REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis Anglijoje įsigali nauja tabako gaminių pardavimo didžiuosiuose prekybos centruose tvarka, tikintis, kad suveiks logika „kai nemato, tai neskauda“.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosiose Anglijos parduotuvėse ir prekybos centruose tabako gaminiai nuo šiol nebebus demonstruojami akivaizdžiai, jų nebebus ant prekystalių, vitrinose ar lentynose - visi jie bus kažkur, kur pasiekia tik prekybininko ranka klientui pageidaujant. Britų vyriausybė tikisi, kad šis sprendimas bus efektyvus siekiant sumažinti rūkančių britų skaičių.

REKLAMA

Nedidelėms parduotuvėms ir kioskams draudimas regimoje vietoje laikyti parduodamus tabako gaminius įsigalios tik nuo 2015 metų. Panašu, kad anglų pavyzdžiu netruks pasekti ir kitos Jungtinės Karalystės dalys - tiek Velse, tiek Šiaurės Airijoje bandoma visais įmanomais būdais sumažinti rūkančiųjų skaičių. Nepaisant jau dešimtmetį mažėjančio jų skaičiaus, cigaretės vis dar neatsisako apie penktadalis populiacijos.

Dar vienas išradingųjų vyriausybės planų - priversti gamintojus cigaretes pakuoti į niekaip neišmargintas pakuotes. Tačiau ši mintis bus svarstoma kiek vėliau šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos ministrė Anne Miltos naujuosius vyriausybės sprendimus motyvuoja remdamasi Airijos pavyzdžiu, kur buvo ištirta, kad kuo rečiau jauni žmonės mato tabako gaminius, tuo mažiau jiems kyla pagundų pradėti rūkyti.

Anot ministrės, sunku paneigti, kad jaunuolius rūkyti skatina spalvingos cigarečių pakuotės ir įtaigios reklamos, o dauguma suaugusiųjų rūkyti pradėjo būdami paaugliai.

Nacionalinės vaikų tarnybos darbuotojas Jo Butcheris pareiškė, kad esminga imtis kurti kultūrą, kurioje būtų propaguojama sveikos, sveikatingos visuomenės idėja, o šiam tikslui itin svarbu apriboti tabako prekybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, toks vyriausybės sprendimas pykdo tabako gamintojus ir prekeivius. Antai Škotijoje kol kas panašių priemonių negalės būt imtasi, nes tam pasipriešino bendrovė „Imperial Tobacco“, inicijavusi teisinius procesus.

Savo ruožtu kompanijos „British American Tobacco“ atstovas spaudai tiesiai pareiškė, kad jie nemanantys, kad slepiant rūkalus „po prekystaliu“ ir darant neleistinus dalykus „po šydu“ galima veiksmingai atbaidyti jaunimą nuo rūkymo. Anot jo, toks sprendimas, geriausiu atveju, galėtų tik paskatinti „šešėlinę“ prekybą tabako gaminiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų