REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja aukso eros pabaiga, įspėja ekonomistai. Investuotojai raginami būti budrūs – pirkti auksą „ne popieriuje“, o grynąja forma, t.y. metalu.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 75–80 proc. aukso, kuriuo neva disponuoja pasaulis, iš tiesų neegzistuoja, tokias išvadas daro organizacijos „Gold Anti-Trust Action Committee“, tiriančios pasaulio bankų pateikiamus duomenis apie valstybių aukso atsargas, sekretorius Chrisas Powellas. Jis CNBC aiškino, kad centriniai bankai ir toliau manipuliuoja aukso rinka, nes yra suinteresuoti palaikyti vyriausybinių obligacijų ir dolerio kursą. To pasekmė – „popierinis auksas“.

REKLAMA

Auksas pradeda savo kelią žemyn?

Investuotojai turi suprasti, kad jeigu ruošiasi įsigyti aukso, verčiau tegu perka tikrąjį auksą, tai yra metalą, patarė Ch. Powellas. Anot jo, neverta kaupti „popierinio“ aukso ir saugoti jį bankų sistemose, reikia pirkti auksą „į rankas“, tokiu būdu išvedant jį iš bankų. Užslėpta intervencija aukso rinkoje tęsis iki tol, kol pirkėjai ir toliau turės „popierinį“, o ne tikrąjį auksą, neabejoja ekspertas. C. Powellas nedaro konkrečių prognozių, kokia taptų aukso kaina, jei visas pasaulis sužinotų, kad auksas yra tik „popierinis“, tačiau jis tvirtina, kad „tuomet neužtektų nulių, kad nustatytume aukso kainą“.

REKLAMA
REKLAMA

Kad geriausi aukso laikai jau baigėsi, konstatavo ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

„Auksas pradeda savo kelią žemyn. Padėtis ne tokia paprasta – aukso kaina truputį sumažėjo, bet atsiranda trumpalaikių veiksnių, kurie gali kilstelėti jo kainą“, – pristatydamas ekonomikos apžvalgė sakė ekonomistas.

Tokiais veiksniais galėtų tapti trečiasis kiekybinio skatinimo (QE3) etapas JAV – praeityje pastebėta, kad kuo daugiau centriniai bankai įlieja į rinką, tuo labiau auksas brangsta. Aukso kainą kilstelėtų ir itin pagilėjusi euro zonos krizė, mat tokiais atvejais investuotojai ieško saugaus užutekio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net atsižvelgęs į šiuos aspektus drįsčiau teigti, kad aukso eros pabaiga jau priartėjo“, – niūrias prognozes pateikė G. Nausėda.

Ateitis nerami

Anot „Reuters“, aukso kaina už unciją liepos 2 dieną biržoje siekė 1 596 JAV dolerius (apie 4373,04 litų). Prancūzijos banko „Societe Generale“ padalinio Honkonge strategas Jeremy Friesenas CNBC sakė, kad tiek politinis, tiek ekonominis neapibrėžtumas, vyraujantis Europoje, ir toliau turės įtakos rinkoms, tačiau centriniai bankai ir politikai antrąjį šių metų pusmetį turėtų imtis veiksmų, skatinančių ekonomikos atsigavimą.

REKLAMA

„Ekonominė ir politinė suirutė paprastai skatina investuotojus ieškoti saugaus užutėkio investuojant į auksą, tačiau šis lydinys praėjusių metų pabaigoje priskirtas prie rizikingesnio turto dėl sugriežtintų kreditavimo sąlygų, nulemtų besitęsiančios euro zonos krizės“, - aiškino banko strategas. Jo prognozėmis, aukso ateitis išliks nerami tol, kol Europoje vyraus neapibrėžtumas. Padėties stipriai nesušvelnins net ir planuojami centrinių bankų kiekybinio skatinimo veiksmai.

Palūkanų normos sumažinimas galėtų įžiebti kibirkštį aukso rinkoje, svarstė jis, tačiau jeigu neapibrėžtumas Europoje tęsis, kreditavimo sąlygos išliks griežtos, o tai lems aukso kainos kritimą.

REKLAMA

Manipuliacijos negali tęstis amžinai

Nevyriausybinės organizacijos „Global Research“ svarstymu, manipuliacijos tiek aukso, tiek sidabro rinka dažnai yra vykdomos vyriausybių žinioje. Politikai suteikia galimybę ilgalaikio investavimo šalininkams įsigyti tiek aukso, tiek sidabro žemesne negu rinkos kaina ir iš to uždirbti. Aukso kainų nustatymas žemiau tikrosios rinkos kainos žengia išvien su finansine suirute Europoje, aukštomis naftos kainomis, kurias augina baimė, kad Viduriniuose Rytuose kils kariniai konfliktai, 1,4 trln. dolerių paskolomis 800 Europos bankų bei besitęsiančiais pinigų spausdinimais, tarp kurių minėtinas ir planuojamas QE3 etapas JAV. Politikos ir ekonomikos apžvalgininkas Bobas Chapmanas teigė, kad oficialūs vyriausybių pareiškimai apie aukso statistiką dažnai yra paremti melu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes matome vieną tyrimo ataskaitą po kitos, visos jos paremtos netikra statistika, todėl yra bevertės. Specialistai, investuotojai ir toliau naudoja šiuos skaičius, tokiu būdu prarasdami savo pinigus“, – sakė B. Chapmanas. Jo teigimu, yra tiktai keletas aukso ir sidabro pardavėjų, prekiaujančių grynaisiais lydiniais, didžioji dalis šių metalų prekybos vykdoma „popieriuje“.

„Kinijos vyriausybė skatina aukso nuosavybės plėtrą ir netgi turi tūkstančius aukso nuosavybės centrų šalyje. Tokie centrai leidžia atsidaryti taip vadinamas taupomąsias aukso sąskaitas. Visiškai priešinga situacija yra JAV, Didžiojoje Britanijoje ir Europoje, kur už tokius veiksmus gali grėsti sąskaitų įšaldymas ar pinigų konfiskavimas“, - sakė B. Chapmanas.

Anot apžvalgininko, aukso ir sidabro paklausos augimą rinkose stebime nuo 2000 metų, tokia tendencija išlieka ir dabar, kai dauguma šalių sprendžia finansines dilemas. „Manipuliacijos auksu „popierinėse rinkose“ negali tęstis amžinai. Vieno kokio įsipareigojimo nevykdymas arba nedidelė klaida gali priversti subyrėti visą šią sistemą“, – įsitikinęs B. Chapmanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų