REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legalius tabako gaminių gamintojus Europoje pastaruoju metu vis aktyviau išstumia iš rinkos nelegalai. Nelegalios produkcijos įsiviešpatavimo priežastys – ne tik nuolat didėjantys akcizai tabakui, bet ir tai, kad kontrabandininkai nejaučia pavojaus savo „bizniui“.

REKLAMA
REKLAMA

Žalingas rūkalių įprotis, labai kenkiantis sveikatai, virsta dar ir dideliais nuostoliais daugelio šalių, tarp jų ir Europos, biudžetams. Legalius tabako gaminių gamintojus pastaruoju metu vis aktyviau išstumia iš rinkos nelegalai, rašo „Finmarket“.

REKLAMA

Į kovą su jais mobilizuojamos didžiulės pajėgos ir lėšos. Tačiau ši kova vyksta permainingai, ir kalbėti apie pergalę prieš „šešėlinę“ rinką kol kas dar netenka. Bent jau Europos šalyse, kurių biudžetai dėl cigarečių kontrabandos Europos Komisijos mokesčių ir muitų sąjungos generalinio direktorato duomenimis kasmet netenka 10 mlrd. eurų.

Tarp Europos šalių didžiausia „šešėlio“ dalis – 49 proc: – Lietuvos tabako rinkoje. Kaimyninė Latvija atsilieka nedaug – 41 proc. Norvegijoje nelegali rinka užima 33 proc., Bulgarijoje – 32 proc., Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje – po 23 proc., Vokietijoje – 21 proc., Suomijoje – 20 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Nelegalios produkcijos įsiviešpatavimo priežastis ekspertai mato ne tik nuolat didėjančiuose akcizuose tabakui, dėl kurių brangsta cigaretės ir „dygsta“ nelegalai, siūlantys savo prekę už mažesnę kainą. Didelę reikšmę turi ir tai, kad kontrabandininkai nejaučia pavojaus savo „bizniui“, nėra už tai deramai baudžiami. Tą, pavyzdžiui, liudija Airijos patirtis – čia cigarečių, už kurias nemokami mokesčiai, dalis sudaro 27 procentus.

Pilka spalva pridės „šešėlio“

Šiame fone skamba vis nauji pasiūlymai, kaip ištraukti didelę rinkos dalį iš „šešėlio“. Tačiau ekspertai juose nemato šviesių perspektyvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė kompanijos „British American Tobacco“ (BAT) vadybininkė kovai su nelegalia prekyba Vakarų Europoje Marie Ross, Airijoje pastaruoju metu svarstomas klausimas dėl bespalvių arba tiesiog pilkų pakelių cigaretėms pakuoti panaudojimo. Atseit, nereprezentatyvi pakuotė atstums pirkėją, ir tabako gaminių, tarp jų ir nelegalių, paklausa sumažės.

Tokių pasiūlymų girdėti ir Kanadoje, Australijoje. Šios šalys yra žinomos savo griežtais apribojimais tabako rinkai.

Tačiau, kaip mano ekspertai, vargu ar apribojimai bus efektyvūs. Kaip jokio teigiamo efekto nedavė kai kuriose šalyse galiojantis draudimas atvirai išdėlioti cigaretes, taip jokios naudos neduos ir bespalviai pakeliai, pažymi jie. „Be to, tai, atvirkščiai, gali sukelti nelegalios produkcijos padidėjimą, kadangi su pakuotės klastojimu apskritai nebebus jokių problemų“, – mano M. Ross.

REKLAMA

Reikalingas „kiliminis bombardavimas“

Ir vis dėlto, ekspertai nemano, kad situacija yra beviltiška. Kalbėdami apie priemones, kurios gali padėti ją pataisyti, jie pabrėžė būtinybę griežtinti atsakomybę už nelegalų cigarečių tiekimą. „Mūsų teismai neretai skiria kontrabandininkams sąlygines bausmes, norėtųsi, kad teismai veiktų griežčiau“, – pareiškė Rusijos žurnalistams Airijos muitinės atstovas Thomas Talbotas.

Be to, jis pasisakė už glaudesnį įvairių tarnybų bendradarbiavimą kovoje su kontrabandininkais. „Čia reikalingas „kiliminis bombardavimas““, - mano jis.

Daugelį savo akcijų Airijos muitinė vykdo kartu su jėgos struktūromis, kadangi didelis nelegalų gaunamas pelnas vilioja ir nusikaltėlius. „Tabako rinkoje pas mus veikia 10–12 nusikalstamų grupuočių, kurioms likviduoti pagalbon tenka kviestis policiją ir net armiją“, – pareiškė T. Talbotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų