REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos „Švyturio Ekstra“ alus įkopė į pasaulinį aludarių Olimpą ir nuo šiol oficialiai gali vadintis geriausiu pasaulyje alumi savo klasėje. Šiam alui suteiktas prestižiškiausių pasaulinių alaus varžybų, 2012 metų Pasaulio alaus taurės („World Beer Cup“), aukso medalis – tokia žinia Klaipėdos aludarius pasiekė iš JAV San Diego mieste įvykusio konkurso.

REKLAMA
REKLAMA

„Švyturio Ekstra“ aukso medaliu apdovanotas Dortmundo stiliaus lagerio kategorijoje, aplenkęs dar 38 „Dortmunder/ Export“ ir „German-Style Oktoberfest“ alaus stiliaus konkurentus iš viso pasaulio. Lietuviškas alus šioje kategorijoje aplenkė alų iš Vokietijos, kuris laikomas šio alaus stiliaus tėvyne.

REKLAMA

„Aludaris, šiame konkurse laimėjęs aukso medalį, tvirtai žino, kad jo alus yra geriausias savo stiliaus alus pasaulyje, – „Ekstros“ laimėjimą komentuoja Barbara Fusco, JAV aludarių asociacijos, nuo 1996 metų rengiančios Pasaulio alaus taurę, prekybos ir marketingo vadovė. – Ne veltui šis konkursas vadinamas alaus Olimpiada – jis suvienija geriausius aludarius iš įvairių pasaulio kampelių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus“.

REKLAMA
REKLAMA

„Man norisi parodyti šį laimėjimą, kaip pavyzdį, kad lietuviai gali kurti geriausius pasaulyje gaminius. Reikia nebijoti užsibrėžti aukščiausius tikslus ir nuosekliai jų siekti. Tokie laimėjimai atneša didžiulę naudą ne tik įmonei, bet ir visai Lietuvos pramonei, ženkliai pakeldami mūsų gaminių kokybės vertinimą“, – sveikindamas „Švyturį“ su apdovanojimu sakė Lietuvos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Pagrindas – Kokybės deklaracija

„Esu įsitikinęs, kad šį tarptautinį įvertinimą, kuris reiškia, kad „Ekstra“ yra geriausias savo kategorijos alus pasaulyje, lėmė labai sugriežtintas dėmesys mūsų alaus kokybei. Prieš dvejus metus, švęsdami „Ekstros“ jubiliejų ir paskelbę Kokybės deklaraciją, iškėlėme šiam alui aukščiausius kokybės reikalavimus. Tai, kad mums pavyko jų nuosekliai laikytis, ir lėmė, kad švenčiame šią pergalę“, – sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Švyturio“ vyriausios aludarės Džuljetos Armonienės, tokie laimėjimai tik įrodo, kad uostamiesčio aludariai neatsilikdami nuo pasaulinių tendencijų išlaiko aukščiausią kokybę. Anot jos, išvirti geriausią pasaulyje „Dortmunder/ European Export“ alų leido tai, kad šis alus nuo pat pradžių gaminamas natūraliai, nenaudojant pagreitinimo technologijų, žaliavoms taikant aukštus ekologiškumo standartus.

„Švyturio Ekstra“ gamyboje nenaudojamos jokios šiuolaikinės fermentavimo pagreitinimo ar misos skiedimo technologijos. „Švyturio Ekstra“ yra verdamas tik iš vandens, lietuviško miežių salyklo, trupučio ryžių, pridedant karčiųjų ir aromatinių „Spalter Select“ apynių, auginamų tik Bavarijos Halertau ir Spalt regionuose, kur geriausios klimatinės sąlygos apynių auginimui Europoje, bei alaus mielių.

REKLAMA

Sugriežtinti reikalavimai

„Švyturio Ekstra“ Pasaulio alaus taurės konkurse 2000-aisiais yra laimėjusi sidabro medalį. Pasak aludarės, dvylika metų išlaikyti aukščiausią kokybę pavyksta tik griežta kontrole.

„Mes dirbame pagal „Carlsberg“ kokybės vertinimo sistemą, o „Ekstrai“ net ši sistema yra sugriežtinama, nukrypimo nuo tikslo praktiškai negali būti. Šiam alui naudojamam salyklui, apyniams, mielėms taikomi kur kas griežtesni reikalavimai, nei numato Lietuvos alaus gamybos reglamentas. Todėl ir sugebame kas dieną „Ekstrą“ padaryti būtent tokią – geriausią“, – dėsto Dž. Armonienė.

REKLAMA

Alaus olimpinės žaidynės

Amerikos Aludarių asociacijos organizuojamas didžiausias pasaulio alaus kokybės konkursas, dar vadinamas alaus Olimpinėmis žaidynėmis, vyksta kas dvejus metus.

Devintą kartą surengta Pasaulio alaus taurė pasižymėjo rekordiniu dalyvių skaičiumi – šį kartą joje varžėsi net 799 alaus daryklos iš 57 šalių, kurios konkursui pateikė 3 921 alaus rūšį iš viso 95-iose alaus stilių kategorijose.

Vidutiniškai vienai kategorijai buvo pateikta 41,2 alaus rūšis.

Alų aklosios degustacijos būdu vertino 211 ekspertų iš 27 pasaulio šalių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus. Degustacijos vyko gegužės 1-2 dienomis San Diego mieste, Kalifornijoje.

„Švyturio Ekstra“ šiais metais yra vienintelis Baltijos šalių alus, Pasaulio taurėje apdovanotas aukso medaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų