REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokiečių tyrėjai sako, kad daugiau moterų pasirinktų mokslininkių karjerą, jei jos televizijoje atrastų daugiau ir geresnių pavyzdžių. Jie norėtų matyti daugiau mokslo ir technologijų muilo operose ir filmuose, rašo dw.de.

REKLAMA
REKLAMA

„Berlinmedia“ tyrėjai analizavo 14-os dienų TV programas ieškodami mokslininkų, matematikų, kompiuterių ekspertų ir inžinierių. Bet jie rado tik tokių profesijų vyrus.

REKLAMA

Mokslininkai sako, kad tik 1,7 proc. visų personažų [tiek vyrų, tiek moterų] televizijos serialuose, muilo operose ir meniniuose filmuose Vokietijoje turi mokslininko profesiją. Ir tik 2 proc. jų dirba inžinerijoje.

Studija atskleidė, kad moterys mokslininkės ir inžinierės yra nepakankamai atstovaujamos. Tik 0,7 proc. iš visų moterų personažų dirba mokslo srityje, 0,5 proc. – inžinerijos.

Moterys paprastai vaizduojamos kaip medicinos seserys, mokytojos, kosmetologės, gydytojos arba policininkės.

REKLAMA
REKLAMA

„Per 14 dienų, kurias analizavome, mes neradome nė vienos moters, kuri dirbtų, pavyzdžiui, elektrike, kompiuterių specialiste arba inžiniere mechanike“, – sako tyrimui vadovavusi Marion Esch iš Berlyno Technikos universiteto.

Jos teigimu, netgi kai moterų personažai televizijoje turi darbą, jie apibrėžia save per darbą mažiau nei vyrų personažai.

„Moterys labiau koncentruojasi ties meile, šeima ir asmenine laime“, – sako M. Esch.

Ypač TV serialuose mokslo ir technologų sritys beveik neegzistuoja. Scenarijų rašytojai ir prodiuseriai, atrodo, juos ignoruoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas šiame tyrime dalyvavęs mokslininkas sako, kad tai nėra vien tik Vokietijos problema.

„Tai visos Europos fenomenas“, – tvirtina Christophas Falkenrothas.

Koks svajonių darbas, nusprendžia žiūrėdamos TV

Berlyno mokslininkai mano, kad geriausias būdas paskatinti daugiau moterų siekti karjeros mokslo srityje – pradėti rodyti daugiau sėkmingų mokslininkių muilo operose ir kitose programose, kurias žiūri paaugliai.

„Mergaitės nuo vaikystės labai atidžiai stebi savo aplinką. Jos žiūri, ką daro moterys ir ką daro vyrai“, – teigia M. Esch.

REKLAMA

Tyrėjai paklausė mergaičių, kurių amžius – 15–17 metų, kaip jos suprato, koks yra jų svajonių darbas. Beveik ketvirtadalis iš jų pasakė, kad žiūrėdamos televiziją.

„Televizijos serialai neabejotinai gali sukelti susidomėjimą profesija“, – įsitikinusi tyrimui vadovavusi M. Esch.

Jungtinėse Valstijose ši teorija jau pasitvirtino ir realybėje.

Kriminalinis serialas „CSI: Crime Scene Investigation“  vaizduoja patrauklias moteris, dirbančias teismo ekspertėmis. Per 10 metų nuo tada, kai jis buvo pradėtas rodyti, moterų, gavusių teismo eksperčių diplomą JAV universitetuose, skaičius išaugo 64 proc.

REKLAMA

„Turi būti kažkoks ryšys tarp to, ką moterys ir mergaitės matė [seriale], ir antplūdžio moterų, pasirenkančių teismo eksperčių profesiją“, – sako viena iš CSI kūrėjų Corinne Marrinan.  Jos teigimu, serialas rodo moteriškas, bet stiprias ir kompetentingas moteris.

„Jos yra pažeidžiamos, bet niekada nepraranda savo principingumo. Bet fikcija – nesvarbu, kaip arti realybės – visada užtemdys tam tikrus tikrovės aspektus“, – mano viena iš serialo kūrėjų.

„Galbūt kai kurios mergaitės, kurios žiūri serialus, gali tikėti, kad jei jos taps kriminalistėmis, jos galės dėvėti aukštakulnius ir

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prada“ drabužius nusikaltimo vietoje, ir jų plaukai bei makiažas atrodys puikiai po dvigubos pamainos, – sako C. Marrinan. – Bet manau, dauguma žmonių supranta, kad tai tik Holivudas.“

TV serialų kūrėjams mokslas neatrodo „seksualus“

Grįžkime į Berlyną. Čia dirbantys tyrėjai sako, kad TV turi rodyti moteris kaip moteris.

„Būtų nenaudinga rodyti moteris, dirbančias mokslo ir technologijų srityse, kurios elgiasi kaip vyrai“, – tvirtina M. Esch.

Atlikdami tyrimą mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad norėdami pakeisti „status quo“, jie turės kovoti ne tik su statistika, bet ir su požiūriu.

REKLAMA

Kai kurie filmų kūrėjai jiems pasakė, kad mokslas ir technologijos  „nėra pakankamai seksualu“ ir „niekam neįdomūs“.

Tad dabar M. Esch ir Ch. Falkenrothas organizuoja seminarus, kuriuose kūrėjus ir prodiuserius supažindina su mokslininkais.

„Filmų kūrėjai visada būna nustebinti, koks įdomus yra mokslas, kai jie daugiau apie tai sužino“, – sako Ch. Falkenrothas.

Panašus projektas egzistuoja ir JAV („Science and Entertainment Exchange“). Juo siekiama, kad pramogų industrijos profesionalai užmegztų ryšius su mokslininkais ir inžinieriais ir taip TV ir filmuose atsirastų tikslesni pasakojimai. Projektas – labai sėkmingas, juo pasinaudota kuriant filmus „The Amazing Spiderman“ ir „Prometheus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų