REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją parduotuvėms jau draudžiama ne pirmus metus. Lietuviai prie to įpratę ir gėrimais apsirūpina išvakarėse. O štai užsienio svečių šį ketvirtadienį laukia staigmena.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas, Lietuvoje jau keletą metų rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Išskyrus gėrimus, parduodamus viešojo maitinimo įmonėse, tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose mini baruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, nors ten alkoholis parduodamas tik iš Lietuvos išvykstantiems keleiviams.

REKLAMA

Čempionato pradžia – sausa

Pamažu prie tokios tvarkos visi įprato. Ir prekybininkai labai nepiktnaudžiauja: Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės duomenimis, ankstesniais metais rugsėjo 1-ąją nustatyti tik pavieniai įstatymo pažeidimo atvejai.

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian, daugiausia pažeidimų buvo užderėję tik įsigaliojus naujajai nuostatai: 2008 metais rugsėjo 1-ąją Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba jų užregistravo net 25. Praėjusiais metais pažeidimų visai nebuvo, o 2009-aisiais tikrintojams įkliuvo penkios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiemet „sausosios“ Mokslo ir žinių dienos išvakarėse prasideda Europos vyrų krepšinio čempionatas. Šalyje viešės daug užsienio svečių, greičiausiai nė nenumanančių apie tokį draudimą. Tad verslininkai jau teiraujasi, ką jiems daryti tokiu atveju.

Teks pasakyti karčią tiesą

Pasak G. Belian, natūralu, kad verslininkai – viešojo maitinimo įmonių, parduotuvių savininkai – klausinėja ir tikslinasi informaciją: jie nenori pažeisti įstatymo, tačiau gailisi ir tos dienos pelno. Deja, išimtys, tikina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, niekam taikomos nebus. Tam, kad verslininkams būtų lengviau dirbti ir kiltų mažiau nesusipratimų, departamentas tegali patarti informaciją apie draudimą prekiauti alkoholiu pateikti ne vien lietuvių, bet ir kitomis kalbomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu būdu nesusipratimų pardavėjai išvengs ne tik bendraudami su Lietuvos gyventojais, bet ir su užsieniečiais, kurių šiemet mūsų šalyje rugsėjo 1-ąją tikrai bus daugiau“, – siūlo G. Belian.

Mažiausiai vienas prekybos tinklas šio patarimo jau paklausė.

„Maxima LT“ bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Olgos Malaškevičienės teigimu, jų tinklo prekybos centrų alkoholio skyriuose dar rugpjūčio 25 dieną pakabinta informacija apie tai, kad Mokslo ir žinių dieną prekyba alkoholiu nevyks. O miestuose, kuriuose vyks krepšinio čempionato rungtynės, informacija pateikiama ir anglų kalba.

REKLAMA

„Rugpjūčio 31-ąją ir rugsėjo 1-ąją pirkėjai bus informuojami ir prie kasų, informacija taip pat bus parašyta lietuvių ir anglų kalbomis“, – žada O. Malaškevičienė.

Su nuostoliais kaip nors susitaikys

Prekybos centrus valdančios panevėžiečių bendrovės taip pat mąsto, jog reikėtų informuoti užsienio pirkėjus apie lietuviškos prekybos alkoholiniais gėrimais ypatybes. Pasak „Panevėžio bičiulio“ vadovo Jono Gvazdausko, įstatymas toks ir nieko nepakeisi.

„Nelabai gerai, – neslėpė verslininkas, – bet jei nutarta taip, tai ką padarysi.“ Anot J. Gvazdausko, tam, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo alkoholiu ir jaunimo girtavimo, prekybininkai pasiryžę paaukoti vienos dienos pelną.

REKLAMA

Ar kabinti prekybos centre informacinius užrašus užsienio kalba, dar bus svarstoma. Mat arena, kurioje vyks rungtynės, nėra kaimynystėje, tad ištroškusių sirgalių antplūdis čia mažai tikėtinas. Kita vertus, neatmetė tokios galimybės J. Gvazdauskas, galbūt bus kas nors įsikūręs netoliese arba norės daugiau pasižvalgyti po Panevėžį.

O štai „Povydės“ bendrovės, turinčios „Vasario“ prekybos centrą, direktorius Robertas Pretkelis prisipažino nepagalvojęs, jog šią rugsėjo 1-ąją gali atsirasti pirkėjų, kuriems dar reikės aiškinti, kodėl jie negali apsipirkti parduotuvės gėrimų skyriuje. Tačiau apie tai žadėjo perspėti ir galimus užsienio pirkėjus – ir šiame prekybos centre greičiausiai atsiras užrašų anglų kalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl tautiečių R. Pretkelis sako esąs ramus – jie ir taip žino apie draudimą prekiauti ir, kam reikia, alkoholinių gėrimų nusiperka iš vakaro. Tiesa, kiek tokių būna, sakė negalintis pasakyti, nes niekada neskaičiavęs, tačiau kad Rugsėjo 1-osios išvakarėse tam tikras prekybos pakilimas būna, R. Pretkelis patvirtino.

„Iškreiptas įstatymas, – atvirai stebisi panevėžietis verslininkas tokiu, jo žodžiais, žmonių erzinimu. – Kam jis priimtas, jei vieniems leidžiama prekiauti, o kitiems – ne?“

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų