REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šildymo sezono pradžia gali turėti įtakos būsto kainos pokyčiams: taip mano 51 proc. lietuvių, kurie tikisi, kad artimiausiu metu būsto kainos kris. Didžioji dalis iš jų galvoja, kad būstas pigs iki 10 proc. Tai parodė šių metų rugsėjo mėnesį nekilnojamojo turto skelbimų portalo „Domoplius.lt“ inicijuota apklausa, kurioje dalyvavo beveik 700 respondentų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, „Domoplius.lt“ projekto vadovo, vertinant dabartinę situaciją nekilnojamojo turto rinkoje, vartotojų lūkesčiai gali neišsipildyti. „Atlikome mūsų portale parduodamų būstų kainų statistikos analizę, kuri parodė, kad šildymo sezonas kainų pokyčiams žymesnės įtakos neturi, galbūt tik pavieniais atvejais“, - pastebi E. Narbuntovičius.

REKLAMA

Jis taip pat pastebi, kad, pavyzdžiui, praėjusių metų trečiąjį ketvirtį dviejų kambarių buto vidutinė kaina Vilniaus Senamiestyje buvo 438,3 tūkst. litų, o ketvirtajį ketvirtį smuktelėjo tik iki 437,4 tūkst. litų, o miegamajame rajone Fabijoniškėse kainos tuo pačiu laikotarpiu netgi pakilo ir siekė atitinkamai 209 ir 220 tūkst. litų.

Lyginant praėjusių ir šių metų trečiuosius ketvirčius, vidutinė dviejų kambarių buto kaina Senamiestyje smuktelėjo (nuo 438,3 iki 403 tūkst. litų), o Fabijoniškėse ūgtelėjo (nuo 209 iki 216 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Ruduo ir žiema – tinkamiausias metas paieškoms

Apklausos metu buvo domimasi ir kada geriausia pradėti būsto paieškas. Daugiau nei pusė apklausos dalyvių (56 proc.) teigia, kad tinkamiausias metas – ruduo arba žiema, kai tik prasideda ar jau įsibėgėja šildymo sezonas.

Tuo tarpu 22 proc. respondentų atsakė, jog yra linkę būsto ieškoti vasarą. Dalis apklausos dalyvių vasarą pradeda būsto paieškas dėl finansinių priežasčių: nekilnojamojo turto rinkoje vyrauja štilis ir galbūt yra tikimybė daugiau nusiderėti. Kiti mano, kad įsigijus būstą iki rudens, paprasčiau atlikti remontą.

Evaldas Narbuntovičius, vertindamas lietuvių būsto paieškos įpročius, sako: „Būstų pasiūla tradiciškai išauga rudenį, tačiau tai nėra susiję su šildymo sezono pradžia. Tiesiog vasara – atostogų metas, todėl žmonės būna pasyvesni negu kitais metų laikais. Tuomet ir mūsų portale tiek lankytojų skaičius, tiek naujų skelbimų srautas būna mažesnis. Nors ši vasara „Domoplius.lt“ buvo netipinė - lankytojai buvo daug aktyvesni negu ankstesniais metais“, - dabartines nekilnojamojo turto skelbimų rinkos tendencijas apžvelgia E. Narbuntovičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų