigai išsprendžia problemas

Dabar, kai jūsų bendrovė turi daug klientų ir daug grynųjų, lengva pinigais „užglaistyti“ kiekvieną problemą. Tyrimų ir plėtros (R&D) skyrius dirba neefektyviai? Pasamdykime daugiau žmonių. Smuko pardavimas? Nupirkime daugiau reklamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problema tokia, kad taip elgdamiesi neišspręsite esminės problemos, kuri su laiku vis tiek paaštrės. Augant verslui, valdyti jį bus vis sunkiau ir sunkiau. Užuot svaidantis pinigais, jums reikės sustoti, atsikvėpti, mąstyti kūrybiškai ir rasti įžvalgą. Jei pamatinė problema nebus išspręsta, ji jus persekios visą laiką.

Tikėjimas, kad vizija svarbiau nei vykdymas

Kai buvote maža įmonė, viskas ką turėjote – vizija ir tikėjimas (kitaip tariant, „religija“ ). Jūsų užsidegimas ir motyvacija įkvėpė aplinkinius, o tai padėjo įveikti pirmuosius verslo sunkumus ir pakilti nuo takelio. Deja, augant įmonei, vien turėti viziją ir tikėti – neužteks. Kaip sako mano verslo partneris Danas Gilbertas: „Tai, kas jus čia atvedė, iš čia jūsų neišves.“ Kitaip tariant, senuosius įpročius būtina pakeisti naujais.

REKLAMA

 

Visuomet ateina akimirka, kai bendrovės sistemos turi būti dokumentuotos, darbuotojai aprūpinti vidiniais mokymais, o procesai gerai „įsukti“ (kitaip tariant, „mokslas“). Be visų šių dalykų, 24-asis darbuotojas neparodys tiek entuziazmo, kiek parodė 4-asis.

Nesąmoningas biurokratinio aparato kūrimas

Mano bendrovė „gimė“su labai paprastais darbo procesais. Šiek tiek ūgtelėjus pridėjome dar vieną papildomą procedūrą. Vėliau – dar vieną. Ir dar. Nejaugi viena papildoma procedūra gali stipriai sulėtinti darbų efektyvumą? Tiesa ta, kad gali.

REKLAMA

Tik po kurio laiko pastebėjome, kad sukūrėme tikrą biurokratinį aparatą – lėtą, chaotišką, neefektyvų. Jei esate atsakingas už bendrovę, privalote pasirūpinti procesų paprastumu ir efektyvumu. Tai galioja verslo procesams, komunikacijai ir produktams.

Bandymas pasinaudoti kiekviena galimybe

Augant jūsų verslui, susigundysite daugybe naujų galimybių. Norėsite papildyti produktų liniją, plėstis į užsienį, sukurti bendrovės dokumentinį filmuką. Atrodo, kad visas pasaulis tik ir laukia, kada paimsite tas galimybes ir paversite jas pelningu verslu. Iš tiesų retas vadovas gali sukurti stabiliai funkcionuojančią bendrovę neturėdamas prioritetų. Bandymas pasinaudoti kiekviena galimybe parodo, kad prioritetų neturite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atminkite: dažniau bendrovės „miršta“ nuo persivalgymo nei nuo bado. Kai galėsite žvelgti penkerius metus atgal, suprasite, kad sėkmę nulėmė visi „ne“, kuriuos išdrįsote ištarti. Kaip teigia senas kinų posakis: „Vejantis du triušius, nepagausite nė vieno.“ Išlikite susitelkę ir kantrūs. Po kurio laiko pastebėsite, kad patekote į naują teritoriją, rezervuotą tik geriausiems iš geriausių – verslo čempionams.

Džošas Linkneris

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų