REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinių turistų skaičius 2011 metais augo nepaisant ekonominės krizės, Arabų pavasario, nelaimės Japonijoje ir šiais metais pasieks milijardą.Tarptautinių turistų atvykimų skaičius 2011 metais išaugo 4,4 proc. ir pasiekė 980 mln., lyginant su 940 mln. ankstesniais metais, teigiama Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos apžvalgoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nors atvykstančiųjų į Europą padaugėjo, mat pilietiniai konfliktai atbaidė turistus iš saulėtų Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionų, bendrasis atsigavimas, prasidėjęs 2010-aisiais, praranda pagreitį, pažymėjo organizacija.

REKLAMA

Pasaulio turizmas jau atsigauna po 2009 metų, tapusių prasčiausiais per šešis dešimtmečius, teigė organizacijos generalinis sekretorius Talebas Rifai. 2010 metais turistų skaičius augo 6,7 proc., 2011-aisiais prognozuojamas 4–5 proc. didėjimas, praneša naujienų agentūra AFP.

Organizacija prognozuoja, kad augimo tendencijos išliks ir 2012 metais, nors bus šiek tiek lėtesnės.

„Numatoma, kad atvykimų padaugės 3–4 proc., tad iki metų pabaigos bus pasiekta istorinė 1 milijardo riba“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad šiais metais didžiausią turistų srautų augimą lems Azija ir Afrika. Tikimasi, kad šiuose regionuose turistų atvykimai padidės 4–6 proc.

Praėjusiais metais pasaulio regionams sekėsi ne vienodai.

Europa sulaukė 29 mln. daugiau lankytojų – iš viso 503 mln., 6 proc. daugiau nei 2010 metais.

Tačiau 50 mln. lankytojų sulaukusi Afrika turistų srautų augimu pernai pasigirti negalėjo, nors ankstesniais metais jie didėjo 6 proc.

Atvykstančiųjų į Artimuosius Rytus sumažėjo 8 proc., o palyginus su 2010 metais, regionas neteko 5 mln. tarptautinių turistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai kurios vietovės regione, pavyzdžiui, Saudo Arabija, Omanas ir Jungtiniai Arabų Emyratai ir toliau džiaugiasi pastoviu turistų skaičiaus augimu.

Labiausiai turistų srautai sumenko Šiaurės Afrikoje. Pernai ten atvyko 16,4 mln. turistų, 12 proc. mažiau nei ankstesniais metais.

Azijoje turistų skaičius 2010-aisiais augo 13 proc., 2011 metais – 6 proc. Tam įtakos turėjo kovą Japoniją supurtęs žemės drebėjimas ir cunamis bei avarija branduolinėje jėgainėje.

Lankytojų skaičiaus Amerikose augimas sumažėjo perpus – iki 4 proc.

„Priešingai nei ankstesniais metais, augimas buvo didesnis išsivysčiusiose šalyse (5 proc.), o ne kylančiose ekonomikose (3,7 proc.). Tą lėmė geri rezultatai Europoje ir nuosmukis Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Tačiau T. Rifai teigia, kad bendras sektoriaus, sudarančio apie 5 proc. pasaulio BVP, augimas yra potencialiai gera žinia sunkiais ekonominiais laikais.

„Šie rezultatai padrąsina, mat jie pasirodė metu, kai skubiai reikia svertų augimui skatinti ir dabo vietoms kurti“, – ataskaitoje pažymėjo jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų