REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„2013-aisiais bus daug blogiau, nes, kaip ir 2008 metais, šiuo metu turime ekonomikos ir finansų krizę, tačiau kitaip nei 2008-aisiais mums pradeda trūkti politikos kulkų. 2008 metais buvo galima sumažinti bazinę palūkanų normą nuo 5–6 proc. iki 0, atlikti tris kiekybinio skatinimo etapus, naudoti fiskalinio skatinimo priemones, siekiančias 10 proc. BVP, paremti bankų gelbėjimą“, – interviu „Bloomberg“ televizijai sakė jis. Pasak ekonomisto, šiandien kiekybinis skatinimas – vis mažiau efektyvus, nes šiuo metu pagrindinė problema yra nemokumas, o ne per mažas likvidumas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, biudžeto deficitai šiandien tokie dideli, kad juos reikia mažinti, o ne didinti. „Taip pat nebegalima gelbėti bankų, nes tam prieštarauja politinė opozicija, o vyriausybės yra beveik bankrutavusios, todėl negali išgelbėti savęs, ką jau kalbėti apie bankus“, – teigė N. Roubini. Anot jo, pagrindinė problema – politikos priemonių trūkumas: „Palyginti su 2008-aisiais, mums trūksta triušių, kuriuos galėtume traukti iš politikos skrybėlių.“ Jei ekonomika ar finansų rankos pradės nevaldomai smukti, politikai pritrūks priemonių, kad galėtų sušvelninti smūgius, nes, pasak N. Roubini, per pastaruosius ketverius metus 95 proc. šių priemonių jau išnaudota. Interviu ekonomistas pastebi, kad Kinijos kritimas iš švelnaus tampa skaudžiu, o kitų besivystančių rinkų – BRIC, Meksikos, Turkijos – augimas lėtėja dėl recesijos euro zonoje ir Jungtinėje Karalystėje.

„Vertinant paskutinius duomenis JAV ekonomika beveik sustojo ir priartėjo prie recesijos. Galiausia yra Izraelio, JAV ir Irano karo tikimybė. Derybos žlugo, apribojimai taip pat žlugs. B. Obama nenori karo prieš rinkimus, tačiau po jų, nesvarbu, kas bus išrinktas, yra tikimybė, kad JAV nuspręs užpulti Iraną ir tuomet per naktį naftos kainos išaugs dvigubai, – sako jis. – Taigi tai puiki audra. Gali žlugti euro zona, JAV patirti dvigubą nuosmukį, Kinija ir kitos besivystančios – smarkų kritimą ir Viduriniuose Rytuose gali prasidėti karas. Kitąmet gali kilti tobula pasaulinė audra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų