REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Septintą kartą vykusiame didžiausių Lietuvos investuotojų atstovų ir Vyriausybės susitikime  buvo įvardyti uždaviniai ir pateiktos rekomendacijos, ką būtų galima įgyvendinti iki Seimo kadencijos pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šiai vyriausybei liko dirbti tik keli mėnesiai, savo rekomendacijose investuotojai ragina Vyriausybę principingai tęsti kovos su šešėliu politiką ir užtikrinti kasos aparatų įvedimą visai mažmeninei prekybai, išskyrus namudines prekes. Taip pat siūloma ir toliau mažinti atsiskaitymus grynaisiais pinigais: skatinti atlyginimų mokėjimą tik per bankus, riboti juridinių asmenų teisę turėti kasą, apibrėžti, kokią sumą pinigų gali turėti su savimi pardavėjai ir valstybės tarnautojai, reglamentuoti fizinių asmenų skolinimąsi grynaisiais.

REKLAMA

Tarp darbų, kuriuos dar reikėtų atlikti  – skaičiuoti nekilnojamojo turto mokestį nuo 0,5 mln. litų, tačiau mažinti paties mokesčio tarifą iki 0,5 proc., sumažinti žemės mokesčio tarifą naudojamai žemei iki 1 proc., o 4 proc. apmokestinimą palikti tik nenaudojamai žemei, protingai apmokestinti gyventojų palūkanų pajamas  bei pakeisti PVM lengvatą šildymui tiesioginėmis išmokomis socialiai remtinoms šeimoms.

Investuotojų forumo valdybos pirmininko Rolando Valiūno teigimu, „tiek užsienio, tiek Lietuvos kapitalui, planuojantiems verslo plėtrą ir naujas investicijas mūsų šalyje, būtinas stabilumas,  aiškumas ir pradėtų reformų tąsa“.

REKLAMA
REKLAMA

,,Negalima gyventi nuo rinkimų iki rinkimų – privalome suprasti, kad dėl strateginių valstybės ekonomikai ir jos raidai svarbių sprendimų turi būti susitarta tarp visų partijų ir užtikrinamas tęstinumas. Tik taip galime stiprinti investuotojų pasitikėjimą ir tikėtis naujo kapitalo atėjimo į Lietuvą“,- sakė jis.

Darbdaviai: atleisti darbuotojus per sunku

,,Darbdaviai kol kas nesiruošia kurti daug naujų darbo vietų, todėl mes siūlome, kad darbuotojus atleisti būtų lengviau", - sake R. Skyrienė.

Jos teigimu, darbdaviai baiminasi, kad susiklosčius nepalankiai ekonominei padėčiai, bus sudėtinga sumažinti darbuotojų skaičių. Anot jos, Lietuvos verslas ištvėrė sunkmetį su palyginti nedideliais nuostoliais dėl to, kad ieškojo ,,landų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Diskusijų metu paaiškėjo, kad prisitaikė todėl, kad nesilaikė. Dalis įmonių, kurios sugebėjo įtikinti savo darbuotojus, susitarti su jais sumažinti atlyginimus, dirbti nevisą darbo dieną, bet jeigu laikysiesi įstatymo raidės, iš tikrųjų bus sunkiau", - aiškino ji.

R. Skyrienė sakė, kad Investuotojų forumas pasiūlė vyriausybei didinti minimalų atlyginimą, nes jis neatitinka pragyvenimo lygio Lietuvoje.

Kalbėdama apie Lietuvos konkurencingumą, ji pabrėžė, kad viena didžiausių problemų yra darbo kaštai.

Susitikimo metu investuotojų forumas dar kartą pakartojo savo poziciją – įvesti „Sodros“ įmokoms „lubas“ nuo 5 tūkst. atlyginimo bei atstatyti įmokas į II pakopos pensijų fondą. Investuotojų forumo mokesčių grupės vadovo Kęstučio Lisausko teigimu, tokį pasiūlymus dėl „Sodros“ investuotojai teikia kasmet nuo 2002 metų, tačiau loginiai paaiškinimai ir paskaičiavimai prasprūsta pro politikų ausis. Be to, ekspertai rekomenduoja „Sodros“ įmokų administravimą perleisti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

REKLAMA

„Asociacijos nuomone, nepaisant artėjančių rinkimų, Lietuvos Vyriausybė turi dėti visas pastangas, kad užtikrintų reformų tęstinumą, o taip pat – vykdomų darbų inerciją“, – sakė Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Septyni būtini darbai

Septyni būtini darbai, investuotojų teigimu, yra laiko liberalizavimas, darbo jėgos apmokestinimo mažinimas, palengvintos galimybės atleisti darbuotoją, teritorinio planavimo procedūrų sutrumpinimas. Taip pat siūloma sutrumpinti statybos leidimo išdavimą terminą, toliau kovoti su šešėliu ir sutrumpinti laiką, iki kada prokurorai gali ginti viešąjį interesą, nes nesant senaties terminui nei vieno pastato savininkai, anot investuotojų, negali likti ramūs, kad pastato neteks griauti ar keisti.

REKLAMA

„Siūlome nuimti apribojimus (atleisti), turintiems vaikų iki keturiolikos metų, pensininkams ir pan. Pakeičiant tai įspėjimo terminais ir išeitinėmis išmokomis ir pan. Kuo mažiau apribojimų, tuo daugiau investuotojų norės steigti darbo vietas“, - po susitikimo Vyriausybėje žurnalistams sakė R. Valiūnas.

Premjeras: mūsų pasiūlymas dėl MMA tebegalioja

Premjeras A. Kubilius po susitikimo su Investuotojų forumo atstovais žurnalistams sakė, kad tiek investuotojai, tiek vyriausybė galvoja panašiai, tačiau problemos kyla kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Klausimas, kiek esame pajėgūs kai kuriuos siūlymus įgyvendinti. Kai kuriems pasiūlymams reikia ne tik vyriausybės, bet ir Seimo sprendimų“, - sakė jis.

Jis dar kartą pakartojo, kad galioja vyriausybės siūlymas minimalią mėnesinę algą didinti nuo šių metų liepos.

,,Mūsų pasiūlymas galioja, kad MMA galima būtų padidinti iki 850 Lt nuo liepos 1 d. Aš tikiu, kad po ilgų, metus trukusių diskusijų Trišalėje taryboje ateisime prie sutarimo, kad būtent tokį sprendimą galima būtų įgyvendinti“, - sakė A. Kubilius.

Kalbėdamas apie darbo santykių lankstumą, jis pabrėžė, kad kalbama ne apie tai, kad būtų galima lengviau žmones atleisti, bet apie tai, kad investuotojams ir darbdaviams  būtų paskata kurti naujas darbo vietas. Premjero teigimu, tai esą leistų ,,spręsti vieną iš skaudžiausių problemų – nedarbo problemą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų