REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją dėl 2012 m. ES biudžeto. Palyginti su šiais metais, europarlamentarai siekia daugiau lėšų struktūriniams fondams bei naujovėms, taip pat migracijos valdymui ir užsienio politikai. Lapkritį EP atstovai derėsis su Taryba dėl galutinio biudžeto projekto, kuris bus tvirtinamas gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

EP pozicijai dėl 2012 m. ES biudžeto trečiadienį pritarė 431 EP narys, nepritarė 120, o 124 susilaikė. Daugelyje sričių europarlamentarai siekia atkurti Europos Komisijos pasiūlytą lėšų sąmatą, kurią ES Taryba vasarą pasiūlė sumažinti. Todėl jie norėtų 5,2 proc. padidinti biudžeto mokėjimus. Visa siūlomo biudžeto sąmata sudaro 133,1 mlrd. eurų.

REKLAMA

Pagal EP siūlomą variantą, palyginti su šiemet, labiausiai padidėtų mokėjimai moksliniams tyrimams (8,8 proc. daugiau lėšų) bei Sanglaudos ir struktūriniams fondams (10.35 proc. daugiau lėšų). Taip yra todėl, kad šias politikos sritis sudaro ilgalaikiai investiciniai projektai, kurių daug tebevykdoma, todėl anksčiau jiems numatytos lėšos turi būti išmokėtos.

Parlamentas taip pat siūlo gerokai padidinti laisvės, saugumo ir teisingumo erdvei skirtas lėšas (+6.84%), ypač atsižvelgiant į didėjančius poreikius valdyti migracijos srautus. Europarlamentarai nesutinka mažinti lėšų pabėgėlių, grąžinimo ir išorės sienų fondams. Be to, jie norėtų iš rezervo papildomai skirti 25 mln. eurų ES pasienio agentūrai FRONTEX. Taip pat siūloma papildomai skirti 100 mln. eurų pagalbai Palestinai bei Artimųjų Rytų taikos procesui.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentas sutiko pridėti 250 milijonų eurų pagalbos lėšų vaisių ir daržovių augintojams. Šie pinigai skirti įveikti žemės ūkio krizes (pavyzdžiui, dėl gyvūnų ligų) ir kompensuoti su jomis susijusius ūkininkų nuostolius.

Paties Parlamento biudžetą siūloma padidinti tik 1,44 proc. palyginti su šiemetiniu – tai mažiau negu infliacija. Šias lėšas numatoma panaudoti daug efektyviau. Į jas įskaičiuotos ir išlaidos aštuoniolikai papildomų EP narių, kurie prie EP turėtų prisijungti per artimiausius mėnesius (jų neįskaičiavus, biudžeto padidėjimas sudarytų tik 0,8 proc.). Vykdydamas organizacinius pokyčius, Parlamentas ketina sutaupyti lėšų vertimui raštu ir žodžiu, taip pat 5 proc. sumažinti kelionės išlaidas bei įšaldyti kitas išmokas 2011 m. lygyje.

Išsamesnius siūlomo 2012 m. biudžeto duomenis rasite paspaudę nuorodą žemiau. Lapkritį prasideda 21 dienos „taikinimo“ laikotarpis, kuomet Parlamento ir Tarybos atstovai derėsis dėl galutinio biudžeto projekto. Tikėtina, jog jis bus tvirtinamas gruodžio 1 d. EP plenariniame posėdyje Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų