REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sertifikuotų ekologiškų bulvių ir daržovių plotai Lietuvoje kasmet didėja. Pastaruoju metu populiariausia daržovė – topinambai. Jie auginami 83 hektaruose, daugiausia – Aukštaitijos regione, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Biržų rajone gyvenanti šeima sako ir žiemą einanti pasikasti bulvių. Ir ne bet kokių. Dviejų arų sklypelyje ūkininkai augina topinambus –vadinamąsias žemės kriaušes arba bulvines saulėgrąžas.

REKLAMA

Įmonės „Ekoagros“ duomenimis, ekologiniuose ūkiuose pernai buvo auginama daugiausia sertifikuotų topinambų. Pasak ūkininkų, ši daržovė vis dažniau atsiranda ant mūsų stalo.

„Tie, kurie turi mažų vaikų, kurie turi problemų su sveikata, serga cukriniu diabetu arba nori žarnyną išvalyti, kraują pavalyti, tie ir perka. Kurie sveikai gyvena, jie žino apie topinambo reikšmę ir jie naudojasi tuo“, – teigė Biržų rajono Pabiržės ūkininkė Valerija Taurienė.

REKLAMA
REKLAMA

Topinambų kilogramas turguje kainuoja nuo trijų iki keturių litų. Neįperkantiems šios daržovės ūkininkai sako kainą nuleidžiantys perpus ir dar pataria, kaip vartoti.

Kitas Biržų rajono ūkininkas, žiemos bulves auginantis penkiolika metų, sako iš dviejų vagų prikasantis vos ne pusę tonos. O daržoves realizuoja ir rajone, ir turgeliuose sostinėje.

„Apskaičiuoju, kiek galiu parduoti. Jie tinka ir žvėrims šerti ir gyvuliams tinka. O kadangi jie neturi krakmolo, bet yra fruktozės, tai būnant Niurnberge, Pasaulinėje ekologinėje produktų parodoje, teko matyti Izraelio stende ir sirupą, likerį padarytą, tabletes, išspaudas. Jie augina Kanadai, nes tai Kanados augalas“, – sakė Biržų rajono ūkininkas Vytautas Zurba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ūkininko, ateityje topinambai gali būti naudojami ir pramonėje kaip biokuro žaliava.

„Jis yra net energetinis augalas. Iš jo galima bioetanolį gaminti dideliais kiekiais. Labai lengvai auginama, neserga jokiomis ligomis. Ekologiniam ūkiui – tai idealus augalas“, – tvirtino V. Zurba.

Ūkininkas sako toliau plėsiąs ekologiškų daržovių plotus, nes tokių daržovių paklausa didėja

Skirmantas Pabedinskas

LTV „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų