REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastai žmogus lengvai nusprendžia, ar jam reikalingas automobilis – tai diktuoja jo poreikiai. Naujo automobilio pirkimas yra ne spontaniškas, o gerai apgalvotas pasirinkimas.  Todėl atsakingai verta rinktis ir būdą, kaip įsigysite automobilį. Kaip teisingai skolintis automobiliui, pataria „Danske lizingas“ vadovė Dalia Uždovinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip išsirinkti tinkamiausią paskolos rūšį?

Galima pasirinkti iš kelių lizingo ir vartojamosios paskolos rūšių. Kokia paskola automobiliui pirkti yra parankiausia, priklauso nuo to, kokios yra jūsų pajamos, kokia planuojamos pirkti transporto priemonės kaina, kiek laiko norėsite naudotis automobiliu, per kiek planuojate išsimokėti.

REKLAMA

Kiekvienas bankas siūlo skirtingas automobilių finansavimo sąlygas. Patartina išsirinkus transporto priemonę pateikti užklausas bent trims bankams, kad galėtumėte išsirinkti jums palankiausią pasiūlymą.

Kokie lizingo pranašumai?

Pagal lizingo sutartį, bankas jūsų pageidaujamą automobilį nuperka iš automobilių pardavimo įmonių ir suteikia teisę juo naudotis. Lizingas patrauklus, nes jo palūkanos mažesnės – už automobilį nesumokėsite du kartus daugiau nei jis vertas. Lizingu galima įsigyti automobilį, kurio vertė ne mažesnė nei  20 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Patogu ir tai, kad automobilio draudimas jau bus įtrauktas į mokėjimo grafiką, nereikės mokėti ketvirtinių įmokų. Paprastesnis bus ir žalos administravimas, patrauklesnės kainos.

Ką reikia žinoti prieš pasirašant lizingo sutartį?

Automobilį įsigyjant lizingu, papildomas užstatas nereikalingas, o skolinimosi sąlygas galima derinti su banku. Tiesa, iš karto jums teks sumokėti pradinę apie 15-20 proc. automobilio vertės įmoką.

Bankui toliau kas mėnesį mokėsite nustatytą sumą už lizingo paslaugą. Sumokėjus visą automobilio kainą ir palūkanas, tapsite vieninteliu išsvajotos transporto priemonės  savininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskirais atvejais galima rinktis lizingą su likutine verte. Jis skiriasi nuo įprasto mažesne mėnesine įmoka, tačiau lizingo termino pabaigoje turėsite sumokėti visą likusią automobilio kainos dalį. Tokia sutartis taikoma žmonėms, kurie gali aiškiai parodyti, kad jiems nekils finansinių sunkumų, kai reikės padengti sumą. Kaip papildoma užtikrinimo priemonė yra pardavėjo suteikiama atpirkimo garantija likutinei vertei.  Tai reiškia , kad pardavėjas, tarkim, po 3 metų įsipareigoja atpirkti automobilį už tam tikrą likutinę vertę, o klientas turės galimybę vėl įsigyti naują automobilį.

REKLAMA

Kada verta rinktis vartojamąją paskolą?

Vartojamąją paskolą verta rinktis, jeigu nusprendėte pirkti pigesnį automobilį, ir skolintis reikia mažiau nei 20 tūkst. litų. Lizingu pasiskolinti tokią sumą negalima.

Kokie tokios paskolos trūkumai ir pranašumai?

Pagrindinis trūkumas – tokios paskolos palūkanos gali būti kiek didesnės nei lizingo. Vartojamoji paskola turi ir privalumų, nes nėra privalomojo automobilio draudimo, kuris reikalingas sudarant lizingo sutartį.

Kaip reikėtų įvertinti savo finansines galimybes skolinantis?

Reikia būti įsitikinusiam, kad galėsite vykdyti finansinius įsipareigojimus. Todėl būtina planuoti ateitį, numatyti galimas papildomas išlaidas. Pavyzdžiui, reikia įvertinti, ar jūsų gaunamos pajamos stabilios, ar jos tokios išliks per ateinančius porą metų, ar netolimoje ateityje neatsiras papildomų išlaidų, pavyzdžiui, vaiko gimimas, studijos, didelės šventės, kelionė, būtini brangūs pirkiniai, ar galėsite periodiškai atsidėti dalį pinigų neplanuotoms išlaidoms.

Dalia Uždovinienė, UAB „Danske lizingas“ vadovė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų