REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos centrinis bankas (ECB) antradienį laikinai uždraudė priimti Graikijos obligacijas kaip užstatą teikdamas paskolas komerciniams bankams.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, ECB rinkoje pats superka finansinių sunkumų turinčių euro zonos šalių vyriausybių išleistas obligacijas ir jas priima kaip užstatą, skolindamas pinigus tų šalių komerciniams bankams.

REKLAMA

Sprendimas buvo priimtas po to, kai vasario 27 d. tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ („S&P“) sumažino Graikijos skolinimosi reitingą iki „atrankinio įpareigojimų nevykdymo“. „S&P“ teigia, kad sprendimą lėmė susitarimo su skolintojais sąlygos. Anksčiau agentūra Graikijos skolinimosi reitingą jau buvo sumažinusi iki „šlamšto“ lygio. Praėjusią savaitę Graikijos reitingą sumažino ir kita reitingų agentūra „Fitch“.

REKLAMA
REKLAMA

ECB pareiškime pastebima, kad euro zonos finansinių organizacijų papildomų lėšų poreikius galėtų patenkinti nacionaliniai centriniai bankai. Manoma, kad Graikijos obligacijos vėl bus naudojamos kaip užstatas jau šių metų kovo viduryje, kai bus užbaigta šalies valstybinės skolos restruktūrizacija.

Vasario 21 d. euro zonos narės suderino naująjį finansinės paramos Graikijai planą. Pagal antikrizinę programą Atėnams bus išduota 130 mlrd. eurų paskola, o privatūs kreditoriai nurašys daugiau nei pusę Graikijos valstybinės skolos. Savo ruožtu Graikija turės apriboti valstybės išlaidas mažindama minimalų atlyginimą, karpydama valstybės tarnautojų skaičių ir liberalizuodama darbo įstatymus.

ECB dar 2010 m. gegužę pradėjo supirkinėti Graikijos, taip pat Airijos ir Portugalijos obligacijas pagal Vertybinių popierių rinkos programą (Securities Markets Programme). ECB siekė palaikyti nuo skolų krizės nukentėjusių šalių obligacijas. 2011 m. rugpjūtį ECB paskelbė apie savo planus supirkinėti Italijos ir Ispanijos obligacijas - šios šalys taip pat atsidūrė ties bankroto riba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų