REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį vyksiantis UEFA Čempionų lygos finalas tarp Londono „Chelsea“ ir Miuncheno „Bayern“ klubų atneš teigiamą ekonominį postūmį ne tik jo dalyviams ar nugalėjusios komandos šaliai, bet taip pat ir visai Europai. Tiesa, ekonominis naudingumas nebus didelis, tačiau su sunkumais susiduriančiai Europai ir kelių šimtų milijonų eurų sukurta papildoma pridėtinė vertė bus šis tas daugiau nei lašas jūroje.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai išloš čempionai

Pernai metų Čempionų lygos finale susitikę Ispanijos „Barcelona“ ir Anglijos Mančesterio „United“ klubai žaidė daugiausiai ekonominės naudos atnešusiame finale per visą UEFA finalų istoriją. BBC duomenimis, čempionų lygos finalas nugalėtojų klubui turėjo atnešti 126 mln. eurų (apie 430 mln. litų), o pralaimėjusiajam – 73 mln.(250 mln. litų). Paties finalo ekonominė nauda, skaičiuojant įplaukas už transliacijas, reklamą ir kitką, buvo 369 mln. eurų (1,2 mlrd. litų). Viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių praeitas finalas buvo toks naudingas ekonomiškai – jame susitiko du stiprūs ir seniai žinomi futbolo klubai, į stadioną atvedę ir prie žydrųjų ekranų prikaustę minias žmonių.

REKLAMA

Laimėjusi futbolo čempionatą ar turnyrą komanda savo šaliai atveža ne tik trofėjų, tačiau kartu pakelia ir ekonomikos lygį – mat laimėjusioje šalyje švenčiant pergalę padidėja vartojimas, gyventojai išleidžia gerokai daugiau nei įprastai.

Štai 2010 m. vykęs Pasaulio futbolo čempionatas tuo metu krizės akivaizdoje atsidūrusiai ir jį laimėjusiai Ispanijai buvo tarsi gelbėjimosi ratas, leidęs šalies gyventojams bent jau trumpam pamiršti alinantį nedarbą ir kitas ekonomines problemas, ir šalies vartojimą pakelti, skirtingais skaičiavimais, nuo 0,25 iki 0,5 procentinio punkto procentinio punkto. Tačiau, pasak banko „ABN Amro“ ekonomisto Heino Schotsmano, didžiausią teigiamą postūmį visam Europos regionui tuomet būtų davusi Vokietijos pergalė – didžiausioje Europos ekonomikoje būtų suvartota žymiai daugiau, o tai leistų daugiau į Vokietiją eksportuoti ir kitoms Europos valstybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė išeitis – pergalė

Šių metų čempionų lygos finalas ir vyks Vokietijoje – šalyje, jau kuris laikas stebinančioje lėtu, bet užtikrintu augimu ir neleidžiančioje Pietinėms Europos valstybėms dar labiau paskęsti krizės liūne.

Finale susitinka savų žiūrovų akivaizdoje žaisiantis Miuncheno „Bayern“ ir Romano Abramovičiaus Londono „Chelsea“ klubai. Tinklalapis Goal.com pastebi kad šių komandų dvikova įdomi dar ir dėl to, kad joje jėgas išmėgins skirtingus ekonominius požiūrius atstovaujančios komandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miuncheno „Bayern“ – vienas iš nedaugelio futbolo grandų, sugebantis dirbti pelningai. O Romano Abramovičiaus valdoma Londono „Chelsea“ nuo 2003 m., kai klubo vairą paėmė Rusijos milijardierius, išleidžia gerokai daugiau nei uždirba, nors iš transliacijų, bilietų ir reklamų gaunamos pajamos kasmet auga. Kadangi Londono klubas Anglijos futbolo „Premiere“ lygoje šį sezoną užėmė tik šeštąją vietą, jis negavo kelialapio į kitų metų UEFA Čempionų lygos pirmenybes, todėl vienintelis kelias Londono klubui išsaugoti vietą Čempionų lygoje – laimėti finalą.

REKLAMA

Jeigu to padaryti nepavyks, klubas uždirbs mažiau, o pagrindinis klubo rėmėjas „Samsung Electronics“ perspėjo, kad nutrauks 16,3 mln. eurų (apytiksliai 55 mln. litų) vertės metinį kontraktą.

Naudingiau – vokiečiai

Visai kitokia yra Miuncheno „Bayern“ situacija. Vokiečių klubas, skirtingai nei „Chelsea“, nėra remiamas turtingo oligarcho ir neturi tiek lėšų investicijoms, tačiau dirba pelningai. 2013–2014 metų UEFA Čempionų lygos sezono įsigaliosiančių Financial Fair Play taisyklių fone ne tik Miuncheno, bet ir visi kiti Vokietijos futbolo klubai atrodo itin gerai – mat stipriausia Vokietijos futbolo lyga „Bundesliga“ jau taiko Financial Fair Play taisykles. Jų esmė – UEFA komandos negali išleisti daugiau negu uždirba.

REKLAMA

Panašu, kad Vokietijos klubo pergalė turėtų didesnį teigiamą postūmį ne tik Europos ekonomikai, tačiau būtų postūmis Financial Fair Play taisyklių įgyvendinimui ir kartu parodytų, kad stipriausias Europos futbolo klubas gali dirbti pelningai, o tam, kad komanda demonstruotų gražų futbolą, nebūtini oligarchų ar šeichų milijardai. Pastarasis ekonominio naudingumo scenarijus ir yra gerokai labiau tikėtinas – lažybų kontoros vienareikšmiškai favoritu laiko Miuncheno „Bayern“. Tačiau prisiminus visą Londono „Chelsea“ sezoną, o ypač pusfinalį su „Barcelona“, procentus galima atidėti į šalį.

P. Grinkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų