REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dar didžiausia, anot „Gartner“, pasaulinė mobiliųjų telefonų gamintoja „Nokia“ kitąmet rengiasi įsitvirtinti planšetinių kompiuterių rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi būsimuosiuose planšetiniuose kompiuteriuose rengiamasi diegti „Windows 8“ operacinę sistemą, galima kalbėti apie suomių kompanijos išėjimą ir į asmeninių kompiuterių rinką. „Microsoft“ žadėjo, kad naujoji operacinė sistema lengvai įsidiegs ir asmeniniuose kompiuteriuose, ir planšetiniuose ar išmaniuosiuose telefonuose.

REKLAMA

Daug žadantys planai

Informacija apie „Nokia“ planus paaiškėjo netikėtai. Apie šį faktą prasitarė Prancūzijoje esančios „Nokia“ antrinės bendrovės vadovas Paulas Amsellemas. Tikslių būsimo prietaiso charakteristikų jis neatskleidė, tačiau užsiminė, kad kitų metų birželį „Nokia“ pristatys planšetinį kompiuterį.

Tikėtina, kad jeigu „Nokia“ planšetiniai kompiuteriai bus tokie pat geri ir patogūs vartotojams kaip ir „Asus“, kartu su „Windows 8“ tai bus iš tiesų geras gaminys.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji „Nokia“ ir „Windows 8“ bendradarbiavimo rezultatai jau nudžiugino gerbėjus. Apie išmaniuosius telefonus „Nokia Lumia 800“, pristatytus spalio pabaigoje, kol kas atsiliepimai tik teigiami. P. Amsellemas patikino, kad sustoti kompanija nesirengia.

Priėmusi sprendimą bendradarbiauti su programinės įrangos gamintoja, „Nokia“ suteikė didelę paramą „Microsoft“. Susitarimas buvo aptariamas spaudoje, o naujove susidomėjo kiti išmaniųjų telefonų gamintojai, tokie kaip HTC ir „Samsung“. Jeigu „Nokia“ tuomet būtų pasirinkusi įprastą kelią – išmaniųjų telefonų gamybą „Android“ operacinės sistemos pagrindu, – ji būtų pranykusi minioje kitų, dirbančių šioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuoja nuostolius

Finansinė kompanijos padėtis kol kas nėra labai gera. Spalio pabaigoje „Nokia“ pranešė, kad trečiąjį 2011-ųjų metų ketvirtį patyrė nuostolių. Jie ganėtinai reikšmingi – 71 mln. eurų. Palyginus su 2010-aisiais, tuo pačiu metu smarkiai sumažėjo ir „Nokia“ pajamos. Jos nukrito 13 proc. – iki 8,98 mln. eurų. 3 proc. nusmuko ir „Nokia“ mobiliųjų telefonų pardavimas. Dar daugiau – net 38 proc. – krito išmaniųjų telefonų pardavimas. Ir visa tai didžiulio rinkos augimo fone.

Vis dėlto viltys dėl šviesesnio rytojaus investuotojų neapleidžia. Jos susietos ne tik su planšetiniais kompiuteriais ir „Microsoft“, bet ir su unikaliomis technologijomis, kurias gamina kompanija. Spalio viduryje kompanija pristatė unikalų konceptinį modelį, pavadintą „Human Form“. Tai lašo formos išmanusis telefonas su lanksčiu korpusu. Sulenkiant ir atlenkiant jį galima perjungti dainas, keisti vaizdo mastą lietimui jautriame ekrane ir pan. Šis modelis atrodo nuostabiai. O prieš kelias dienas „Nokia“ pristatė naują konceptinį modelį „Nokia GEM“. Tai išmanusis telefonas, visas jautrus lietimui. Kitaip tariant, telefono funkcionalumas buvo gerokai išplėstas.

REKLAMA

Europoje trūksta vietos

Liko vienintelė problema. „Nokia“ vis dar orientuota į Europos rinką, kurioje, kaip įspėja ekspertai, norintiems plėstis netrukus nebus ko veikti. Kitaip tariant, elektronika iš senojo pasaulio tampa nekonkurencinga. Taigi greičiausiai „Nokia“ teks žengti į Aziją, tačiau kol kas apie tai nekalbama.

Kad ir kaip būtų, ekspertams ir paprastiems vartotojams, kurie prognozavo „Nokia“ mirtį, greičiausiai teks atsiimti savo žodžius.

FAKTAI:  „Nokia“

Nuo sausio „Nokia“ jau pranešė apie 3,5 tūkst. darbuotojų atleidimą.

Pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, „Nokia“ grynasis pelnas smuko 300 kartų – nuo 1,2 mlrd. iki 4 mln. eurų. Bendrovės pajamos sumažėjo 27 proc. – nuo 12,7 mlrd. iki 9,3 mlrd. eurų.

Šiuo metu „Nokia“ valdo maždaug 37 proc. pasaulinės mobiliųjų telefonų rinkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų