REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvangančios kišenėse monetos, iš piniginės netvarkingai kyšantys banknotai tampa tik prisiminimu. Parduotuvėse, kavinėse jau seniai dauguma žmonių atsiskaito banko kortelėmis. Tokią galimybę suteikė ir spaudos kioskeliai – pirkėjus tai akivaizdžiai nudžiugino. Dėl kokių savo pranašumų kortelės baigia nustelbti banknotus ar monetas, ir kaip kortelėmis naudotis saugiau, pasakoja Norbertas Žioba, „Danske“ banko Verslo plėtros tarnybos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias korteles dažniausiai renkasi lietuviai?

Pagal Lietuvos banko turimus duomenis, šių metų pirmąjį ketvirtį buvo išduota kiek daugiau nei 4,2 mln. mokėjimo kortelių. Populiariausios – debetinės mokėjimo kortelės. Jos patogiausios ir rekomenduojamos tiems, kurie nori atsiskaityti Lietuvoje. Kreditinę kortelę visuomet verta turėti dažniau besilankantiems užsienyje – ji garantuoja ir nemokamą kelionės draudimą.

REKLAMA

Pasirinkti kortelę padeda tam tikrų sąlygų įvertinimas. Reikia išsiaiškinti ir palyginti kortelės išdavimo, administravimo, pinigų išgryninimo mokesčius Lietuvoje ir užsienyje.

Kokie yra kortelių pranašumai ir minusai?

Pirmasis bankomatas mūsų šalyje atsirado prieš penkiolika metų ir jau dabar daugeliui gyventojų atsiskaityti ar gauti grąžą popierinėmis kupiūromis bei monetomis tapo nepatogu. Be to, banko kortelės praverčia ne tik prie kasos aparatų ar bankomatų: vis daugiau žmonių už prekes ar paslaugas linkę mokėti internete.

REKLAMA
REKLAMA

Banko kortelėmis patogu atsiskaityti ir kelionėse, tuomet kartu su savimi nereikia vežtis daug užsienio valiutos. Tiesa, jeigu kortelę pavogtų jums esant užsienyje, būtina apie tai iš karto informuoti banką ir teisėsaugos institucijas.

Internete korteles paprasta administruoti, tiesa, tuomet padaugėja ir grėsmių sąskaitų saugumui.

Ką rekomenduotumėte norintiems susikurti tikrai saugų PIN kodą?

Banko kortelės  PIN kodas – tai tarsi raktas į jūsų namų duris. Verta išskirti kelis patarimus, kurie gali maksimaliai padėti nuo vagių apsaugoti jūsų banko sąskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gavus naują kortelę ji būna įdėta į specialų voką, kurio vidinėje pusėje yra užrašytas PIN kodas. Ne veltui prie jo būna priminimas – įsiminus kodą, voką suplėšyti. Tad pirmas patarimas būtų niekada neturėti ar bent nesinešioti su savimi užrašyto kortelės PIN kodo.

Antra, nereikėtų PIN kodo skaičiui naudoti savo ar artimųjų gimimo datos ar kitų svarbių skaičių. Pavyzdžiui, kartu su kortele pavogęs ir jūsų dokumentus, ilgapirštis tokį PIN kodą lengvai atspės.

Be to,  banko kortelės slaptažodį rekomenduojama keisti. Tai geriausia daryti ne rečiau kaip kas šešis mėnesius.

REKLAMA

Į ką patariate atkreipti dėmesį perkant internetu?

Perkant internetu vertėtų įsiminti kelias pagrindines saugumo taisykles.

Pirmiausia reiktų pasidomėti parduotuvės reputacija. Nukentėję asmenys dažnai apie savo patirtį praneša įvairiuose forumuose, specialiuose skundams skirtuose tinklalapiuose.

Antra, turėtumėte iš anksto išsiaiškinti galutinę prekės kainą, nes dažnai užsakymo metu dar priskaičiuojami pristatymo ir kitokie mokesčiai. Įsigiję prekę išsaugokite pirkimą įrodantį dokumentą.

Įsitikinkite, kad jūsų kompiuteryje naudojama atnaujinta antivirusinė įranga. Jos padeda apsaugoti jūsų internete įvedamus duomenis.

Norbertas Žioba, „Danske“ banko Verslo plėtros tarnybos direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų