REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželį pramonės produkcijos kainos sumažėjo 3,8 procento, o bendrąjį pokytį lėmė 10,6 procento kritusios naftos produktų kainos. Tokius duomenis šiandien pateikė Statistikos departamentas. Iš tų pačių rodiklių matyti, kad gamintojų produkcijos kainos smunka jau nuo praėjusių metų rugsėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Pramoninkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų departamento direktoriaus Sigito Besagirsko teigimu, nors kai kuriuose sektoriuose pastebimas kainų augimas, bendras pokytis yra neigiamas. Anot jo, produkcijos kainų pastovumas, patrauklus vartotojui, tėra laikinas reiškinys: jos turėtų kilti dėl Europos sąjungos vykdomos ekonominės politikos.

REKLAMA

„Nuolatinis pinigų spausdinimas didins infliaciją ir nominaliai kels kainas. Manau, kad prekių brangimą matysime ir toliau, bet pastebėsime ir kitą tendenciją – atlyginimų kilimą“, – prognozavo LPK Ekonomikos ir finansų departamento direktorius.

Verslas nuostolio nepatirs

Specialistas sakė, kad produkcijos kainų kritimą lėmė ne tik nuo Naujųjų pigusios žaliavos ir energetiniai ištekliai: įtakos turi ir neaugantis vartojimas šalies viduje bei atsargumas dėl neramumų euro zonoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokios šalys kaip Vokietija, Švedija, Prancūzija dėl situacijos Ispanijoje mažina vartojimo rodiklius ir prognozuoja, kad kitų metų viduryje, kuomet Portugalija turės išsipirkti savo obligacijas, jeigu jai nepavykų, matysime skęstančią Portugaliją. Keletas nesprogusių bombų Europoje blogina eksporto rodiklius, tai atsiliepia mūsų įmonėms ir mažina vartojimą“, – komentavo S.Besagirskas.

„Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas sakė, kad kainų kitimą reikia laikyti ne jų kritimu, o stabilizavimusi. Anot jo, neįskaitant atpigusių naftos produktų, kainų pokytis nėra žymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsigavimo laikotarpiu, kainos augo, tai leido gamintojams didinti apyvartą ir pelną. Šiandien matome, kad jos neauga dėl mažo vartojimo, – sakė Ž. Mauricas. – Žvelgiant į ateitį, tai lems mažesnį įmonės pelningumą, bet nereiškia, kad dėl to įmonės patirs nuostolius.“

Pigesnė nafta, brangesnė žuvis ir vaistai

Statistikos departamento duomenimis, nors birželio mėnesį fiksuojamas gamintojų kainų kritimas, per metus visos parduotos pramonės produkcijos padidėjo per pustrečio procento.

Nuo praėjusių metų birželio daugiau nei dešimtadaliu brango atliekų surinkimo ir tvarkymo, medžiagų atgavimo (12,2 procento), elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo  (11,3 procento) produkcija, atpigo tabako gaminių gamybos (10,1 procento), mašinų ir įrangos remonto ir įrengimo (9,7 procento) produkcija.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį vasaros mėnesį žymiai sumažėjo Lietuvos ir užsienio rinkoje parduodamų rafinuotų naftos produktų kaina – Lietuvoje ji nukrito 4,9 procento, o užsienio rinkoje – 11,8 procento. Atpigo ir žalios naftos gavybos produkcija: lyginant su gegužės mėnesiu, birželį jos kaina smuko 7,7 procento, o užsienio rinkoje ji pakito dar žymiau – 10,5 procento.

Birželį pabrango metalo, vaistų pramonės gaminiai. Iš maisto produktų žymiausiai brango žuvis (3,6 procento) ir duona (3,2 procento). Lietuvoje parduodami pieno produktai atpigo 1,4 procento.

Užsienio rinkoje žymiausiai per mėnesį brango elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo gamintojų produkcija – 16,2 procento, gėrimų kaina paaugo 3,2 procento.

Gabija Sabaliauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų