REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik visiems sostinės savivaldybės vadovams pakilo atlyginimai. Kai kuriems jų per metus algos pariebėjo puse tūkstančio litų. Tačiau mažiausiai uždirbantiems teks tenkintis dar kuklesniu atlyginimu. Sostinės savivaldybės administracija savo interneto puslapyje paskelbė miesto valdininkų ir politikų atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš jų aiškiai matyti, kad daugumos miesto savivaldybės darbuotojų atlyginimai kilo ne tik palyginti su praėjusiais metais, bet ir su praeitu finansiniu ketvirčiu. Štai sostinės mero Artūro Zuoko atlyginimas, neseniai paskelbtais duomenimis, palyginti su tuo, kurį pernai gaudavo konservatorius Raimundas Alekna, padidėjo 441 litu. Dabartinio mero alga šiuo metu yra didesnė ir už tą, kurią jis gavo pirmaisiais vadovavimo savivaldybei mėnesiais. Šiuo metu A. Zuoko atlyginimas siekia 5419 litų neatskaičius mokesčių, pirmą ketvirtį jis buvo 5235 litai. Pernai vidutinė mero alga buvo 4998 litai.

REKLAMA

Nedaug, tačiau išaugo ir mero pavaduotojų atlyginimai. Vidutinė vicemero alga šiuo metu Vilniuje siekia 4458 litus, o praėjusį ketvirtį ji buvo 4383 litai, pernai – 4335 litai.

Administracija neskursta

Pastarąjį ketvirtį pastebimai ūgtelėjo ir miesto administracijos darbuotojų uždarbis. Didžiosios dalies administracijos darbuotojų algos, palyginti su praėjusiais metais ir pirmaisiais šių metų ketvirčiais, padidėjo keliais šimtais litų.

REKLAMA
REKLAMA

Štai patį didžiausią atlyginimą savivaldybėje gaunantis administracijos direktorius Valdas Klimantavičius trečią šių metų ketvirtį buvo įvertintas 7176 litų atlyginimu prieš mokesčius. Pirmą šių metų ketvirtį šios pareigybės tarnautojas Vilniuje uždirbo maždaug 200 litų mažiau, o pernai – 400 litų mažiau. Pernai administracijos direktoriaus alga siekė 6765 litus neatskaičius mokesčių.

Administracijos direktoriaus pavaduotojai pastarąjį ketvirtį gavo vos po keliasdešimt litų didesnes algas. Savivaldybės duomenimis, vidutinė vieno iš trijų miesto administracijos direktoriaus pavaduotojų alga šiuo metu siekia 6684 litus. Praėjusį ketvirtį ši alga siekė 6635 litus, o pernai – 6640 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerokai smarkiau alga augo aštuonių departamentų direktoriams. Nuo pernai atlyginimai jiems buvo pakelti beveik puse tūkstančio litų.

Departamentų direktorių alga šiuo metu yra didesnė nei vicemerų ir siekia 4968 litus. Pernai šias pareigas einantys darbuotojai uždirbdavo vidutiniškai po 4503 litus.

Departamentų direktorių pavaduotojų atlyginimai nuo praėjusių metų iš viso padidėjo maždaug 350 litų, skyriaus vedėjų – 100 litų, seniūnų – 400 litų, seniūnų pavaduotojų – 200 litų, vyresniųjų specialistų – 250 litų.

REKLAMA

Patarėjai gavo mažiau

Palyginti su praėjusiu ketvirčiu, mero patarėjo alga sumažėjo 400 litų. Praėjusiais mėnesiais patarėjams buvo mokamas 5167 litų atlyginimas, anksčiau – 5570 litų. Buvusio mero R. Aleknos patarėjai neatskaičius mokesčių uždirbdavo vidutiniškai 5848 litus.

Tiesa, anksčiau savivaldybė buvo informavusi, kad didžioji dalis mero A. Zuoko patarėjų dirba puse etato.

Kol aukščiausių miesto pareigūnų algos kilo, mažiausiai mokamų savivaldybės darbuotojų darbo užmokestis dar sumenko.

Savivaldybės administracija algas šiek tiek sumažino vairuotojams, vidaus auditoriams, sargams, inspektoriams, archyvarams.

REKLAMA

Vairuotojų, kurių šiuo metu savivaldybėje dirba dešimt, vidutinė alga siekia 2084 litus. Vienuolika savivaldybėje dirbančių archyvarų uždirba po 2000 litų iki mokesčių. Keli sandėlių sargai uždirba po 1126 litus per mėnesį iki mokesčių.

Bene labiausiai algos buvo sumažintos pagal darbo sutartis dirbantiems poskyrių vedėjams. Jie pastarąjį ketvirtį gavo 500 litų mažesnius atlyginimus.

Algos labiausiai mažėjo ne valstybės tarnautojams, o dirbantiems pagal darbo sutartis.

„Padidėjo stažas“

Sostinės savivaldybė šiuos atlyginimų skirtumus aiškina išaugusiu valdininkų stažu. Esą didesnes algas miesto vadovams tenka mokėti dėl to, kad jiems šios priklauso pagal stažą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mero ir vicemerų algos skiriasi dėl stažo. 2010 m. dirbę stažo neturėjo arba turėjo mažesnį““, – dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė savivaldybės viešųjų ryšių specialistai.

Teigiama, jog algos padidėjo dėl to, kad savivaldybės darbuotojai peržengė Vyriausybės nustatytus stažo skaičiavimo rodiklius.

„Tarnybos stažo skaičiavimo tvarką nustato Vyriausybė. Valstybės tarnautojams priedą už tarnybos stažą sudaro 3 proc. pareiginės algos už kiekvienus trejus tarnybos Lietuvos valstybei metus. Šio priedo suma negali viršyti 30 proc. pareiginės algos“, – tvirtino savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius.

REKLAMA

Anot jų, mero patarėjų algos sumažėjo paties A. Zuoko potvarkiu. „Mero patarėjų bruto darbo užmokestis sumažėjo, dėl mažesnių priemokų nei 2010 m.“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Užmokesčiui – dešimtys milijonų litų

Pagal savivaldybės administracijos direktoriaus V. Klimantavičiaus parengtą administracijos pertvarkos planą savivaldybėje gali dirbti daugiausia 927 darbuotojai.

Beveik tiek darbuotojų savivaldybėje iš viso šiuo metu ir dirba, nes prie 800 specialistų buvo prijungta daugiau kaip 100 socialinių darbuotojų.

REKLAMA

2011 m. savivaldybės biudžete numatyta, kad darbo užmokesčio fondą sudarys beveik 28 mln. litų. Tokia suma per metus bus išleista miesto valdininkų algoms mokėti.

Pradėjo viešinti

„Vilniaus diena“ anksčiau yra rašiusi, kad savivaldybei priklausančių įmonių vadovai vengia savo pačių ir pavaldinių atlyginimus viešinti internete. Tačiau praėjus daugiau kaip metams atsibudo ir miesto administracija, ir įmonės, o jų interneto puslapiuose atsirado informacija apie trečio šių metų ketvirčio darbo užmokestį.

Visa atlyginimų viešinimo sistema Vilniuje buvo sustojusi per ekonominę krizę – 2010 m. pradžioje, kai kur ir dar anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, didelių pokyčių nėra. Daugelyje bendrovių atlyginimai išliko tokie patys arba pakito tik keliais litais.

Vis dėlto ne visi savivaldybės darbuotojai gali džiaugtis gerokai paaugusiais atlyginimais. Štai vienas didžiausių ir net didesnes už mero algas gavę miesto vadovo patarėjai praėjusį ketvirtį gavo gerokai mažesnius atlyginimus.

Matas MIKNEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų