REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu Kinijoje yra viena eksporto prekė, kurios srautas nesustabdomas – tai milijonieriai, paliekantys šalį ieškodami saugesnio ir stabilesnio gyvenimo užsienyje, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Lui Chuanas gyvena Šanchajuje. Savo kapitalą jis įsigijo per veiklą nekilnojamojo turto rinkoje. Šanchajuje jis turi vilą su 200 kambarių, be to, yra įsigijęs nekilnojamojo turto mažiausiai penkiose kitose šalyse. Ir nors jo verslas daugiausia sukoncentruotas Kinijoje, jis intensyviai ieško tinkamos rezidencijos Singapūre. Pasak jo, yra keletas priežasčių, dėl kurių gali kilti būtinybė kraustytis su šeima į Singapūrą. Jis pripažįsta, kad jis, kaip ir daugelis jo pasiturinčių draugų, trokšta užtikrinti savo šeimai ir verslui saugumą, todėl jis ir svarsto apie gyvenimą už Kinijos ribų.

REKLAMA

„Daugelis mano: aš turiu tiek daug pinigų, tačiau bet kurią akimirką vyriausybė gali pakeisti politiką, ir aš liksiu be nieko“, - sako verslininkas.

Nesvarbu, kokiais būdais buvo sukauptas turtas – korupciniu keliu ar pasitelkus naudingus ryšius – tendencija akivaizdi: kinų milijonieriai siekia palikti šalį.

Šanchajuje vykstančiame seminare kinų verslininkai, kurių turtas siekia mažiausiai pusę milijono dolerių, entuziastingai aptarinėja investicijas į JAV ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA

JAV vizą EB-5, kuri išduodama užsienio investuotojams, gali gauti visi norintys asmenys su sąlyga, kad jie sukurs mažiausiai 10 naujų darbo vietų.

Pagal šią schemą 2006 metais vizas gavo 63 Kinijos piliečiai. 2011 metais tokios vizos buvo išduotos jau beveik 2,5 tūkst. kinų, o nuo šių metų pradžios jau išduota 3,7 tūkst. vizų EB-5.Tai reiškia, kad kinų investicijos skiriamos projektams JAV įgyvendinti.

Ir nors pagal šią schemą vizą gali gauti bet kurios šalies pilietis, 75 proc. tokio tipo vizų išduodama būtent kinų investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė priežastis, verčianti verslininkus kraustytis iš Kinijos, – griežta ir neskaidri Kinijos politinė sistema. Be to, išvažiuoti iš šalies turtingus kinus skatina ir noras užtikrinti sau ir savo šeimai komfortišką gyvenimą. Jie nori gyventi šalyse, kuriose daug palankesnė ekologinė aplinka, kur jų vaikai gali tikėtis įgyti išsilavinimą prestižinėse mokslo įstaigose.

Ir, žinoma, Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimas negali nekelti nerimo verslui, ir tai tampa viena priežasčių, verčiančių turtuolius galvoti apie išvykimą.

REKLAMA

Kaip rodo praėjusiais metais atlikta apklausa, kurioje dalyvavo tūkstantis kinų milijonierių, apie 60 proc. jų galvoja apie galimybę kraustytis į kitą šalį.

Daugumą migrantų į Australiją sudaro būtent kinai, rodo praėjusių metų statistiniai duomenys. 2011 metais migrantų iš Kinijos į Australiją skaičius pirmą kartą viršijo migrantų iš Didžiosios Britanijos skaičių.

JAV nekilnojamojo turto agentūros praneša apie gerokai išaugusią prabangių apartamentų JAV paklausą, labiausiai šiuo nekilnojamuoju turtu domisi Kinijos piliečiai.

Tačiau tokia statistika toli gražu nereiškia, kad kinų milijonieriai, išvykdami sudegina visus tiltus. Pavyzdžiui, Lui Chuanas ką tik atidarė naktinį klubą Šanchajuje. Jis ir jo partneriai puikiai supranta, kad didžiąją dalį pelno jie ir toliau gauna iš verslo Kinijoje. Tačiau šiais sudėtingais ekonomikai laikais jie nori apsisaugoti, persikraustydami į šalis, kurių ekonominės perspektyvos daug geriau nuspėjamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų