REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar robotas gali dirbti už tave greičiau ir pigiau? Kol kas apie tai galvoja mokslininkai, inžinieriai ar žurnalistai. Bet geriau, kad tokio klausimo sau neiškeltų tavo viršininkas. Gali paaiškėti, kad tavęs nebereikia, rašo techni.com.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa yra žiauri. Technologiniai pasiekimai daro savo – daugelio profesijų žmonės pamažu tampa arba jau tapo „silpniausia grandimi“. Robotai jų darbą gali atlikti greičiau, geriau ir pigiau. Ir dar jie nelinkę tuščiai leisti laiką apkalboms, „Facebook“ peržvelgimui, pietų pertraukoms, kavos puodeliui išgerti ar dūmui užtraukti.

Amerikiečiai pateikė įdomią informaciją – paminėtos septynios profesijos, kurių atstovams artimiausioje ateityje gali tekti užleisti vietą robotams. Ar tokia veikla užsiimantiems žmonėms iškilusi reali grėsmė? Kol kas ne, nors galima teigti, kad laikui bėgant tokiose srityse besidarbuojančių žmonių skaičius mažės.

1. Pardavėjas kasininkas

2008 metais JAV dirbančių pardavėjų kasininkų buvo daugiau kaip 3,5 mln. Tyrimai parodė, kad kasininkai robotai tą darbą atlieka greičiau ir pigiau. Jie taip pat rodo, kad vien tik nuo 2009 iki 2010 metų automatizuotose kasose suskaičiuotų prekių skaičius išaugo 9 procentais. Bendra jų vertė siekė 740 mlrd. dolerių.

Pokyčius pajuto ir lietuviai. Prekybos centruose sumontuotų automatinių kasų skaičius auga. Ir nors iš pradžių žmonės prie jų eidavo nepasitikėdami, dabar jau matosi, kad dauguma pirkėjų renkasi trumpesnę eilę, nusidriekusią prie tokių įrenginių.

REKLAMA

2. Juristas konsultas / advokato asistentas

Pačiose Jungtinėse Valstijose jų dirba beveik ketvirtis milijono. Ši šalis garsėja procesais ir ieškinių iškėlimu „už nieką“. Ateityje asistentų advokatams gali nebereikėti. Per šimtus puslapių dokumentų ir nuorašų kur kas greičiau prasikas robotas.

Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse teisinės paslaugos nėra dar tokios populiarios kaip JAV. Tačiau neigti faktą, kad robotas (arba kompiuteris) greičiau suras ką nors dokumentuose už žmogų, turbūt, beprasmiška.

REKLAMA
REKLAMA

3. Kareivis

Tradicinės armijos neišnyks per vieną dieną. Ir vis dėlto, kaskart vis daugiau kareivio pareigų perima robotas. Nepilotuojami lėktuvai patruliuoja oro erdvę, vykdo žvalgybos ir šnipinėjimo funkcijas ir netgi atakuoja susektus priešus. Mašinos nukenksmina minas ir gabena sunkius krovinius. Tai toli gražu ne visi pavyzdžiai, kurie rodo, kaip robotai panaudojami kariniams tikslams.

Kol kas daugumą mašinų dar valdo žmogus, bet po dešimties ar dvidešimties metų...Visiškos autonomijos pripažinimas mašinoms, atrodo, jau nebe už kalnų.

Pasiekimai šioje srityje gali duoti milžinišką ekonomiją. Gerokai sumažės išlaidos kareivių algoms, kareivinių išlaikymui, šimtų tūkstančių kareivių mokymui ir maitinimui. Tačiau kils abejonių ir atsiras baimė, susijusi su tokiais scenarijais, kaip filmo „Terminatorius“.

4. Stenografistas

Nors šios profesijos atstovų nėra daug, tenka pastebėti, kad mašinos jiems kelia rimtą grėsmę. Mašinos (programinė įranga) kaskart vis geriau atpažįsta kalbą ir susidoroja su jos interpretavimu. Skirtingai nuo žmonių jos neturi tik dešimties rankų pirštų. Kol kas sunkiai įveikiamas gali būti kalbinis barjeras ir atskirų kalbų sudėtingumas. Vis tobulesnė programinė įranga, tokia, kaip „Siri“, parodyta „Apple“ konferencijoje, vis dėlto įrodo, kad netgi neaiškiai kalbančio ar sintaksės klaidas darančio žmogaus žodžius mašina gali suprasti. Dar viena pasmerkta profesija?

5. Vairuotojas

Tai gana ginčytina sąrašo pozicija. Sunku patikėti, kad po dešimties ar penkiolikos metų vairuotojus profesionalus pakeis robotai. Gali būti, kad susisiekimas mieste – autobusais, tramvajais ar taksi automobiliais – bus automatizuotas. Į tolimas keliones, greičiausiai, dar daug metų vyksime drauge su vairuotoju profesionalu.

Taip bus, greičiausiai, dėl to, kad niekur nedings baimės jausmas dėl mašinų netobulumo ir galimų jų klaidų.Tai šiek tiek iracionalu, kadangi jos turi būti greitesnės ir tikslesnės už žmogų. Nepaisant to, robotai ir kompiuteriai dar daug metų neturėtų išstumti iš rinkos vairuotojų profesionalų. Galimas daiktas, žmogaus ir mašinos susijungimo, bent jau dalinio, sulauksime anksčiau. Verta taip pat įsižiūrėti į tokius sprendimus, kaip originalus „Google“ firmos automobilis, kuris jau nuvažiavo keletą tūkstančių kilometrų, atliekant bandymus kelyje.

6. Vaistininkas

Daugiau kaip ketvirtis milijono šios profesijos žmonių Jungtinėse Valstijose gali prarasti darbą, užleisdami vietą robotams. Pateikiamas pavyzdys, kai robotas be klaidų paruošė 350 tūkst. vaistų dozių paeiliui. Ir dar teigiama, kad mašina gali taip pat pripildyti vaistų švirkštus ir konteinerius.

Ir vis dėlto mes šiek tiek bijome robotų, kurie mums turėtų paruošti vaistus. Jei tektų rinktis, vaistų ruošimą geriau patikėtume patyrusiems specialistams – juk jeigu robotas paruoš neteisingą vaistų dozę, žmogus gali ir numirti.

7. Klientų aptarnavimo srityje dirbantys žmonės

Dar viena sąrašo pozicija, kuri kelia abejonių. Mažai tikėtina, kad artimiausiais metais klientų aptarnavimo srityje dirbančius žmones pakeis robotai. Pakanka pažvelgti į virtualius asistentus/patarėjus, kuriuos galima sutikti kai kuriuose tinklalapiuose, kad įsitikintume, kaip daug dar reikia padirbėti šioje srityje.

Tariamo (ir dar su įvairiausiais akcentais) teksto suvokimas ir logiško atsakymo parengimas – sugebėjimas naudotis kalba – tai tik dalis funkcijų, kurias turėtų sugebėti vykdyti toks robotas. Viena aišku – nuo jo kaip žirniai į sieną atsimuštų susinervinusių klientų keiksnojimai, dėl kurių dažnai skundžiasi įprastiniai darbuotojai.

8. Darbininkas prie surinkimo konvejerio

Robotai jau dabar atlieka surinkimo, suvirinimo, išpjovimo, dažymo ir daug kitokių operacijų. Jiems nereikia pietų pertraukų, ir darbą jie atlieka dažnbiausiai greičiau už žmones. Ar netolimoje ateityje rankiniu būdu bus surenkami tik brangūs, išskirtiniai gaminiai? Panašu, kad taip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Vertėjas

Internete yra daugybė nemokamų vertėjų. Jų darbo kokybė kol kas mūsų dar netenkina, tačiau reikia pripažinti, kad jie sugeba išversti praktiškai bet kokį tekstą taip, kad galima suprasti. Reikia pridurti, kad vienas vertėjas moka daugybę kalbų. Patys geriausi vertėjai, reikia manyti, nemoka jų daugiau kaip dešimties. Tad labai tikėtina, jog ateityje tekstus iš vienos kalbos į kitą vers robotai su atitinkama programine įranga.

10. Kalnakasys

Kuriems galams siųsti žmones dirbti fizinio darbo po žeme, kai mums reikalingų naudingųjų iškasenų gali parūpinti robotai? Jie ne tik kad nepavargs dirbdami, bet ir nelaimingų atsitikimų ar avarijų atveju jų praradimas nebus toks skausmingas. Po vandeniu tokios mašinos jau dirba. O kaip į tai reaguos darbo netekę kalnakasiai? Sunku pasakyti.

11. Gidas

Galimas daiktas, po keliolikos metų miestų įžymybes mums padės apžiūrinėti nedidukas robotas, kurio duomenų bazėje bus sukaupta kur kas daugiau faktų ir įdomybių, negu gido galvoje. Tokia mašina, greičiausiai, galės pademonstruoti nuotraukas ir filmuotą medžiagą, papildančią perduodamą informaciją.

12. Mokytojas

Ne kiekvienoje šalyje mokytojas yra pamokos metu žodžiu perduodamų žinių lobynas. Kai kur mokiniai patys pasirenka dalykus, kuriais užsiiminės per dieną ir patys rūpinasi, kad gautų žinių, reikalingų duotai užduočiai atlikti. Mokytojas tik surenka jų darbus ir juos įvertina, siūlydamas pagalbą tiems, kurie padarė klaidų. Kodėl gi šio darbo negalėtų atlikti robotai? Tokio tipo mašinos jau žinomos Pietų Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų