REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žinome, kad „Facebook“ – populiari ir sparčiai auganti kompanija. Tačiau ar tikrai jos akcijų įsigijimas – užtikrintas ir racionalus žingsnis? ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas Marijus Kalesinskas kviečia pirma pagalvoti, gal kiek palaukti ir tik paskui – pirkti. Trumpai apie tai, į ką reiktų atkreipti dėmesį planuojant įsigyti „Facebook“ akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus galvoti apie „Facebook“ pirminį viešąjį akcijų siūlymą, arba IPO (angl. Initial public offering), pirma reiktų jį palyginti su kitų panašių kompanijų pasiūlymais. Taip pat būtų naudinga panagrinėti, kaip vyko kiti panašūs IPO praeityje. M. Kalesinskas teigia, kad vertinant platesniame kontekste, „Facebook“ pasiūlyme galima įžvelgti tam tikrų pavojų.

REKLAMA

ISM dėstytojas  atkreipia dėmesį, kad investuotojų nuotaikos šiuo metu geros. Jie yra pasiilgę gerų naujienų ir gerų IPO bei naujų, smagių galimybių investuoti. „Facebook“ yra išties „karšta“ naujiena – tai žinomas prekės ženklas, kuris daug kam imponuoja ir lengvai pritraukia dėmesį. Tačiau atmetus emocijas ir pažvelgus į skaičius, šiandien indikuoti planai atrodo šiek tiek pervertinti, arba akcijos – pernelyg brangios.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginęs „Google“ akcijų kainas ar neseniai vykusius tokių technologinių kompanijų kaip „Zynga“ ar „Groupon“ akcijų platinimo rezultatus, M. Kalesinskas teigia, kad „Facebook“ šiandien indikuojama kaina atrodo kiek didoka. Net – gerokai per didelė. Tiesa, kad praeitais metais kompanijos pajamų augimas buvo įspūdingas, virš 88 procentų. Pelnas tuo pat metu augo apie 65 procentus. Šie skaičiai rodo didžiulį potencialą ir augimą. Tačiau prie šiuo metu indikuojamų kainų, akcijos atrodo brangios – keliais ar net keliolika kartų brangesnės nei anksčiau parduotų technologinių kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investuotojai, norėdami racionaliai pagrįsti šiandien įvardijamą kainą, turėtų tikėtis iš „Facebook“ labai įspūdingų pelno augimo skaičių ateityje. Pelnas turėtų kasmet nenustojamai dvigubėti, o pajamos taip pat labai sparčiai augti. Tai labai rizikinga, ypač įvertinus makroekonominę padėtį pasaulyje“, – įspėja ISM dėstytojas.

Svarstantiems apie akcijų įsigijimą, M. Kalesinskas rekomenduoja pasidairyti ir kitų galimybių. Jei lūkesčiai geri ir norima investuoti į didelio augimo kompanijas, verta nepamiršti kitų variantų ir pagalvoti apie investicijas į šiandien prekiaujamas kompanijas, tokias kaip „Google“ ar „Apple“. Jos jau įrodė savo veikimo principus bei verslo modelį, jų pajamos ir pelnas žymiai geriau prognozuojami negu „Facebook“. Ši kompanija šiandien – labai rizikingas sprendimas, nebent stipriai sumažins savo lūkesčius ir galutinė kaina bus ženkliai mažesnė nei planuojama.

REKLAMA

Pirkti akcijas pirmąją kotiravimo dieną ar palaukti – kiekvieną kartą priklauso nuo konkretaus IPO. Matant kompaniją su stipriais fundamentais ir gera kaina, galbūt reiktų skubėti pirkti jau pradinio platinimo metu. Gal net – „suspekuliuoti“ ir greitai parduoti pakilusias akcijas iškart po išplatinimo.

„Facebook“ atveju galutinė kaina dar nežinoma. M. Kalesinsko nuomone, investuotojų reakcija gali būti ir koreguojanti, t.y., išplatinus akcijas kaina gali leistis žemyn. Tuomet matysime tikresnę jų vertę ir taip pasiteisins logika palaukti ir pažiūrėti, kokios yra galimybės įsigyti šių akcijų nusistovėjus rinkai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kas valdo „Facebook“?

„Facebook“ įkūrėjo alga sumažės iki vieno dolerio

„Facebook“ pateikė paraišką dėl IPO rengimo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų