REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį pasaulio Centrinių bankų vadovų susitikime JAV Federalinio Rezervų banko (FED) vadovas Benas Bernanke sakys  savo kasmetinę kalbą, kurios laukia viso pasaulio ekonomistai.

REKLAMA
REKLAMA

Bankai mažina ekonomikos prognozes

Kaip praneša „telegraph.co.uk“, bankai „UBS“ ir „Citi“ jau pasekė „Morgan Stanley“ pėdomis ir sumažino savo ekonomikos prognozes nuo 3,8-3,7 proc. iki 3,3-3,2 proc. Vos prieš keletą savaičių pasaulio ekonomikai buvo prognozuotas 4 proc. augimas.

REKLAMA

Tokius prognozių pokyčius labiausiai paveikė smukusios pasaulio akcijų rinkos, kurios turi vis mažiau vilties, kad B. Bernanke savo kalboje paskelbs apie tolimesnes paskatas kurstyti ekonomikos augimą.

Vis mažiau yra tikinčiųjų, kad savo kalboje FED vadovas paskelbs apie trečiąją naujų pinigų spausdinimo injekciją (taip vadinamąją QE3 programą), nes ekonomikos gaivinimui praietąmet jau buvo paskirta nemažai pinigų. Pernai sakydamas kalbą metiniame bankininkų simpoziume Vajominge B. Bernankė pranešė apie 600 mlrd. JAV dolerių obligacijų išpirkimo programą,  kuri  padėjo pakelti akcijų kainas biržose ir tokiu būdu stimuliavo ir ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Citi“ banko vyr. ekonomistas Willemas Buiteris teigė, kad šįsyk situacija bus kitokia.

„FED nedarys nieko. Yra tam tikrų aplinkybių, kaip mes gausime daugiau pinigų, tačiau infliacija taip pat kyla. Nors nedarbas ir auga, tačiau ekonomika vis dar kyla. Artimiausioje perspektyvoje nėra tokių blogų žinių, kurios perkalbėtų priešiškai nusiteikusį FED. Praeitąkart spausdinti naujus pinigus juos privertė defliacijos baimė, tačiau šįsyk jos nėra“, - aiškino W. Buiteris.

„Morgan Stanley“ perspėjo, kad JAV ir euro zona yra labai arti recesijos, „Credit Suisse“ netgi prognozavo, kad yra 50 proc. tikimybė kilti naujai krizės bangai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Citgroup“ prognozėmis, recesija artimiausiu metu kilti neturėtų, bent jau ne išsivysčiusiose rinkose, tačiau ir toliau tikimasi, kad augs nedarbas. Šis veiksnys išsivysčiusių ekonomikų augimą pristabdys nuo 1,8 proc. iki 1,4 proc.

Nuo B. Bernankės kalbos priklausys JAV ekonomikos ateitis?

„Šiandieninė B. Bernankės kalba yra didelis įvykis rinkoms, - „bloomberg.com“ sakė „Deutsche Bank“ tarptautinis strategas Jimas Reidas. – FED vadovas savo kalboje gali pateikti keletą pasiūlymų, kaip skatinti ekonomiką. Tų pasiūlymų spektras gali būti nuo visai švelnių iki agresyvių“.

REKLAMA

FED  Kanzaso miesto prezidentas Thomas Hoenigas „Bloomberg“ televizijai teigė, kad yra riba, iki kiek Centrinis bankas gali padėti JAV ekonomikai, o pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas šalies fiskalinių problemų sprendimui.

„Mes negalime to išspręsti vieni. Šalyje turime rimtų skolos problemų. Jeigu į šias problemas nežvelgsime ilgalaikėje perspektyvoje, turėsime spręsti kasdienines krizes kiekvieną dieną.  Monetarinės politiKos priemonės yra svarbios ir vertingos, tačiau jos nėra viską išsprendžiančios“, - Th. Hoeing interviu „Bloomberg“ televizijai citavo „Business insider“.

Tiems, kam įdomu sužinoti daugiau apie JAV naujų pinigų spausdinimą ir taip vadinamą programą QE2  (quantitative easings)bei B. Bernankės galimus ryšius su „Goldman Sachs“, siūlome pasižiūrėti „telegraph.co.uk.“ blogerio Danielio Hannano vaizdo klipą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų