REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visagino AE – avantiūra ar atsiperkanti investicija?

Ketvirtadienį DNB „Lietuvos ekonomikos perspektyvų“ pristatyme ilgametis šio banko analitikas, šiuo metu bendradarbiaujantis su banku tik kaip partneris, profesorius Rimantas Rudzkis neslėpė, kad planuojamą įgyvendinti Visagino atominės elektrinės (AE) projektą vertina  šiurkščiai. Tai, anot jo, ne kas kita kaip avantiūra ir Lietuva neturi tiek finansinių resursų jai apmokėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei žiūrėtume į Lietuvos finansų perspektyvas 2015 m. ir nepamirštumėme, kad Europos Sąjungos lėšos labai sumažės (senas ciklas jau bus pasibaigęs, o naujas dar neprasidėjęs), tai bus per didelė finansinė našta. Šioje situacijoje turime nepaprastai ambicingų planų. Vertinant juos po vieną, visi atrodo neblogi, tačiau vertinant visą paketą, matosi, kad mūsų šalis neturi jiems  finansinių galimybių“, – tokiais žodžiais analitikas įvertino valdžios planus Visagine statyti AE.

REKLAMA

Analitiko svarstymu, politikai neranda 50 mln. litų atlyginimams didinti, tačiau randa 5 mlrd. atominei elektrinei, kurios statybos t0li gražu negarantuos pigesnės elektros šalies gyventojams.

Projektas –  atsipirks?

Savo ruožtu premjero patarėjas  Mykolas Majauskas, komentuodamas R. Rudzkio pasisakymą, teigė, kad bandymai susieti VAE statybą su galimai mažesniu ES finansavimu nėra korektiški.

„Visagino AE  ne tik sugrąžins visus investuotus pinigus, bet ir svarbiausia Lietuvos vartotojams užtikrins pigesnę elektrą“ , - teigė M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, energetinį saugumą užtikrinantis VAE projektas sumažins elektros kainą vartotojams, atves 11 mlrd. Lt tiesioginių užsienio investicijų ir statybos laikotarpiu sukurs iki 5 tūkstančių naujų darbo vietų.

Jis taip pat pažymi, kad VAE verslo planas numato 10 proc. kapitalo grąžą. Vadinasi, VAE bus ne finansinė našta, kaip mano R. Rudzkis, bet, priešingai, - Lietuvos galimybė pelningai panaudoti turimą infrastruktūrą ir turėti pigesnę elektrą.

Ministro Pirmininko patarėjas M. Majauskas primena, kad pagal Ūkio ministerijos atliktą studiją VAE kiekvienais metais sukurs 700 mln. Lt papildomą pridėtinę vertę šalies ekonomikai. VAE skaičiavimais, nuo veiklos pradžios naujoji AE valstybės biudžetą mokestinėmis įplaukomis ir dividendais kasmet papildys 500-600 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Majauskas taip pat primena, kad elektrinės statybai nenumatoma naudoti biudžeto ar Europos Sąjungos lėšų, todėl R. Rudzkio bandymai susieti VAE statybą su galimai mažesniu ES finansavimu 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje nėra korektiški ir gali klaidinti.

„Kelia nuostabą ir tai, kad profesorius neatsakingai kalba apie rimtus dalykus ir dedasi geriau žinąs visus skaičius ir parametrus nei šimtai Lietuvos ir tarptautinių ekspertų, kurių įžvalgomis ir skaičiavimais grindžiamas VAE verslo planas“, - sako M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų