REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Volstrito bankai vis dažniau sako savo sandorininkams ir skolininkams restruktūrizuoti sandorius ar ieškotis kitų bankų, nes jie ruošiasi galimam kurios nors šalies pasitraukimui iš euro zonos, rašo „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Naudodami užtvaras, tokias kaip kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandoriai, JAV bankai sumažino savo pažeidžiamumą nuo į bėdą patekusių euro zonos šalių. Tačiau taip pat jie stengiasi išvengti situacijos, kad šaliai palikus euro zoną, jiems netektų gauti mokėjimų nuvertėjusiomis drachmomis ar pesetomis. Euro zona ir toliau lieka pagrindiniu JAV bankų vadovų galvos skausmu, didesniu už silpną JAV ekonomikos atsigavimą. Praeitą vasarą euro zonos krizės pablogėjimas sukėlė didelius JAV bankų akcijų kainų svyravimus ir privertė Vertybinių popierių ir biržų komisiją reikalauti bankų daugiau informacijos apie jų turtą Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje, Airijoje ir Portugalijoje.Susiję straipsniai

REKLAMA

Nuo tada duomenys parodė, kad „JPMorgan Chase“, „Bank of America“, „Citigroup“, „Morgan Stanley“ ir „GoldmanSachs“ bankai bendrai sumažino savo pažeidžiamumą, tačiau paveikslas ne visur vienodas. Nė vienas iš bankų dramatiškai nepakeitė savo padėties penkių probleminių šalių atžvilgiu. Jie lažinasi, kad bendras turtas, kuris siekia nuo 5,4 mlrd. JAV dolerių „Morgan Stanley“ banke iki 20 mlrd. JAV dolerių „JPMorganChase“, yra suvaldomas. Tačiau machinacijos euro zonoje ir toliau veikia JAV bankus. Praeitos savaitės spekuliacijos, ar Mario Draghi, Europos centrinio banko vadovas, ryšis imtis agresyvesnių krizės sprendimo būdų, sukėlė tolimesnius svyravimus JAV akcijų biržoje. Vienas iš vyriausiųjų Volstrito vadovų sakė, kad jo bankas kreipiasi į išvestinių instrumentų sandorininkus, kurie turi kontraktus eurais ir siūlo pervesti juos į Londoną, kad euro zonos skyrybų atvejų viskas būtų aišku ir nekiltų teisinės painiavos.

Dauguma išvestinių finansinių priemonių kontraktų yra sudaryti pagal Anglijos ar Niujorko teisę, kuri, kaip tiki teisininkai ir bankininkai, turėtų priversti sandorininkus iš euro zoną paliekančios šalies daryti mokėjimus eurais, o ne devalvuota nauja valiuta. Prekybininkas, vadovaujantis euro zonos krizės skyriui kitame JAV banke, teigė, kad sandorininkams sakoma naudoti įkeistą turtą, kuris negali būti greitai pakeistas iš euro į naują valiutą. Investuotojai ne tik turi susidoroti su bankų pasiruošimu euro zonos skyryboms, bet ir pasirūpinti apsauga patys. Kai kurie rizikos fondai sustabdė prekybą su graikų sandorininkais. Eurais denominuoti vertybiniai korporacijų popierių sandoriai, kol egzistuos euras, vis dar galios pagal įstatymą, aiškino vieno rizikos fondo vyriausiasis finansininkas. Tačiau vyriausybės skolą atgauti eurais gali būti neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų